Гройсман не проти, щоб чернівчани платили за тепло за середнім показником лічильників: що говорив прем'єр-міністр про газ і ціну на тепло

Гройсман не проти, щоб чернівчани платили за тепло за середнім показником лічильників: що говорив прем'єр-міністр про газ і ціну на тепло

13.12.2016, 21:36
Гройсман: "Хочемо, щоб в цьому сезоні усі підприємства встановили побудинкові лічильники тепла"

13 грудня 2016 року у Чернівцях побував прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.У ході прес-конференції з журналістами він говорив про газ і ціну на тепло.

- Вважаю, що сьогодні ніхто не заважає теплокомуненерго виставити рахунки по лічильникам, навіть якщо їх менше 50% встановлено. Така можливість є і нею потрібно користуватися.

Вважаю, що найголовніше - забезпечити об’єктивний облік, щоб людина знала не стільки питання самого тарифу (ціни), скільки питання, скільки споживає. Сьогодні ми можемо споживати втричі менше, аніж споживаємо. Це означає, що середній рахунок, після заходів енергозбереження може бути в три рази меншим, ніж сьогодні.

Це означає, що наше менше споживання дасть можливість економіці країни бути більш сильною. Більш сильна економіка дасть можливість більше інвестувати в зарплати, пенсії, інфраструктуру тощо.

Тому важливо, щоб нараховувати саме по об’єктивному обліку. Хочемо, щоб в цьому сезоні усі підприємства встановили побудинкові лічильники тепла. Щоб людина знала конкретно, скільки вона спожила гігокалорій (тепла), - каже В. Гройсман.

- Інша позиція – менше споживати. Це різні програми енергоефективності, які сьогодні є в країні і будуть застосовуватися. На це ми вже закладаємо 800 мільйонів гривень. Але це лише початок. Ми розраховуємо від 3 до 4 мільярдів лише по цій програмі інвестувати в енергозбереження.

Також ми маємо подбати про кожну українську родину, якій важко платити. Тут є механізм субсидії. Багато хто нарікав на нього, але ми максимально все спростили, автоматично перепризначили шести мільйонам субсидії. І сьогодні оплата за житлово-комунальні послуги людям з невеликими доходами становить на рівні 10-20% від сукупного доходу родини. Тобто вони отримали від держави знижку, оплатили цю суму, а решту компенсувала держава.

А та людина, яка має басейн... До речі, у нас ті, хто критикує ціну на газ, мають власні приватні басейни, незважаючи на те, що вони їх навіть не задекларували. Прийти до них, поміряти температуру в басейні, подивитися, яким газом вони його гріють, і у мене виникає питання – а чому вони мають його гріти газом, який буде по заниженій ціні і будуть платити за нього по заниженій ціні, як будь-хто інший. Ні! Кожній родині, яка отримує тепло, ми компенсуємо, а хто має нормальні гроші – нехай платить за це ринкову ціну.

Я визнаю, що ця ціна газу – дуже непопулярний крок, і прошу вибачення в усіх українських громадян, але цей непопулярний крок був самим сильним кроком щодо боротьби з корупцією в утворені ціни на газ. На яких зростилося не одне покоління політичних персонажів, зокрема ті, хто сьгогодні є в парламенті.

Україна, яка в центрі Європи, приречена на успіх. Єдине, що нам заважає – це популізм, який дорівнює корупції і який потрібно викорінювати. І, звичайно, ворога потрібно вигнати з нашої країни, - зазначив прем'єр-міністр України.

Джерело: https://pogliad.ua/

1