СБУ на Буковині блокувала ще два канали переправлення чоловіків за кордон: серед організаторів - громадянка рф

СБУ на Буковині блокувала ще два канали переправлення чоловіків за кордон: серед організаторів - громадянка рф

25.07.2023, 15:36

Служба безпеки України заблокувала на Буковині ще два канали незаконного виїзду українських громадян призовного віку за кордон.

Одну із протиправних схем організувала громадянка рф, яка має посвідку на постійне проживання в Україні і мешкає в місті Чорткові Тернопільської області.

За гроші зловмисниця пообіцяла чотирьом чоловікам, які підлягають мобілізації в часі воєнного стану, нелегально переправити їх через державний кордон поза межами пунктів пропуску до Румунії. Коштував такий «трансфер» понад 18 000 доларів США та 5 000 євро.

За задумом «спецоперації» фігурантка повинна була привезти «ухилянтів» до ділянки так званого «зеленого кордону» на території Чернівецької області, а далі вони мали пішки перейти на румунський бік.

Проте успішній реалізації плану завадили правоохоронці, які затримали усіх учасників «турпоїздки».

Інший канал для чоловіків, які хочуть втекти від призову, організував мешканець Чернівецького району. До незаконної схеми він залучив ще двох своїх знайомих.

«Помічники» мали транспортувати двох «клієнтів» до державного кордону, а організатор дистанційно керував їхніми діями. Коштувала така «послуга» до 6000 доларів США з особи.

Виконавців та «ухилянтів» затримали оперативники по дорозі в напрямку лінії держкордону.

Наразі трьом учасникам протиправних схем  повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Триває розслідування для встановлення всіх причетних до злочину і притягнення винних до відповідальності.

Слідчо-оперативні дії проводили співробітники Управління СБ України в Чернівецької області спільно з прикордонниками, працівниками ДСР і слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Чернівецької обласної та окружної прокуратур.

1