Рибак пояснив, чому парламент продовжив спецстатус Донбасу

Рибак пояснив, чому парламент продовжив спецстатус Донбасу

04.10.2018, 11:24

Верховна Рада України підтримала поданий Президентом України Законопроект №9153, який продовжує спецстатус Донбасу до 31 грудня 2019 року. За чинним законодавством спецстатус діє до 10 жовтня 2018 року, тому питання потребувало термінового розгляду.

Про це повідомив народний депутат України Іван Рибак

Мова йде про пролонгацію базового документу, на якому тримаються усі санкції цивілізованого світу проти Росії за її злочини в Україні. Від дії цього Закону залежить майбутнє розгортання миротворчої місії ООН за українським сценарієм і продовження підтримки озброєнням з боку ключових союзників, зокрема США.

Одночасно українському суспільству потрібно відверто говорити, що Закон про ОРДЛО не запрацює до того моменту, доки російські війська не будуть виведені з окупованих територій України. І це стосується не тільки виборів на окупованих територіях, не тільки окремого статусу Донбасу, а й особливостей місцевого самоврядування на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Нагадаю, в початковій редакції Закон був розрахований лише на рік. Однак зважаючи, що з 2014 року Кремль ні на крок не просунувся у виконанні своїх зобов’язань за Мінськими Угодами. Тому мусимо щороку вносити технічну правку і пролонговувати дію Закону. Таким чином ми залишаємо в руках українських дипломатів важливий козир для продовження міжнародного тиску на Росію і, зокрема, на Путіна.

Кожного року Москва сподівається, що український парламент схибить і не підтримає це рішення, щоб розвалити багатомільярдні економічні санкції міжнародної коаліції. Досить згадати, що відбувалось минулого року під куполом Верховної Ради під час голосування за аналогічне рішення. Тоді ми бачили і блокування трибуни, і запалювання димових шашок в будівлі парламенту від певних народних депутатів і груп. Такі дії відстоюють інтереси Кремля і не мають нічого спільного з захистом інтересів України.

Ми ставимо перед собою мету утримати і поглибити міжнародні санкції проти Росіїської Федерації, тому сьогодні всі демократичні сили сконсолідувались довкола цього питання і проголосували за продовження терміну діючого Закону, адже це є частиною Мінських домовленостей. Україні потрібна міжнародна підтримка та посилення тиску на країну-агресора.

1