Рибак підтримав законопроекти про національну безпеку, пільги військовослужбовцям,  пенсії військовим пенсіонерам

Рибак підтримав законопроекти про національну безпеку, пільги військовослужбовцям, пенсії військовим пенсіонерам

27.02.2018, 13:37

Верховна Рада продовжує послідовну роботу із підвищення стандартів соціального захисту військовослужбовців, як одного із чинників забезпечення Національної безпеки та посилення бойового духу для протистояння агресору. Для цього парламент повинен ухвалити низку важливих законопроектів.

Про це повідомив голова ЧОО ПП "БПП-"Солідарність", народний депутат України Іван Рибак. 

Зокрема, посиленої уваги потребує законопроект №6298, що розширює коло пільгової категорії військовослужбовців та їхніх дітей для здобуття вищої чи професійно-технічної освіти. Наразі пільгові можливості здобуття освіти мають не всі категорії військовослужбовців, що породжує соціальну несправедливість. Важливо наголосити – здобуття освіти є одним із чинників адаптації та повернення до цивільного життя наших захисників. Так само і їхні діти повинні мати ширші можливості для самореалізації в українському суспільстві.

Інші законопроекти розроблені для відновлення соціальної справедливості для різних категорій військовослужбовців. Так додаткової уваги потребує законопроект №5518, що передбачає надання грошової допомоги для розвитку підприємницької діяльності військовослужбовцям із інвалідністю, що була отримана під час участі в Антитерористичній операції. Вже зараз маємо сотні успішних проектів наших доблесних захисників, які після повернення з фронту змогли організувати ефективне і прибуткове підприємництво. Більше того, дехто з них наймає на роботу своїх побратимів по зброї, що сприяє адаптації до цивільного життя. Додаткова підтримка від держави на розвиток малого та середнього бізнесу для тих, хто втратив здоров’я, захищаючи Україну – це додаткова можливість подальшої реалізації кращих синів та дочок України.

Також особливої уваги заслуговує ініційований Президентом України законопроекти «Про національну безпеку України». Мова йде про основоположний документ для реформування української армії за сучасними стандартами НАТО і країн ЄС. Зважаючи на заяви Генсека НАТО Єнса Столтенберга та Міністра Оборони США Джеймса Меттіса – очевидно, що подальша доля вступу України до найбільшого військово-політичного Альянсу із надійним механізмом колективної безпеки залежить виключно від здатності України втілити ефективну реформу сектору безпеки та оборони. Ця реформа важлива також для зміцнення військової співпраці з ЄС та для більш ефективного протистояння російській військовій агресії.

Проектом Закону №6268-1 передбачено усунути правові прогалини, що ускладнюють отримання компенсацій родинам військовослужбовців, які померли внаслідок набутих під час військової служби захворювань і травм. Наразі рідні стикаються із труднощами для оформлення відповідних документів на отримання коштів, якщо їхній годувальник помер внаслідок набутих під час служби захворювань. Родини наших доблесних захисників не повинні стикатись із бюрократичною тяганиною та несправедливістю, особливо коли родини втрачають годувальника. Тому цей проект закону потребує особливої уваги та найшвидшого розгляду парламентом.

Крім цього, Верховна Рада повинна долучитись до врегулювання питання справедливого нарахування пенсій військовим пенсіонерам. Необхідно спільно із Урядом напрацювати дієві механізми посилення соціального захисту та забезпечення ветеранів і військових пенсіонерів для відновлення соціальної справедливості, особливо зважаючи на нещодавню ефективну пенсійну реформу.

1