Садівників Буковини зацікавив німецький досвід  вирощування, зберігання та продажу органічних фруктів

Садівників Буковини зацікавив німецький досвід вирощування, зберігання та продажу органічних фруктів

11.10.2011, 03:38

  7 жовтня 2011 року в Чернівцях відбувся  День асоціацій сільського господарства. Це спільний захід Східного комітету Німецької економіки та Німецького товариства міжнародного Співробітництва (GІZ) в Чернівецькій області та Регіональної громадської організації «Перший аграрний кластер». Участь у конференції взяли представники фермерських асоціацій,  асоціація сільськогосподарських дорадчих служб , корпорація «Дністер», представники переробних підприємств, керівники та спеціалісти районних управлінь агропромислового розвитку та науковці.

З вітальним словом виступила Марія Порчук, координатор Проекту по Чернівецькій області «Сприяння економічному розвитку та зайнятості в Україні», яка наголосила на тому, що проведення Дня асоціацій сільського господарства вже стало доброю традицією на Буковині, розповіла про напрямки реалізації проектів в галузі сільського господарства.

Начальник Головного управління агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації Микола Олексюк у  вітальному слові висловив подяку організаторам і учасникам конференції, зазначивши, що подібні заходи дуже потрібні і корисні для сільськогосподарської галузі. Особливу увагу також  звернув на співпрацю фермерських господарств області з регіональною громадською організацією «Перший аграрний кластер». Об’єднання зусиль всіх господарств області у кластерній  ініціативі, безперечно, допоможе вийти на якісно кращий ринковий рівень.

З вітальним словом виступив аташе з питань сільського господарства Федеративної Республіки Німеччини в Україні – Др. Фолькер Зассе, який охарактеризував інвестиційну привабливість України і, зокрема Чернівецької області, намітив шляхи її покращення  для розвитку спільного бізнесу.

Крістоф Конрад Гільген – проектний менеджер Східного Комітету  Німецької Економіки - розповів про напрямки подальшої співпраці в Україні та Буковині, наголосив на тому, в яких галузях будуть розвиватись спільні проекти і що вони передбачають для розвитку економіки наших країн.

       Голова Регіональної громадської організації «Перший аграрний кластер» Максим Бурбак  детально розповів про ту роботу, яка проведена організацією з часу її створення та за період реалізації проекту. Зокрема, перші результати співпраці  РГО «Перший аграрний кластер» та Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ):

  1. Відкрито офіс кластеру, який ефективно працює
  2. Розроблено стратегію розвитку кластерної ініціативи у Чернівецькій області
  3. Створено інформаційний електронний портал організації
  4. Сформовані умови для розвитку органічної продукції на Буковині
  5. Розроблено бренд продукції Чернівецької області
  6. Вивчено досвід раїн ЄС з питань:

-         розвитку сільських територій

-         проведення ярмаркових заходів

-         роботи оптових ринків сільськогосподарської продукції

-         розвитку кооперативного руху

У подальшій роботі планується створення на базі РГО «ПАК»:

1. Навчального  аграрного центру

2. Експоцентру

3. Інформаційно-консультаційного центру

4. Будівництва базової теплиці

5. Вивчення досвіду та організації роботи обслуговуючих кооперативів

6. Підтримка розвитку інноваційних тепличних господарств

7. Розвиток інфраструктури оптового ринку

8. Вивчення та застосування інноваційних методів переробки плодів та ягід.

             Максим Бурбак виступив також з презентацією на тему: «Створення оптового продовольчого ринку в Чернівецькій області». У доповіді охарактеризував етапи створення та розбудови ринку «Дари Буковини», а також розвитку його інфраструктури.

          Цікаву для аграріїв тему розкрив у своєму виступі «Вирощування органічних фруктів у Німеччині» Петер Ролькер – Генеральний директор  Rolker Okofrucht GmbH, який детально розповів про технологію вирощування, зберігання та продаж органічних фруктів. Садівників нашої області дуже зацікавила ця тема.

 З цікавою презентацією  новітніх систем зберігання сільськогосподарської продукції виступив Яцинин Ю М.- директор ДП ПКТІ «Львівхарчопроект», а також Юрій Дубас – Директор ТзОВ Агро-Сур з пропозиціями по будівництву нових сучасних теплиць для вирощування ранніх овочів та квітів.

 На конференції також обговорювали питання кооперації сільськогосподарських товаровиробників, розвиток кластерної ініціативи та  використання біо- препаратів для вирощування сільськогосподарської продукції.

Вл.інф.