Що читає Буковина?

Що читає Буковина?

11.07.2015, 02:07

Сьогодні, коли шалено зростають ціни на найнеобхідніші продукти харчування, люди не в змозі розплатитися за спожиті електроенергію, газ, сплатити комунальні послуги, котрі з кожним днем все тугіше і тугіше затягують «зашморг» на шиї збіднілого суспільства, здається вмирає культура, духовність, людям, подумалось, зараз не до газет та журналів.

А виявляється це зовсім не так.

         А що читає сьогодні Буковина? З таким запитанням звернулися до заступника директора Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Василя ДУБОВІНСЬКОГО.

 -  Передусім, зазначу, що Буковина завжди була однією з найбільш читаючих на Україні. Сім’ї  тут споконвіку відзначалися великим пошанівком до друкованого слова. І зараз, коли не найкраща економічно-суспільна обстановка в державі, значна частина людей немає стабільного заробітку, коли йде неоголошена війна,  чимало громадян тимчасово, або й назавжди покидають рідні краї, та певний інтерес до газет, журналів залишається. І тут, передусім, високої  і щирої  вдячності заслуговують листоноші, інші поштові працівники, які у щоденній копіткій праці стараються дійти до кожної людини, розповісти про те чи інше видання, переконати у доцільності їх передплати. І така рутинна робота дає свої наслідки.

Зараз, у другому півріччя 2015-го року, буковинці отримують 308256 примірників різних газет і журналів. А це, не дивлячись на скруту, різні негаразди, на 3235 більше, ніж було передплачено станом на 1 січня нинішнього року. Найбільше  отримуватимуть організації та мешканці міста Чернівці. Їм листоноші доставлятимуть впродовж півріччя 60645 різних видань.  У Кіцманського району до осель громадян, до навчальних і культосвітніх закладів, інших установ регулярно надходитиме понад 33 тисячі видань. Непогано спрацювали працівники відділень поштового зв’язку Герцаївського, Путильського та Кельменецького районів.

Думаю, що їх колегам з інших районів є над чим задуматись, поспілкуватись, поділитись досвідом організації передплатної кампанії, яка, безсумнівно, є нелегкою справою. Скажу, що, наприклад, на Сторожинеччиніі передплачено 28792 газети і журнали,   у Новоселицькому районі – 27085, на Хотинщині – 26663 і т.д. Ці райони допустили зниження до рівня попереднього півріччя.

- Василю Вікторовичу, які видання республіканські мають найбільший попит у нашому краї, що приваблює читача?

- Смаки у людей різні: і за професійними уподобаннями, і для душі, і для власного індивідуального зростання. Почну з нашої  галузі.  Серед її працівників найпоширенішим виданням є «Поштовий вісник», бо тут друкуються фахові поради, рекомендації, статті з практики роботи, новини філателії, матеріали про наших людей, кращих співробітників.  Чільне місце займає газета «Голос України», якій ми вдячні за публікацію «Співець героїки» - про вихід конверта і марки, присвячених нашому земляку, всесвітньо відомому художнику Миколі Івасюку, ювілей якого нещодавно відзначили. Найбільше читають буковинці «Вісник профспілки залізничників і транспортних будівельників», «Пенсійний кур’єр»… Та на перше місце вийшов  львівський «Добрий господар», передплата якого перевищила понад 10 тисяч примірників. Подобається буковинцям «Порадниця», «Люблю готовить»…

- Люди втомилися від політики, депутатського базікання, «мудрих думок» політологів, а тому беруть здебільшого легке «чтиво» та корисні поради…

- У цілому кількість газет України та інших держав зменшилась у цьому півріччі на 12 тисяч 889 примірників. Як підкреслюють листоноші, найактивніші організатори передплати, дійсно політичних видань люди не хочуть читати. Про це свідчить наш аналіз. У число лідируючих на Буковині вийшли «Календарь» (Харків) , «Бабуся», «Бабушкины рецепты» (Кіровоград), «Моя сповідь» -  газета віруючої людини , «Добра кухня», «Здоровый образ жизни в Украине», «Життя», «Експрес» (і знову Львів)…

- Це відомо, що Львів серйозно займається видавничою діяльністю, активно пропагує і рекламує свої друковані засоби.  А як виглядає передплата обласних видань Буковини?

- Станом на 1 липня у місті Чернівці і районах області передплачено 146 тисяч 209 примірників газет і журналів, які видаються у нас. А це на 16135, більше, як було у першому півріччі 2015-го. Найвищі тиражі продовжує утримувати колектив газети «Молодий буковинець».  Необхідно зазначити, що фахові видання області «Освіта Буковини», «Здоров’я Буковини» суттєво зменшили свої тиражі.

- Василю Вікторовичу! А як передплачуються районні газети, найближчі до сільського читача, бо «Сільські вісті» дуже «заполітизувалися» і багато  читачів від них відвернулися, а інші видання, як, приміром, «Фермер України», «Сучасне птахівництво» мабуть недоступні, бо їх до області надходитиме лише по одному примірнику.

-  Дійсно, у нас в області після реорганізації колгоспів, де взято курс на фермерство цей фаховий журнал отримуватиме тільки одна людина. Принагідно додам, що таких видань у нас передплачено 370, майже стільки, яких надходитиме по 2 екземпляри, чимало видань мають по 3-4 примірники.

А щодо районних газет, то тут позитиву не вельми багато. В цілому їх передплачено понад 48 тисяч. Найбільші тиражі мають у Сторожинецькому, Хотинському. Глибоцькому районах. Більш-менш стабільно тримається передплата Заставнівської районної газети «Голос краю». Значну кількість втратили своїх читачів газети «Вижницькі обрії», Новоселицька «Слово правди».

Але хочу підкреслити, що ситуацію можна і потрібно поліпшувати. У будь-якому відділенні сьогодні можна передплатити всі найулюбленіші видання і отримувати їх з наступного місяця. Було б добре, щоб до поліпшення реклами своїх видань, пропаганди праці листонош, інших поштових працівників, активніше долучалися редакційні колективи.

Хто більше читає, той більше знає!

За розмову подякував

Юхим ГУСАР.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Щоб найближчим часом здохла газета "Час", бо той Кобевко достав усіх своїми бомбонами.

avatar

Бомбоновий король

10 липня 2015 23:24

Я наддав матеріал про те, як Державна фінансова інспекція України у Чернівецької області, прікриває фінансові злочини в Кельменецької лікарні. Дуже сумніваюсь, що цей матеріал, з'явиться в газеті ЧАС. Але є вариант - читайте на моєї сторінці в ОДНОКЛАССНИКАХ, ФЕЙСБУКИ, ВКОНТАКТІ - "ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ІНСПЕКЦІЯ ПРИХОВУЄ ФІНАНСОВІ ЗЛОЧИНИ"

avatar

Матвій Гаценко

11 липня 2015 09:04

Ганьба Укрпошті, що бере у прес-секретарі 70-літніх нелюстрованих колишніх функціонерів КПРС (Гусар)(((((

avatar

1

11 липня 2015 14:17

В основному згоден з аналізом стану того, що читають на Буковині, бо сам був затятий читач, читав та підписував "Експрес", "Високий замок", "Затеряный мир", "Интересную газету"- різні блоки, але жодного разу не виписував те, що пов'язане зі здоров'ям та видавалося в Чернівцях, не кажучи про Кельменецьку газету районної Ради "Рідне слово". Бо слова є різні, а коли вони брехливі, то бажання , в черговий раз отримати брехню, не було. Як би не мав очей та вух, може б і повірив в те, що видають в області та районі. Особливо ганебно те, що кожна установа, примушує своїх працівників, підписуватися на галузеві виддання

avatar

Гаценко Матвій

13 липня 2015 14:06