Рибак обговорив з Гройсманом та Семераком питання перетворення зруйнованого  четвертого енергоблоку ЧАЕС на екологічно безпечну систему

Рибак обговорив з Гройсманом та Семераком питання перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС на екологічно безпечну систему

26.04.2019, 22:36

33 роки тому під час аварії на Чорнобильській АЕС найбільшого лиха «мирний атом» завдав Україні, яка й досі змушена боротися з наслідками величезної трагедії людства. На щастя на Заході ми маємо небайдужих і відповідальних сусідів, котрі не залишили нас наодинці з бідою, розуміючи маштаби впливу радіації і географію її розповсюдження, - прокоментував ситуацію народний депутат України Іван Рибак. - І ми повинні не втратити у цьому питанні підтримку міжнародної спільноти, небайдужих донорів та союзників у боротьбі з подоланням наслідків катастрофи. Про це сьогодні говорили з прем`єр-міністром України Володимиром Гройсманом, міністром екології Остапом Семераком, головою ДАЗВ Віталієм Петруком, колегами по парламенту та іншими представниками влади під час заходів, присвячених роковинам аварії на ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак: Час не загоїв чорнобильських ран

- Всі ми чітко розуміємо, що роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС не можна відкладати за будь-яких політичних та економічних обставин. Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВР з питань екологічної політики особисто наголосив, що Верховна Рада постійно працює над створенням необхідних умов для перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку на безпечну екологічну систему. Відповідний закон парламент прийняв ще восени минулого року, яким передбачено будівництво нових об'єктів захисту та виведення з експлуатації застарілого обладнання. Зреалізувавши цей проект ми подбаємо про захист майбутніх поколінь українців та чистоту нашого довкілля.

- Адже вкрай важливим є питання введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту (насувної арки) на об’єкті "Укриття" та інших споруджень у зоні відчуження. Це сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), об’єкти комплексу "Вектор", майданчик будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Потрібно зазначити, що цими днями НБК було переведено у режим пробної експлуатації, яка за висновками фахівців пройшла успішно. Це означає, що ми рухаємося вперед і крок за кроком нам вдається продовжувати роботу щодо зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

- Хочу наголосити, що вчасне фінансування у повному обсязі всіх бюджетних програм зони відчуження є вкрай важливим, оскільки нестача коштів у цьому питанні може призвести до затягування робіт, що потребуватиме кардинального збільшення фінансування у майбутньому. Тому Україна також докладає максимум зусиль для виконання своїх фінансових зобов'язань у цьому питанні перед міжнародними партнерами. Тож сподіваюся, що і надалі всі безпекові питання стосовно ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС залишатимуться пріоритетними для української влади, - переконаний Іван Рибак. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

А тепер вже наш Рибак І.П. "виходить на всеукраїнський масштаб"... А ви кажете, що на Буковині нема "кадрів"?...

avatar

Дьордій

27 квітня 2019 10:24