Сергій Качмарський: Реалії атестації поліції в Чернівецькій області

Сергій Качмарський: Реалії атестації поліції в Чернівецькій області

17.09.2016, 00:52

Я, Сергій Качмарський, пройшов відбір серед 220 претендентів до атестаційної комісії, серед яких були адвокати, громадські діячі, бувші правоохоронці. Після співбесіди із представниками вищого керівництва з Києва, мені зателефонували, та повідомили, що я затверджений до складу однієї із атестаційних комісії, яких загалом було 5 – розповідає лідер ЧОО ПП «АВТО-МАЙДАН» Сергій Качмарський.

 «Представники вищого керівництва правоохоронних органів Чернівецької області проходили співбесіду в Києві.

Загалом правоохоронців, котрих атестували, розбили на 3 ланки. Моїм завданням було атестувати другу та третю ланку правоохоронців. Атестування проходило в Чернівцях на території Чернівецького училища професійної підготовки працівників поліції управління УМВС України в Чернівецькій області.

Так, в склад кожної групи входило по двоє представників із Києва, (від себе можу додати, що вони професіонали своєї справи), загалом нас було 6 осіб. Я підписав документи про нерозголошення прізвищ працівників, котрі мають пройти атестацію. В зв’язку із цим прізвища правоохоронців в даному матеріалі вказуватись не будуть.

Отже після розгляду особової справи правоохоронця, ми задавали ряд питань, на котрі він мав дати конкретну відповідь. Наведу Вам декілька прикладів питань:

-          Хто голова нацполіції?

-          Хто міністр внутрішніх справ?

-          Що таке ОРД (оперативно-розшукова діяльність)?

-          Що таке національна поліція?

-          7 основних підстав застосування вогнепальної зброї.

-          Основні можливі напрямки співпраці громадськості з поліцією.

Переважна кількість питань була пов’язана із знанням законодавчої бази. Кожен із тих, хто проходив тестування, мав дати чітку відповідь на запитання чому він обрав професію поліцейського, незалежно від того, чи це був слідчий, чи дільничний, чи працівник карного розшуку.

За два дні нашої роботи було атестовано 35 поліцейський. Скажу відверто: було декілька випадків, коли ми разом із усіма членами атестаційної комісії одноголосно проголосували за звільнення. В першому випадку поліцейський, котрого ми атестували, давав неправдиві відповіді на наші запитання, тому був направлений на поліграф, в наступному – людина показала дуже низький рівень знань законодавчої бази України. І що найголовніше – ці двоє працівників займали досить високі посади.

Та були і приємні несподіванки, коли ми одноголосно голосували за підвищення конкретного працівника правоохоронних органів, і це означало, що людина справді знаходиться на своєму місці, та заслуговує підвищення.

Двоє членів із нашої комісії, слідчі з особливо важливих справ з м. Київ, показали досить високий рівень знань як в спілкуванні, так і в роботі, тож мені було дуже приємно познайомитись особисто із такими людьми. Після Чернівців їх чекали Тернопіль, Івано-Франківськ, та багато інших міст України.

Крім того, своєю принциповістю мене вразили і представники нашої патрульної поліції, які відзначились тим, що дуже добре володіють потрібними навиками, та досконало знають Закони України. Так, одна із працівниць поліції, молода дівчина, котрій лише 25 років, вже являється заступником командира роти, і їй підпорядковуються 85 працівників поліції.

За час атестування ми встигли спробувати і їжу, якою годують наших курсантів. Я вважаю, що держава має годувати своїх захисників більш якісною та калорійною їжею. Сама територія даного закладу досить велика, була побудована ще за радянських часів, а внутрішній її стан залишає бажати кращого. Результат нашої праці – двоє звільнених, троє отримали пониження у званні, та двоє були направлені на поліграф.

Пізніше, приблизно через місяць, мені знову зателефонували, і повідомили про початок атестації третьої ланки правоохоронців. Сама атестація тривала 8 днів, і щодня наша група атестувала близько 30 правоохоронців. Починали о 09:00, завершували о 17:00. Вже цього разу в склад комісії входило троє представників громадськості, та троє – правоохоронних органів.

Отож розпочну все по порядку: атестування ділилось на декілька категорій, перша із яких – дільничні.

В основному дільничні - це молоді люди до 35 років, котрі вірять у зміни на краще, та показують, що готові докладати всі свої зусилля і знання для того, аби зміни відбувались. Та були серед них і такі, яких влаштовує стара система. Вони не прагнуть ніяких змін. Якщо говорити про враження, яке в мене склалось про них – то ці люди не бажають брати участь у перебудові держави, та показують дуже низький рівень знань законодавчої бази України. Їх влаштовує все так, як є. Крім того, вперше для себе я дізнався, що є такі поодинокі випадки, коли один дільничний обслуговує території одразу декількох сіл. Радує тільки те, що держава суттєво підвищила місячну заробітну плату дільничним, і зараз вони отримують  до 4000 тис. грн.. Основні проблеми на місцевому рівні, на які вони вказували (стосується це як міста, так і села) – це нічні магазини, в яких можна купувати алкогольні напої. В зв’язку із цим зростає рівень бійок та дрібних крадіжок.

Що ще мене здивувало – так це те, що рівень фізичної підготовки у всіх дільничних досить низький, із п’яти балів середня трієчка.

Наступна категорія – слідчі.

Тут значно вищі знання законодавчої бази. Заробітна плата досить непогана, від 4200 до 7000 тис. грн.. А основна їхня проблема, як не дивно це звучить – нестача офісного паперу. Держава чомусь ігнорує це питання, тому слідчі купляють папір для роботи самостійно, за власні кошти.

Ще одна категорія – оперативники. Був випадок, коли молодий хлопець віком 23 роки, що працює в напрямку розкриття кишенькових злочинів, настільки професійно володіє оперативною інформацією, пов’язаною із його діяльністю, що не дивлячись на його вік, ми одноголосно запропонували його підвищити. Саме за такими, як цей хлопчина, майбутнє нашої поліції.

Що ж стосується наступної категорії тих, кого ми атестували – то моя думка тут така: пережиток старої системи. Бувші працівники ДАІ відомі своїм хабарництвом. Звичайно, я не можу стверджувати, що вони всі такі, але більшість із них було направлено на поліграф, так як їх відповіді викликали у нас великі сумніви. Ті, хто пройде поліграф, будуть і далі служити у лавах поліції. Думаю, між патрульною поліцією та бувшими працівниками ДАІ існує негласний конфлікт. Та повторюю, це особисто моя думка.

Наступна категорія – кадровики, люди, котрі займаються роботою із документами. Більшість із них – жінки з тривалим досвідом роботи, і до них у нас не виникало ніяких питань.

Високі показники показали і працівники дозвільної системи (видача дозволів на зброю). Проблема №1 у них – травматична зброя, що знаходиться у вільному доступі. Реєстрація особи, котра купує таку зброю, не потрібна, тому будь-хто може придбати травматичний пістолет, і використовувати його не за призначенням. Було і таке, коли постріли з пневматичної зброї призводили до летальних випадків. Крім того, багато українців чекають того часу, коли в Україні буде дозволений вільний продаж вогнепальної зброї. Особисто я вважаю, що на даний час, зважаючи на ситуацію в країні, це просто неприпустимо.

Наостанок хочу повідомити, що робота комісії проходила без тиску на її членів. З упевненістю можу говорити про те, що на наші рішення ніхто і ніяким чином не впливав. Не було жодних вказівок, хто повинен пройти атестацію, а хто ні. Ми вирішували це, зважаючи на професіоналізм правоохоронних органів, і в кого його не було – той був звільнений. Рішення приймались по совісті.

Так, тільки нашою комісією за два етапи атестації було звільнено близько 10 осіб, і ще 15 направлено на поліграф.

Загалом, я вважаю, що це був перший крок до прозорої співпраці народу із правоохоронними органами. Надіюсь, що ті, хто пройшов атестацію, будуть вірою і правдою служити Україні та українському народу» - розповідає Сергій. 

1


КОМЕНТАРІ (9)

Некрасиво і непорядно, що Кочмарський є інструментом впливу в руках Андрієць.  Прикрив вирощування наркоти (коноплі) на горищі обласної дитячої лікарні, влаштував тиск на опонентів Беседінського у паталогоанатомічному бюро, організував охорону дитячої обласної лікарні, де фактично об'єктом охорони є джип головного лікаря, який перебуває на зберіганні у гаражі лікарні.

Фактів є дуже багато. Далі буде...

avatar

111

16 вересня 2016 22:19

Некрасиво і непорядно жити не по совісті, обіцяти зміни та неуточнювати, що на свою користь. Краще беріть приклад з Сергія Качмарського, який іде по життю з девізом: "Не словом, а ділом". Власним прикладом показує, як потрібно допомогати хворим та інвалідам, сприяє розвитку спорту у Чернівцях, влаштовує суботніки і ще багато іншого. Не обіцяє, а просто робить

PS. Така заздрість - це негарно і принизливо в першу чергу для вас.

avatar

17 вересня 2016 06:57

При чім тут заздрість? Коли у медицині як і в охороні здоров'я так і в інших бюджетних установах як брали так і будуть брати хабарі за працевлаштування. Тому  й і кочмарський примазався до  хліібного місця, - атестації поліції.

avatar

222

17 вересня 2016 07:15

 Можете відкрито написати заяву у правоохоронні органи, що атсація поліції - це хлібне місце, а розводити наклеп на хорошу та порядну людину не варто.

avatar

17 вересня 2016 07:20

 

   Качмарский, как и другие представители от общестенности в аттестационной комисии - либо просто не компетентные люди, либо явные марионетки власти (например, А. Олийник, А. Бабюк, И. Гешко, Э. Мрачковская и др.). Но, как раз, такие и нужны высшему руководству МВД (в первую очередь, Авакову) и местным полицейским босам - Пилигриму, Ратушенко, Чубею и Доголичу, для того, чтобы максимально сохранить старую коррупционную систему в "правоохранительных" органах. Поэтому, вся эта "АТТЕСТАЦИЯ" есть полная ПРОФАНАЦИЯ!!!

    Да, для Качмарского и других, не разбирающихся в сути происходящего - патрульная полиция не проходила аттестацию!

    Тем, кто хочет узнать правду об "аттестации" рекомендую познакомиться со статьёй 

"ОЧИСТИТЬСЯ ЛИ БУКОВИНА ОТ «СТАРЫХ» КАДРОВ В ПОЛИЦИИ?!!!"

http://buk-life.blogspot.com/2016/06/blog-post.html,

а также, с видео репортажем

https://www.youtube.com/watch?v=xXYV4UZRrLE 

Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина, журналист.    095-474-37-54        [email protected] 
avatar

Геннадий

18 вересня 2016 10:53

Реклама пана Геннадія Гекова за рахунок пана Сергія Качмарського. Цікаво правда? Стара як світ схема. Коли не можеш нічого зробити сам, критикуй того хто робить і тебе також помітять.

avatar

18 вересня 2016 12:07

Геков прав. Кочмарського на члена атестацІйної комісії пролобіювала медична мафія краю.

avatar

18 вересня 2016 13:15

Мафія - це організованна злочиність. Якщо у Вас є докази, обов'язково звертайтесь в правоохоронні органи. А якщо ні, то це наклеп і дискредитація лікарів та особисто пана Качмарського. А вельмишановний пан Геков коли піарився, навіть свій мобільний номер телефону не забув вказати.

avatar

18 вересня 2016 15:48

   Я всегда действую ОТКРЫТО (в отличие от многих!), и всегда указываю свой мобильный телефон и эл. почту.

   Более того, НИКОГДА, не говорю (пишу) голословно, то есть бездоказательно. И в данном комментарии я указываю фамилии, действительные факты и ссылаюсь на свою статью, в которой более расширенно описываю ФАКТИЧЕСКОЕ происходящее, как на Буковине, так и в Украине!!!

     И то, как воспринимают мои действия в обществе зависит от субъективного (зависть, ненависть, доброжелательство, полная поддержка) отношения ко мне.

Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина, журналист.    095-474-37-54        [email protected]

avatar

Правозащитник

18 вересня 2016 18:53