Що поєднує Зеленського, вчительку Олену Лис, бізнесмена Іллю Павлюка і депутата від 'Рідного міста' Валерія Чинуша: нові нардепи з Буковини – далеко не самостійні політичні гравці

Що поєднує Зеленського, вчительку Олену Лис, бізнесмена Іллю Павлюка і депутата від "Рідного міста" Валерія Чинуша: нові нардепи з Буковини – далеко не самостійні політичні гравці

10.08.2019, 14:34

Замість старих облич, уже за кілька тижнів у Верховній Раді запрацюють молоді. Хто вони?

Принаймні, в цьому нас намагається переконати партія "Слуга народу", яка першою в історії України здобула майже повну владу в парламенті, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Фотографи, спортсмени, журналісти, вчителі, фермери – перелік професій майбутніх представників провладної фракції у ВР вражає різноманіттям. Більшість з них ніколи до політики не мала стосунку, що й декларувалося Зеленським напередодні виборів. Піар-хід з омолодженням влади виявився дуже успішним – це забезпечило партії шалений результат на парламентських виборах – понад 43% голосів. 

Чернівецька область, до речі, стала одним з чотирьох регіонів України, де вибори завершились для Зе!Команди справжнім тріумфом: чотири "мажоритарні" мандати на чотирьох виборчих округах.

"МБ" вже неодноразово писав про те, хто тепер представлятиме Буковину в парламенті – ці люди справді нові у політиці, і під брендом "модної" нині партії їм вдалося побороти "важку" політичну артилерію конкурентів.

Однак, як виявилося, нові нардепи з Буковини – далеко не самостійні політичні гравці, а є дотичними до групи людей із тіньовими ресурсами, які дуже не хочуть публічності, але мають великий вплив усередині партії "Слуга народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рука Авакова та вуха Калєтніка. Чому Зеленський не звільняє в.о.голови Чернівецької ОДА

"Репутація, м’яко кажучи, сумнівна"

Напередодні президентських виборів столичні журналісти Bihus.info оприлюднили листування між тіньовими представниками штабу Зеленського. У розслідуванні фігурує прізвище бізнесмена з Чернівецької області Іллі Павлюка, який очолив одну з груп впливу в "Слузі народу" та займався фінансовими питаннями в партії.



Ілля Павлюк є співвласником групи підприємств на Буковині, одна з яких – Тарасовецька птахофабрика, що розташована у Новоселицькому районі.

"Ілля Миколайович вирішує питання по роботі в регіонах. Але і центральному штабу допомагає, – розповідають журналісти у своєму розслідуванні. – Павлюк займається фінансами і координацією. Але його немає на сайті Зе-команди. Чому? Тому що репутація регіонального координатора, м’яко кажучи, сумнівна".

Більшість згадок про Павлюка у ЗМІ стосуються періоду його діяльності часів Януковича. У статтях того періоду Павлюка називають "рішалою" на митниці, "посередником у митних питаннях", і навіть "королем контрабанди у Західному регіоні"

Про "успішність" Павлюка, як тіньового бізнесмена, свідчить епізод із його викраденням у 2011 році. Тоді злочинці на чолі з лідером за кличкою "Казах" вимагали та отримали від сім’ї бізнесмена викуп у розмірі двох мільйонів доларів. І це при тому, що квартира Павлюка була захищена особистою охороною бізнесмена. Пізніше міліція затримала лідера банди – через три дні "Казах" вирішив придбати собі "Мерседес" за 150 тисяч доларів. Готівкою, і в автосалоні.

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині

Будинок у Києві на Липській, 15-А, з якого у 2011 році викрали Павлюка

В результаті, всі злочинці були заарештовані.

Київський журналіст Юрій Бутусов свого часу про Павлюка написав таке: 

"У нього, як вважають деякі, вельми незвичайна професія – Павлюк "вирішує питання" з переміщення вантажів через митний кордон України. Хтось називає це імпортом. Хтось називає це контрабандою в особливо великих масштабах".

Крім того, Павлюк був помічником народного депутата від Компартії Ігоря Калєтніка. Який зараз переховується у Криму. У момент піку популярності Павлюка на митниці, Калєтнік її очолював.

Читайте також: Голова виборчого штабу партії "Слуга народу" заперечив, що Ілля Павлюк буде «розводящим» чи контролером чернівецьких депутатів в парламенті

Зе-куми і друзі зі студентства

Буковинські "слуги народу", майбутні обранці, які вже незабаром представлятимуть інтереси своїх виборчих округів у Верховній Раді, також тісно пов’язані із Павлюком. За інформацією ЗМІ, саме він приймав рішення у партії щодо того, кого висувати кандидатом в нардепи у Чернівецькій області.

Скажімо, вчителька Олена Лис, яка здобула перемогу на окрузі №201, є близькою до сім’ї Іллі Павлюка. 

Вона та дружина бізнесмена Христина Павлюк досить часто обдаровують одна одну компліментами під світлинами у Facebook. 

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині

"Матка файна", – написала Лис Христині Павлюк під одним із її знімків. Швидше за все, Павлюки свого часу були вінчальними батьками у подружжя новоспеченої нардепки та її чоловіка Ігоря Лиса. Між іншим, останнього та Іллю Павлюка пов’язують також студентські роки – обидва розпочали свою дружбу під час навчання на географічному факультеті ЧДУ.

Щоправда, на тему стосунків з Павлюками Олена Лис говорить не надто охоче. Під час передвиборчої прес-конференції "Слуг народу" кандидатка назвала "провокативним" запитання журналістів щодо бізнес-зв’язків та причетності до тіньових схем її чоловіка з Іллею Павлюком.

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині

"Я, власне, не знаю ні про які корупційні схеми. І, якщо можливо, до мене як до вчителя, немає питань, тому що я їх точно не створювала, то намагаються якимось чином залучити до моєї родини чи мого чоловіка", – повідомила Лис.

Ще одна персона зі списку нардепів "Слуг народу", що пов’язана з "королем контрабанди" – його племінник Максим Васильович Павлюк. Він закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На момент балотування до парламенту перебував на посаді заступника військового прокурора Дарницького гарнізону Центрального регіону України.

Місцеві жителі добре знають сім’ю бізнесмена, хоча вони там рідкі гості. 

З цього села родом також і новоспечений нардеп від Зе-команди Максим Васильович Павлюк. Як повідомили кореспонденту "МБ" мешканці села, його батько живе в Києві з новою дружиною. Зі своїм сином спілкується мало. Натомість дядько майбутнього нардепа, Ілля Павлюк, допомагає як матеріально, адже купив для племінника квартиру, так і в кар’єрному рості. Як зазначила одна із мешканок села, саме він і допоміг Максиму увійти в політику. 

У селі також наголошують на родинних зв’язках Іллі та Володимира Зеленського: 

"Вони ж куми, наш президент хрестив сина Павлюка, Миколу"

Про самого Максима в селі говорять лише хороше. Не те, що про його впливового дядька.

- Максим ще молодий, тому не встиг залізти у брудні справи на відміну від свого дядька. Про того в селі ви не почуєте чогось хорошого. Він власник ферми "Мілка", однак із Горішніх Шерівців там мало хто працює. А хто працював – і ті звільнилися. Ілля місяцями не виплачував зарплату робітникам, люди за копійки працювали, – розповіла місцева жителька Марія.
 

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині


У своїй електронній декларації за 2018 рік Павлюк повідомив, що володіє квартирою в столиці та трьома земельними ділянками на Київщині. Окрім того, він є власником автомобіля Mercedes-Benz G-класу. Минулого року він заробив майже 400 тис грн, ще понад 7,1 млн грн він отримав від відчуження нерухомого майна.

Ілля Павлюк також тісно пов’язаний із одним з найбагатших депутатів Чернівецької міськради, представником "Рідного міста" Валерієм Чинушем. За даними з відкритих реєстрів, 23-річна дочка Іллі Миколайовича Софія Павлюк, поряд із Чинушем, є співвласниками готелю "Буковина". 

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині

Дочка Іллі Павлюка Софія – випускниця університету Royal Holloway (Лондон), нині студентка Театрального інституту імені Бориса Щукіна (Москва).

Варто зауважити, що у новому парламенті ми побачимо навіть працівницю цього готелю. Так, менеджерка готельного комплексу ТОВ "Бізнес-центр "Буковина" Оксана Гринчук пройшла до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу", де вона опинилась під 67-м номером.

Зе-Команда: хто стоїть за її обранцями на Буковині

Оксана Гринчук та Володимир Зеленський під час навчання у Трускавці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Геннадій Москаль назвав усіх, хто «кришує» контрабанду в області", - генерал митної служби, депутат Чернівецької обласної ради Микола САЛАГОР

"Люди місяцями сиділи без зарплати"

Про те, як бізнесмен з далекої від столиці Буковини опинився у оточенні колишнього коміка, а нині президента України Володимира Зеленського, нещодавно розповів журналіст Василь Забродський на своїй сторінці у Facebook.



"Опинився в найближчому оточенні Зеленського пан Ілля не випадково. Його "чернівецькі" куми розповідають, що саме Павлюк колись позичив на "розкрутку" "95 кварталу" мільйон доларів. Ще далеко на зорі їх злету. І тому його постійна поява серед глядачів їх концертів у телетрянсляціях не була просто збігом", – написав В. Забродський.

"Але я чомусь переконаний, що пан Ілля Павлюк "прагнув реваншу" не для того, щоб повернути під свій контроль контрабанду, – пише журналіст.– Він як знавець, покладе край цим схемам! Я вірю, що він, як і наш новий президент бажає оновлення України".

Вірять про оновлення та розвиток держави з новим президентом і парламентом і в Горішніх Шерівцях – рідному селі Павлюка, де з 800 виборців за "Слугу народу" проголосували 450. 

Місцеві жителі добре знають сім’ю бізнесмена, хоча вони там рідкі гості. 

З цього села родом також і новоспечений нардеп від Зе-команди Максим Васильович Павлюк. Як повідомили кореспонденту "МБ" мешканці села, його батько живе в Києві з новою дружиною. Зі своїм сином спілкується мало. Натомість дядько майбутнього нардепа, Ілля Павлюк, допомагає як матеріально, адже купив для племінника квартиру, так і в кар’єрному рості. Як зазначила одна із мешканок села, саме він і допоміг Максиму увійти в політику. 

У селі також наголошують на родинних зв’язках Іллі та Володимира Зеленського: 

"Вони ж куми, наш президент хрестив сина Павлюка, Миколу"

Про самого Максима в селі говорять лише хороше. Не те, що про його впливового дядька.

- Максим ще молодий, тому не встиг залізти у брудні справи на відміну від свого дядька. Про того в селі ви не почуєте чогось хорошого. Він власник ферми "Мілка", однак із Горішніх Шерівців там мало хто працює. А хто працював – і ті звільнилися. Ілля місяцями не виплачував зарплату робітникам, люди за копійки працювали, – розповіла місцева жителька Марія.

Джерело: https://molbuk.ua/

1