Румунія збільшує витрати на НАТО на понад два відсотки ВВП

Румунія збільшує витрати на НАТО на понад два відсотки ВВП

10.06.2017, 10:29

Щойно на галявині Білого дому президент Дональд Трамп і президент Румунії Клаус Йоханіс мали брифінг. Великий наголос було зроблено на фінансуванні НАТО. Трамп привітав румунського колегу з тим, що Румунія перша країна, яка погодилася збільшити витрати на НАТО на понад два відсотки ВВП. Нагадаю, що Трамп на саміті НАТО в Брюселі критикував членів НАТО за те, що вони не доплачують в організацію, не платять 2 відсотки ВВП. . Після його промови, яку газети називали не дипломатичною, натівці заворушилися і ґенсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що він сподівається, що країн члени НАТО підтримають ініціативу і прозвітують про збільшення військових витрат. 

Про це на своїй сторінці у ФБ написав журналіст Юрій Луканов.

 Трамп також зупинився на боротьбі з тероризмом. Зокрема, він закликав Катар відмовитися від фінансування тероризму. 

Цікавий момент. Журналісти звернули увагу на те, що в Європі Росію вважають загрозою і запитали, що Трамп про це думає, а також запитали чи готові США застосувати статтю 5-ту Північноатлантичної угоди у випадку потреби. Нагадаю, що стаття 5-та передбачає захист членів НАТО у випадку нападу на когось із них. Трам сказав, що безумовно вони готові застосувати статтю 5. Але жодним словом не сказав про російську загрозу. Він дивовижним чином уникає критики Росії, хоча при тому США займають чітку позицію: повернути Крим і вивести війська з Донбасу. 

Трампа також запитували про свідчення під присягою звільненого ним директора ФБР Джеймса Комі, який свідчив у Конґресі про те, що Трамп вимагав від нього припинити розслідування по російських зв'язках Майкла Флінна, колишнього радника з безпки Трампа, який був звільнений за брехню про ці зв'язки. Запитували, чи є запис їхньої розмови у Білому домі. Нагадаю, що Трамп у твіті після відставки Комі, коли той почав критикувати Трампа з посиланням на їхню бесіду, натякнув йому у твіті, що є запис їхньої розмови. Так ось про запис: Трамп не підтвердив і не спростував існування запису. Але сказав, що Комі бреше. Його запитали, чи готовий він під приясгою давати свідчення. Він сказав: так. Але пояснив також,як я зрозумів, якого біса він має це робити, адже він того Комі ледве знає.

1