Румунія стривожилася через українських молдаван?

Румунія стривожилася через українських молдаван?

26.02.2014, 19:06

Андрій Сафонов: "Румунська ідентичність "на Україні" вистрілить "в потрібний для Бухареста момент

Румунія не змогла втриматися і в піковий момент кризи спробувала натиснути на Київ. По всій видимості, в Бухаресті прийшли до висновку, що Україна в даний момент ослабла і являє собою зручний об'єкт для політичного шантажу. 

24 лютого МЗС Румунії виступив із заявою. Висловившись з приводу перегляду мовного законодавства на Україні, румунське зовнішньополітичне відомство перейшло до головного, заради чого, власне, і писався весь документ. Офіційний Бухарест занепокоївся фактом визнання Україною існування окремої молдавської мови, відмінної від "румунської". Румунська сторона навіть сподівається, що Київ врахує румунські тривоги. Ось як ці тривоги звучать: "Міністерство закордонних справ нагадує в цьому контексті про повну підтримку зі свого боку європейських устремлінь сусідньої України і українського народу. Разом з тим, міністерство закордонних справ наголошує, що вони можуть бути досягнуті тільки на основі дотримання політичних критеріїв, включаючи і такий важливий, як забезпечення належної всебічної захисту прав національних меншин. Збереження румунської ідентичності на Україні є частиною цього набору обов'язків. У цьому сенсі, ми продовжимо з великою увагою відстежувати ситуацію з етнічними румунами на Україну і те, як дотримуються і захищаються їх права".

Що ж так налякало МЗС Румунії, а також, без сумніву, всю державну владу цієї країни? Відповідь проста: Румунія боїться, що Україна буде тримати курс на виховання своїх громадян молдавської національності саме як молдаван, а це поставить хрест на експансіоністських планах Бухареста щодо України. Якщо в умах українських молдаван утвердиться ідея, що вони саме молдавани, що вони говорять саме молдавською мовою, то завдання вирощування "п'ятої колони", яка покликана підготувати відторгнення цілого ряду українських земель і включення їх до складу Румунії, ускладниться для Бухареста до надзвичайності.

Справді, якщо українські молдавани утвердяться в переконанні, що вони молдавани, хто тоді буде доводити, що Чернівці - "споконвік румунське місто", що Одеса по праву увійшла в 1941 році до складу Румунського королівства, що багаті причорноморські курортні селища України повинні "повернутися в лоно матері - Румунії"? Якщо за допомогою державної влади України в умах місцевих молдаван восторжествує саме молдавська ідентичність, то прорумунським уніоністський рух на Україні стане долею маргінальних одинаків. А це поставить хрест на проекті "відродження Великої Румунії".

У Бухаресті це розуміють і нервують. Заява МЗС Румунії писалася явно поспіхом, аргументація притягнута за вуха. Справді, яке відношення до європейського або будь-якого іншого вибору України має відношення те, ким буде вважати себе населення деяких районів країни - молдаванами чи румунами? А от для реалізації румунських планів щодо Північної Буковини або, скажімо, Південної Бессарабії, це важливо. Якщо візьме гору румунська ідентичність, тоді в день "Х" можна буде організувати серію "великих національних зборів румунів звідусіль", які й висловляться за "возз'єднання розділеного народу".

Тому можна зробити висновок: перед нами класична спроба використовувати скрутне становище України і застовпити в українському законодавстві положення, яке в потрібний для Бухареста момент повинне буде "вистрілити". Добре ще, якщо постріли пролунають в переносному сенсі цього слова...

Будемо сподіватися, що українська сторона легко розгадала цю провокацію і не піддасться на неї ні зараз, ні в майбутньому.

Андрій Сафонов - президент Асоціації незалежних політологів Придністров'я

Джерело: Vsemisto.info

1


КОМЕНТАРІ (3)

Тягнибок був правий, коли вимагав внесення національності до паспортів. Тепер при перепису населення усі молдовани стануть румунами. Така ситуація загрожує національній безпеці України

avatar

Дон Педро Чупакабро

26 лютого 2014 17:26

...не переживай так сильно за нас, историю не перепишешь... если надо будет, - мы сами разберемся...

avatar

Sergiu

27 лютого 2014 07:13

Не розберетесь у Молдавії національність встановлюється через суд. Тому там багато не можуть отримати румунського паспорту.

avatar

Іон

27 лютого 2014 16:05