Авто румунських дипломатів перегородило пішохідний перехід та заблокувало рух транспорту у Чернівцях

Авто румунських дипломатів перегородило пішохідний перехід та заблокувало рух транспорту у Чернівцях

01.09.2015, 00:09

Сьогодні у соціальній мережі ФБ з’явилися фото припаркованих біля міськради автомобілів з іноземними номерами.

Фотодокази порушення ПДР у ФБ виклав А. Шалєєв. Депутат міськради просить дипломатів зважати на правила країн, у яких вони перебувають.

Хороший пример дипломатии -наплевать на всех!!!! Eleonora Moldovan просьба обратить внимание Ваших коллег на уважение законов страны прибывания!!!

 Закордонні автівки перегородили пішохідний перехід та блокували рух транспорту.

З 28 по 31 серпня 2015 року в Чернівецькій області з робочим візитом перебувала делегація румунських сенаторів на чолі з головою Комітету з питань румунів зарубіжжя Марчелом Бужором. У неділю сенатори відвідали Сторожинецький район.

 У суботу румунські парламентарії мали зустріч з представниками Чернівецької обласної державної адміністрації, зокрема з головою Чернівецької ОДА Олександром Фіщуком, головою Чернівецької обласної ради Михайлом Гайничеру та мером Чернівців Олексієм Каспруком.

 Сторони обговорили цілу низку важливих питань, зокрема стан проекту відновлення будинку Арона Пумнула, стадію процесу децентралізації влади в Україні, що передбачає, у тому числі добровільне об'єднання територіальних громад, а також можливість повернення деяким вулицям у Чернівцях їх історичних назв з іменами видатних румунських діячів.

 Так само румунські й українські офіційні особи розглянули інвестиційні можливості Чернівецької області та перспективу розвитку міського транспорту, зокрема було досягнуто попередньої домовленості про безоплатну передачу Чернівцям тролейбусів, які наразі експлуатують у Бухаресті. Водночас була підкреслена необхідність відкриття  нових маршрутів перевезення пасажирів для забезпечення сполучення Чернівців з Яссами, Бухарестом і Тімішоарою.

 Після зустрічі в Чернівецькій облдержадміністрації румунська делегація відвідала монастир Бенчени, а потім побувала на місцевому пункті пропуску через румунсько-український кордон Д'яківці-Раковец, який зараз тимчасово закритий. Тут румунські парламентарі були зустрінуті групою українських депутатів, серед яких Максим Бурбак та Григорій Тиміш, з якими були обговорені різні питання двосторонньої співпраці. 

 У другій половині дня румунська делегація відвідала Герцаївську районну бібліотеку ім. Георгія Асаки, зустрілися з мером міста та мерами і директорами шкіл румунських місцевостей району. Сенатори подарували бібліотеці кілька сотень книг та два комп'ютери румунським школам у Великій Буді та Радгоспівцях.

 У будинку культури міста Герци члени румунської делегації обговорили з директорами шкіл та мерами румунських місцевостей важливість забезпечення навчальних закладів книгами румунською мовою та необхідність відкриття у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича Педагогічного факультету з румунською мовою викладання. Таким чином румунська молодь матиме можливість продовжити свою освіту рідною мовою і не буде змушена поступати у ВНЗ з українською мовою викладання, втрачаючи таким чином румунську культуру і цінності.

 Потім румунські сенатори відвідали редакцію румуномовної газети Герцаївського району "Gazeta de Herta", де в розмові з головним редактором публікації Василем Бику було наголошено на необхідності модернізації приміщення редакції, а також створення сучасної друкарні, де можна було б друкувати публікації для етнічних румунів в регіоні (підручники, книги і журнали румунською мовою).

 У понеділок члени румунської делегації були присутні на святкуванні Дня румунської мови у Чернівцях. Про це повідомляє http://rri.ro/uk_uk/share-2535637 

1