Що собою являє «ІКОМОС» на Буковині і з чим його «їдять»

Що собою являє «ІКОМОС» на Буковині і з чим його «їдять»

04.03.2017, 14:52

Останнім часом у буковинських новинах із питань культури та охорони культурної спадщини часто можна почути або прочитати слово ІКОМОС. Багатьом чернівчанам значення цього слова є невідомим, тому хотілося б запропонувати цю інформацію для широкого загалу наших читачів і розповісти про те, що ж насправді представляє собою «ІКОМОС» і з чим його «їдять»))

ІКОМОС – це Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних місць (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS). Це -міжнародна організація, яка  опікується збереженням культурних надбань людства. На сьогодні ICOMOS нараховує більше 7500 членів і має представництво в 110 країнах – членах ЮНЕСКО. Кожний член ради має певну кваліфікацію в галузі збереження культурної спадщини: архітектури, ландшафтного дизайну, археології, містобудування, інженерного забезпечення, адміністрування культурної спадщини, мистецтвознавства, архівів та ін.

Раду утворено в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії з метою підтримки теорії, методології та наукових технологій в галузі охорони пам’ятників і визначних місць. Вона здійснює оцінку об’єктів, які рекомендуються для включення до Списку всесвітньої спадщини, а також порівняльний аналіз, технічну підтримку і підготовку періодичної звітності про стан включених до Списку об’єктів, є одним із провідних членів інформаційної мережі Всесвітньої спадщини для збору, оцінки і розповсюдження інформації щодо охорони, реставрації та використання пам’яток, ансамблів та визначних місць. Штаб-квартира Ради ICOMOS знаходиться в Парижі.

Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (УНК ІКОМОС) є міжнародною громадською організацією, яка на основі єдності інтересів об’єднує фахівців у галузі охорони, реставрації та використання культурної спадщини для реалізації основних завдань, поставлених Комітетом. Комітет утворений в травні 1993 року і діє на основі добровільності й рівноправності його членів, самоврядування, законності та гласності. Основною метою Комітету є сприяння охороні, реставрації та використанню пам’яток, ансамблів і визначних місць та захисту законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних та інших спільних інтересів своїх членів.

У Чернівцях також утворено регіональний осередок ICOMOS. Це відбулося 7 грудня 2012 р., коли загальні збори членів Українського національного комітету ІКОМОС одноголосно підтримали рішення про утворення регіонального осередку в м.Чернівцях. На момент утворення Чернівецька регіональна організація ІКОМОС нараховувала 7 осіб: Олексій Черновський, Василь Кравчук, Степан Мельничук, Тамара Марусик, Микола Попадюк, Ірина Коротун та Олена Пушкова. Колективним членом УНК ICOMOS є також  Чернівецький національний університет ім.Ю.Федьковича.

Головою регіонального осередку є професор, доктор фізико-математичних наук, ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Степан Мельничук, а вченим секретарем – начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова.

ЗОЛТАН КІРАЙ

1