Що варто знати про контрабанду та боротьбу з нею

Що варто знати про контрабанду та боротьбу з нею

14.05.2017, 15:36

04 травня 2017 року прокурор Чернівецької області Олег Соболь взяв участь  у прямому ефірі передачі «Студія А-3» на ТРК «Буковина».

Упродовж передачі телеглядачі мали можливість зателефонувати в студію та поставити запитання очільнику обласної прокуратури.

Зокрема, один з телеглядачів поцікавився як протидіяти фактам контрабанди та яка відповідальність за вказане правопорушення.

 Насамперед варто звернутись до законодавства, яким встановлено правову кваліфікацію конкретних випадків правопорушень вказаної категорії.

Зокрема, стаття 201 Кримінального кодексу України (далі – КК України) передбачає покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна за контрабанду - переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Слід зауважити, що Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» від 15.11.2011 № 4025-VI декриміналізовано товарну контрабанду.

Проте це не означає, що незаконне переміщення через митний кордон товарів, у тому числі актуальних для Буковини цигарок, спирту, лісодеревини тощо залишаються безкарним. Переміщення товарів поза митним контролем; з приховуванням від митного контролю; шляхом вчинення дій, спрямованих на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, тягнуть за собою встановлену законодавством відповідальність.

Такі правопорушення кваліфікуються за відповідною статтею глави 68 Митного кодексу України, як порушення митних правил, які тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі до 300 відсотків вартості товарів, з конфіскацією цих товарів і транспортних засобів, що використовувалися для їх переміщення.

Виявлення таких правопорушень обов’язок правоохоронних органів. Безпосереднє розслідування фактів контрабанди віднесено до компетенції слідчих органів безпеки, а фіксація порушень митних правил - повноваження  митних органів Державної фіскальної служби України.

Окрім того, правоохоронними органами області в межах наданих законодавством повноважень вживаються і інші заходи, спрямовані на протидію правопорушенням в цій сфері.

Зокрема, це виявлення та припинення фактів незаконного обігу підакцизних товарів (тютюнових виробів, спирту тощо), за що передбачена відповідальність за статтею 204 КК України.

Так до прикладу, 10.05.2017 прокуратурою Чернівецької області зареєстровано 4 кримінальних провадження за ч.1 ст. 204 КК України за фактами виявлення незаконно виготовлених підакцизних товарів. Загальна кількість вилучених тютюнових виробів сягає 16 900 пачок.

Нерідко такі правопорушення як перевезення, зберігання підакцизних товарів у прикордонних населених пунктах є підготовчими діями для їх незаконного переміщення через митний кордон.

У питаннях протидії незаконному вивозу за межі України лісодеревини правоохоронцями відпрацьовується набагато складніший спектр питань. Від виявлення і припинення схем незаконної вирубки лісу, реалізації його поза аукціонами, у тому числі за заниженою вартістю, по підроблених документах або на підставі фіктивних експортних договорів тощо.

Таким чином, коли мова йде про контрабанду, то з юридичної точки зору це невеликий обсяг правопорушень, визначених статтею 201 КК України. Фактично ж питання протидії правопорушенням у сфері незаконного переміщення товарів через митний кордон України це цілий спектр кримінально та адміністративно-правових заходів, а також кропітка робота багатьох підрозділів правоохоронних органів.

 Прес-служба прокуратури Чернівецької області

1


КОМЕНТАРІ (1)

На цьому записі пояснюють зрозуміліше

avatar

https://www.youtube.com/watch?v=W-pAaLcPbD8

15 травня 2017 09:48