Сергій Власенко: «Зробити процес об’єднання тергромад примусовим ми не готові»

Сергій Власенко: «Зробити процес об’єднання тергромад примусовим ми не готові»

02.04.2018, 21:40

Народний депутат, голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Сергій Власенко заявив, що законопроект про завершення об’єднання тергромад у примусовий спосіб обговорювався в комітеті, але усі члени комітету погодилися, що він не на часі. Про це Власенко повідомив в ефірі одного з чернівецьких телеканалів.

«Добровільність – це принцип №1, закладений в законі (і навіть в самій його назві!) про об’єднання тергромад, – сказав Власенко. – У закон спеціально були введені повноваження обласних рад щодо контролю за підготовкою Перспективних планів обєднання. Це справді контроль – коли держава готує Перспективний план, а облрада його затверджує і,  маючи представництво з депутатів з усіх районів області, має повноваження захистити громади».

Власенко наголосив: закону, яким облради можуть бути усунуті від процесу затвердження перспективних планів, наразі немає. Він додав, що законопроект такий є. Але після обговорення на комітеті  усі погодилися, включно з БПП і Народним фронтом, що ми сьогодні не готові завершити добровільний процес.

Депутат пояснив, чому це неможливо зробити за прикладом Польщі: «У Польщі від початку обєднання було повністю без впливу держави. У нас же був інструмент впливу держави – Перспективний план». Тож Власенко додав, що наші облради в цьому процесі забезпечують добровільність об’єднання і контроль за цим.

За словами депутата, Перспективний план нерідко використовується, щоби «переконати» якісь громади або втягнути їх у процес«правильного» об’єднання. Він заявив, що випадки втручання депутатів у процес об’єднання громад з метою сформувати «під себе» округ є. І додав, що усі такі відомі на сьогодні випадки «стосуються депутатів від БПП і Народного фронту».

1