Садибу Кобилянської в Димці відремонтують, якщо в бюджеті  будуть зайві гроші?

Садибу Кобилянської в Димці відремонтують, якщо в бюджеті будуть зайві гроші?

23.09.2013, 03:06

Депутат Чернівецької обласної ради Ольга Гоян отримала відповідь на свій запит, зокрема, щодо перспектив ремонту музею-садиби Ольги Кобилянської в селі Димка Глибоцького району. 

У Димці росте липа - наразі  єдине дерево, яке збереглося тут з часів, коли у садибі жила Ольга Кобилянська. І щодо історичності згаданої серцелистої липи – символу миру і спокою – жодних сумнівів бути не може. Росте ця 20-метрова красуня з периметром стовбура 1 м 60 см у колишньому саду Кобилянських на території сучасного музею-садиби письменниці у селі Димка, що на Глибоччині. Посадив дерево дід авторки безсмертної "Землі", про що навіть є згадка в її оповіданні "Весняний акорд": "Моя хата. Навкруги обсадив її мій дід липами і смереками..." У 1956 році під час грози у дерево влучила блискавка. Стовбур липи роздвоївся, проте вона вижила. 

У Чернівецькій області 2013-й рік, нагадаємо, обласна рада оголосила роком письменниці Ольги Кобилянської. Про це йдеться у рішенні сесії облради. Рішення про рік вшанування письменниці ухвалено з нагоди відзначення у 2013-му 150-річчя від дня її народження. З цієї нагоди Чернівецька міська рада проведе свято вулиці О. Кобилянської, встановивши на ній мистецькі стели-портрети письменниці. У рамках ювілейних заходів планують упорядкувати заклади і вулиці на Буковині, яким присвоєно ім’я Ольги Кобилянської.

Щоправда коштів на ремонт музею та садиби письменниці не знайшлося. Обласна влада звернулася до буковинської громади, підприємців регіону, політиків з проханням надати допомогу для приведення музеїв Ольги Кобилянської до належного стану. Для цього відкрили спеціальний рахунок, передає прес-служба Чернівецької ОДА. На зібрані гроші мають зробити ремонт меморіального музею Ольги Кобилянської в м. Чернівці та меморіальної садиби Ольги Кобилянської в с. Димка Глибоцького району. Управління культури в області ж надіється, що допоможуть нардепи - ініціатори постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської», інші народні депутати України, зокрема від Чернівецької області.

1