Село у Чернівецькій області не приймає чужих

Село у Чернівецькій області не приймає чужих

02.06.2015, 20:29

Довгопілля на Путильщині настільки густонаселене, що прийняти приїжджих просто не може

Кажуть, з кожним роком містяни все частіше перебираються в село. А що, і повітря свіже, і городина своя. Втім, не всюди так. Є й села, котрі не можуть «прийняти» приїжджих через брак місця.

Петро Лахман, сільський голова села Довгопілля Путильського району розповідає, що їхнє село густонаселене, але дуже маленьке – будинки практично туляться один до одного, бо побудувати деінде просто неможливо.

- Нині в мене є 4 учасники бойових дій. Але ці хлопці мають батьків, родичів, котрі мають землю, - каже П. Лахман. - От ми, думаю, домовимось з ними якось, ділили б землю. Але то ж невеликі ділянки, не по 25 сотих, по 7-8. Тому якщо звернуться за землею АТОвці, то я зможу їх потреби задовольнити.

Якщо військовим обіцяну землю дадуть, то молодь, котра хоче розбудовуватись, залишається без нічого. Чи не єдиний вихід з цієї ситуації – ділити батьківську землю.

Сільський голова зазначає, що колись її розпаювали, і тепер в кожного ґазди є по гектару-півтора землі, які й можуть віддати дітям.

- Дякувати Богу, великих проблем з цим не було ніколи. Але проиїжджа людина побудуватись у селі не зможе, - додає П. Ламан. – Першочергово вирішуємо земельні питання з мешканцями села. Довгопілля – густонаселене село, але невелике – пайовий фонд лише 46 соток, в той час як населення – 2340 людей, найбільша сільська рада району. Село розростається, а місця для житла немає.

Тому як не крути, землі ніде немає. Нині село нагадує величезний клубок проблем, який з кожним роком наростає. А якщо й розмотується, то потім тягне до себе низку інших бід. До тотального безгрошів'я та безробіття додалась ще відсутність землі. І нині вояки, котрі по праву заслужили ділянки, змушені клянчити в сільських радах бодай клаптик землі. Та з часом надія на власну землю у військовослужбовців поступово гасне. Тому по поверненню додому їх знову чекає боротьба. Але вже не за Схід України, а за обіцяну землю.

Яна МАРІЯНЧУК

Джерело: vidido.ua

1