Рибак написав закон, щоб Буковина і Чернівці не потонули у смітті

Рибак написав закон, щоб Буковина і Чернівці не потонули у смітті

25.09.2017, 17:41

Вже на початку наступного року в Україні може розпочатися сміттєвий колапс. Справа в тому, що з 1-го січня 2018 року вступає в дію норма Закону України про відходи, відповідно до якої захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів забороняється.

Ця вимога була введена Законом у 2012 році. Ідея правильна – треба запроваджувати в Україні сучасні технології поводження з відходами, розвивати систему їх переробки, щоб залучати до господарського обороту повторно і як вторинні ресурси, і як альтернативне джерело енергії. Законодавцями, напевно, передбачалося, що за 5 років (з 2012 до 2018) у нас в державі буде проведена відповідна робота та створено необхідні умови, які б надали можливість заборонити захоронення неперероблених відходів.

Але за роки, що минули з того часу, таких умов не створено. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак застеріг Мунтяна і Каспрука від сміттєвого колапсу, який може настати 1-го січня 2018 року

Можливо, однією з причин стала змінність керівного складу та фахівців Міністерство екології та природних ресурсів України, яке б мало бути головним у розв’язанні цієї проблеми.  Адже за цей час необхідно було створити на місцях інфраструктуру, побудувати підприємства, що мали б забезпечити системну переробку побутових відходів перед їх захороненням. А в нас, навіть, досі не запроваджено сортування сміття, не те що б його переробка.

Та й сьогодні Міністерство не готове запропонувати необхідні умови. Зараз там тільки наголошують на необхідності затвердження нової Стратегії державної політики поводження управління відходами, в тому числі, і твердими побутовими.

Звісно, це відтерміновує вирішення нагальних питань щодо умов для зменшення об’ємів побутових відходів на полігонах та їх негативного впливу на навколишнє природне середовище. Так відтерміновується і робота по систематизації повторного використання відходів як вторинних ресурсів. В той час, коли для багатьох країн Європи та світу це вже норма життя. 

Безумовно, забороняти захоронення на полігонах необроблених відходів треба. Але потрібно розуміти, що без необхідної підготовки це загрожує санітарному стану в усіх українських містах, селищах та селах. Навіть, може спричинити серйозні екологічні проблеми.

Щоб запобігти цьому та вжитти заходів зі створення умов для переробки відходів, центральним і місцевим органам влади потрібен час. 

Тому термін введення в дію норми про заборону захоронення на полігонах необроблених відходів слід перенести – щонайменше на рік. 

А, крім цього - обов’язково передбачити відповідальність за зволікання з цією роботою. Заходи, які б забезпечили належне поводження з відходами в нашій державі і, нарешті, дозволили Україні стати поряд з цивілізованими країнами, де відходи сортируються, переробляються та використовуються як вторинна сировина, треба вживати, і терміново. 

З колегами Vitalii Chepynoga Григорій Тіміш Сергій Євтушок Костянтин Іщейкін Вадим Івченко Микола Люшняк (Mykola Lyushniak) Юрій Соловей Сергей Сажко Андрій Вадатурський ми розробили відповідний законопроект. Заборону захоронення необроблених відходів пропонуємо ввести з початку 2019 року.

А за півроку до цього Кабмін має відзвітувати перед Верховною Радою про роботу, яку на рівні держави та на місцях проведено, аби необхідність ефективного поводження з відходами стала реальністю, а не залишалася виключно на папері. 

ЗП №7127 про відповідні зміни до Закону “Про відходи” зареєстрували цього тижня. Закликаю усіх парламентарів його підтримати і запобігти сміттєвому колапсу.

Повний текст законопроекту за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1…

Народний депутат України Іван РИБАК

1


КОМЕНТАРІ (2)

Получается, Рыбаку  важна  проблема  мусора  в  городе и области. А "хозяева",  прикидываясь  дуриками,  палец о палец  не  ударили  по  решению  проблемы. Ладно, Каспрук. Он -все  время в подвешенном  состоянии, выпрут скоро.  Удивляет  "работа" Йвана Мунтяна. За весь период  работы, НИ ОДНОГО ДЕЙСТВИЯ  на благо области.  Ему  не интересны  проблемы мусоров, контрабанды  леса, состояние  мостов и дорог,....  Интересны  только  наличные долляры  и бабы.  Менять надо  Йвана!

avatar

Левон

26 вересня 2017 09:10

З достовірних джерел стало відомо, що головний редактор інтернет газети "ПУКІНФО" Сергій СРАКА (він же -Сергій Зарайський) за інтерв"ю з Віктором Сідляром (він же - Веніамін Шмундлєр) взяв 800 американських грошенят.

avatar

Арон

26 вересня 2017 14:27