Рибак пояснив, чому Фищук ні на що не впливав і чи буде новий голова Чернівецької ОДА від БПП «Солідарність»

Рибак пояснив, чому Фищук ні на що не впливав і чи буде новий голова Чернівецької ОДА від БПП «Солідарність»

27.11.2018, 23:00

Народний депутат України Іван Рибак відповів на питання BukNews про політичну ситуацію в Чернівецькій області після звільнення з посади голови Чернівецької ОДА. Парламентар назвав як об’єктивні, так і суб’єктивні причини, які призвели фактично до втрати керованості процесами в краї. А також запропонував шляхи вирішення деяких нагальних проблем. Іван Рибак також оцінив можливість того, що новим головою ОДА буде призначено  представника БПП-Солідарність.  

- Серед головних пріоритетів нашої політичної сили є ухвалення змін  до Конституції України в частині запровадження інституту префектів, наділених функціями контролю за органами місцевого самоврядування, - сказав Іван Рибак. -  Ситуація у деяких сільських радах на Сокирянщині і Кельменеччині, де  людям не дають можливості створити ОТГ, або де такі об’єднання навпаки нав’язують штучно, всупереч бажанню місцевих мешканців, вимагає реагування з боку державних органів влади. Бо як одне, так і інше є неприпустимим. Натомість, влада не має відповідних інструментів, щоб  у законний спосіб впливати на ці процеси. Переважно через те, що як органи прокуратури, так  і жодна інша структура в Україні не мають нині функції загального нагляду. Тому не можуть вносити протести на неправові рішення органів місцевого самоврядування.

- Саме тому ми чітко заявляємо про необхідність якнайшвидшого запровадження у країні інституту префектів – посадовців без функцій, притаманних органам виконавчої влади, але наділених правом загального нагляду. Впевнений, що рано чи пізно ми до цього прийдемо. Затримка виникла після голосування за цей законопроект у першому читанні. Оскільки у ньому було посилання на децентралізаційну правку до Конституції України, а також посилання на закон про особливості місцевого самоврядування на деяких територіях Донецької і Луганської областей, забракло 300 голосів для його остаточного ухвалення. Саме через це по всій території України виникають проблеми, про які ми тут згадували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З огляду на соціологію, яка оцінює його роботу, Фищук дуже правильно зробив, що написав заяву на звільнення", - Рибак

- Якщо говорити конкретно про Чернівецьку область і ситуацію в стінах «будинку з левами». Сьогодні, як це показала практика останніх року - півтора, голова обласної державної адміністрації не мав жодного впливу ні на органи місцевого самоврядування, ні на територіальні управління центральних органів виконавчої влади. Повірте, що розуміючи величезну відповідальність, і водночас маючи такий мізерний функціонал, дуже складно знайти бажаючих обійняти вакантну посаду голови обласної адміністрації. Можливо, що такі бажаючі є, але особисто я їх не знаю. Думаю, що Михайло Павлюк сам би написав заяву і давно пішов з посади, якби мав законне право і можливість звільнитися, - висловив припущення народний депутат України Іван Рибак, відповідаючи на питання BukNews. – Але поки немає голови Чернівецької ОДА Михайло Вікторович навіть не має на чиє ім'я написати таку заяву.

- Особисто я не бажав би, щоб представник БПП «Солідарність» обійняв цю вакантну керівну посаду. Для чого, скажіть,  представнику нашої політичної сили вислуховувати докори опонентів про використання адміністративного ресурсу, якого на території Чернівецької області в принципі не існує? За останніх півтора  роки система виконавчої вади настільки розхитана, розбалансована, що найвища посадова особа в краї не зможе швидко забезпечити ні достатньо якісного функціонування системи, ні забезпечити належний контроль за її роботою. Чернівецька область пасе задніх фактично у всіх рейтингах. Цей хаос створено саме тими людьми, які донедавна сиділи у кріслах у «будинку з левами», - сказав Іван Рибак.

1