'Румунія, прокинься!' У країні вийшли на новий багатотисячний антикорупційний протест з вувузелами

"Румунія, прокинься!" У країні вийшли на новий багатотисячний антикорупційний протест з вувузелами

06.03.2017, 13:05

Люди вимагають деполітизації конституційного суду.

Тисячі жителів Румунії 5 березня вийшли на антикорупційні демонстрації: протестувальники знову звинувачують Соціал-демократичну партію в перешкоджанні боротьбі з корупцією.

Про це пише DW.

У столиці країни - Бухаресті - за оцінками ЗМІ пройшли маршем близько 10 000 людей. Хід відбувся від будівлі кабінету міністрів до Констиуційного суду й антикорупційного комітету прокуратури. Протестні акції меншого масштабу пройшли також в інших містах країни.

Демонстранти висловили солідарність з антикорупційним комітетом і вимагали деполітизації конституційного суду.

Учасники акції дули в свистки і вувузели, розмахували прапорами Румунії і США і вигукували "Румунія, прокинься!" і "Ми хочемо справедливості, а не корупції!"

Конституційний суд розкритикував антикорупційний комітет за розслідування щодо міністерства юстиції, в рамках якого пройшли обшуки і допити. Критики уряду також оцінили дії антикорупційного комітету як надмірні.

 Протестувальники принесли з собою шматки тканини і ліхтарики, створивши гігантський національний прапор. Масові протести із вимогою відставки уряду відбулися і в інших найбільших містах країни. На румунський майдан люди виходять вже майже два тижні, причиною протестів став скандальний закон про амністію.

Раніше уряд схвалив скандальну постанову щодо декриміналізації деяких злочинів. Практично одразу на вулиці Бухареста і низки великих міст вийшли 500 тисяч людей із протестами проти таких правок. Це була найбільша акція в країні за останні 28 років.

Змінений закон, який звільняв від кримінальної відповідальності чиновників, що вкрали менше 50 тисяч євро, ухвалили без погодження парламенту та президента. 

Через масові протести уряд Румунії скасував свою постанову, але це рішення потребувало затвердження в парламенті. Після цього подав у відставку головний ініціатор скандальної постанови – міністр юстиції Флорін Йордаке.

Частина мітингувальників вимагає відставки усього уряду.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/ 

1