Румунська мова стала регіональною мовою в Тарасауцах на Буковині

Румунська мова стала регіональною мовою в Тарасауцах на Буковині

13.09.2012, 23:52

Москаль: В Тарасауцах Новоселицького району молдавська мова прийнята мовою ведення адміністративної та документальної роботи села?

Сільські ради нарешті почали давати відповіді на звернення Геннадія Москаля щодо надання статусу регіональних мовам національних меншин.

Нижче наводимо переклад українською мовою відповідь сільської ради Тарасауци Новоселицького району.

УКРАЇНА

Сільська рада села Тарасауци
Виконавчий комітет
Новоселицький район
Чернівецька область

05.09.2012, №313


Народному депутату Верховної Ради України ІУ скликання
Першому заступнику голови парламентського комітету по боротьбі з
організованою злочинністю та корупцією
Г.Г.Москалю

Шановний народний депутате Верховної Ради УІ скликання, 1-й заступник голови парламентського комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, Г.Г.Москаль!


На Ваш депутатський запит від 29 серпня 2012 року відповідаємо, що 11 вересня 2012 року на сесії сільської ради с.Тарасауци буде обговорено проблему надання статусу регіональної молдавській мови і прийнято рішення щодо використання її в адміністративній та документальній роботі села.

З глибокою пошаною, Голова сільської ради с.Тарасауци
С.З.Тігу
(печатка та підпис)

Про це повідомляє прес-служба народного депутата Геннадія Москаля.

Як стало відомо газеті "Час" на сесії сільради таке рішення таки було прийнято і румунська мова стала фактично регіональною мовою в Тарасауцах.

Сесія Тарасовецької сільської ради Новоселицького району визнала на території села румунську (молдавську) мову регіональною.

- Сесія вирішила для збереження і розвитку рідної мови переважної більшості мешканців села визнати її регіональною, - розповів molbuk.ua Тарасовецький сільський голова Сергій Тігу.

Однак, за словами Сергія Тігу, у них виникло чимало питань щодо запровадження закону “Про засади державної мовної політики”. Зокрема, як назвати мову - адже одні тарасівчани вважають себе молдованами, інші - румунами. Тож записали в рішення сесії “румунська (молдавська) мова”.

- Для села це нічого не змінить, - пояснив сільський голова. - Румуни і молдовани становлять у нас 95% населення, тож і в побуті, і у зверненнях до сільради люди спілкуються рідною. Але документація ведеться лише державною. Сесія вирішила узаконити румунську (молдавську) мову як робочу в сільській раді, зокрема, на сесіях. Однак діловодство і далі вестиметься державною.

Сергій Тігу розповів, що у селі немає одностайності у питанні мови навчання у місцевій школі. Вона є молдавською, але підручників не вистачає, і в старших класах школярі з деяких предметів мають лише україномовні підручники. При цьому одні батьки вимагають навчання виключно молдавською мовою, інші хочуть, щоб їхні діти краще знали українську - для подальшого навчання в університетах.

Тарасівці стали першим селом Чернівецької області, яке визнало румунську (молдавську) мову регіональною.

Тарасівці є одним з найбільших сіл Новоселицького району, населення 5,2 тисячі осіб.

За матеріалами chas.cv.ua та molbuk.ua

1