Сергій Жадан у Чернівцях: «Я за те, щоб ломитися у всі можливі двері'

Сергій Жадан у Чернівцях: «Я за те, щоб ломитися у всі можливі двері"

21.02.2014, 11:10

У Чернівцях в Сергія був насичений день. На жаль, зустріч зі студентами Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича не відбулась, так як потяг Київ-Чернівці спізнився на 5 годин. О 13 годині Сергій виступив на Чернівецькому Майдані пізніше прес-конференція Сергія у резиденції MERIDIAN CZERNOWITZ, презентація книжки «Месопотамія». Модератор Олександр Бойченко (Будинок естетики та дозвілля).

Саме тут розпочався літературний вечір хвилина мовчання в пам'ять про загиблих в Україні. На вечері говорили не тільки про літературу але і про політичний стан в Україні, Харкові та в Чернівцях. На жаль, політична ситуація так швидко змінюється в наші державі, що ми не завжди за нею в змозі угнатись, сказав Сергій.

Сергій Жадан є помітною постаттю на літературній арені України. Його твори отримали численні національні та міжнародні нагороди, а також були перекладені тринадцятьма мовами.

 Нова книга «Месопотамія» - це дев'ять прозових історій тридцять віршів про любов і смерть, визнання і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість. Всі тексти цієї книги - це життя міста, хроніка вуличних зіткнень і щоденних пристрастей . Її герої переходять з однієї історії в іншу, а потім - у вірші. Фантастичні образи, вишукані метафори, гумор і філософські відступи. Словом те, чого читачі чекають від Сергія Жадана, але в новій несподіваній формі.

Сергій Жадан «Для мене було цікаво витворити приватну міфологію міста Харкова, – пояснює концепцію твору автор. – Як ви знаєте, Месопотамія – це Межиріччя, царство, що знаходилося між двох річок. Харків історично розташований також між двох рік, це півострів на пагорбі, тому місто теж можна вважати своєрідним межиріччям. Відштовхнувшись від цієї давньої ассирійської міфології, я спробував подивитися на людей, яких щодня бачу, з якими щодня спілкуюся і яких люблю, в якомусь універсальному контексті – міфологічному. Наскільки мені це вдалося, важко сказати. Можливо, ви прочитаєте та висловите свою думку. Щодо оформлення, то на обкладинці авторські шрифти, виконані художником Гамлетом. Це надзвичайно цікавий молодий художник, мій приятель і сусід, який займається стріт-артом. Якщо ви будете в Харкові, то зможете побачити його роботи на вулицях у старих кварталах. Гамлет оформив цю книгу, і все це разом є виданням «Месопотамія».

Сергій Жадан переконаний, що українська спільнота просто не має можливості чути та читати якісне слово. «Ніщо так не вбиває інтересу до літератури, як вивчення її в шкільній програмі», – жартує автор. Проте, розширювати українську читацьку аудиторію вкрай необхідно. Важливу роль у цьому Сергій Жадан покладає на медіа.

Сергій Жадан: «Я за те, щоб ломитися у всі можливі двері. Можна вибрати захистну позицію і нічого не робити, намагатися зберегти те що є – крихти поетичної свідомості, нечисленне поетичне «ком'юніті», триматися за нього, плекати його, як парость виноградної лози. Але мені особисто така тактика не цікава, мені цікаво спробувати знайти ширшу аудиторію. Я переконаний, що наклади поетичних збірників можуть бути значно вищими".

Від поетичного енергії Сергія Жадана в залі було по-справжньому гаряче. Ритм, звук, образи його віршів сплели автора та слухачів у єдиний організм, керований силою справжньої поезії.

Степан Карачко

1