«Рух за очищення» може стати черговою «мильною бульбашкою» або ж виключно передвиборним проектом Саакашвілі, - політолог

«Рух за очищення» може стати черговою «мильною бульбашкою» або ж виключно передвиборним проектом Саакашвілі, - політолог

27.02.2016, 21:11

Цього тижня Чернівці сколихнув візит голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі. 

Свій коментар щодо Антикорупційного форуму "Буковинській правді" надав відомий політолог, кандидат політичних наук Олексій Колесников.

Екс-президент Грузії приїхав на Буковину презентувати в рамках регіонального Антикорупційного форуму свій «Рух за очищення», головним завданням якого проголошена тотальна боротьба з корупцією в Україні. Проте жодної чіткої антикорупційної стратегії, так само як і програми її реалізації, на форумі представлено не було, а ключові спікери обмежилися вже звичними для українських громадян загальними гаслами на цю тему. Більш того, під час форуму абсолютно чітко була озвучена потреба у дострокових парламентських виборах, внаслідок чого сам цей захід радше нагадував старт нового політичного проекту з пристрілом на ці вибори, ніж площадку для обговорення реальних шляхів і засобів протидії корупції. 

Варто відзначити, що тема боротьби з корупцією вже стала свого роду «мейнстрімом» українського політичного дискурсу. Всі без виключення видні політичні діячі як мантру повторюють необхідність боротьби з цим ганебним явищем та власну готовність очолити цю боротьбу. Проте рівень корупції від цього поки не знижується, і в міжнародних рейтингах корумпованості Україна традиційно займає одні з лідерських позицій. До того ж, після подій Євромайдану з’явилося немало громадських об’єднань антикорупційного спрямування (різних рад, комісій, комітетів тощо), які відверто паразитують на темі корупції, насправді переслідуючи зовсім інші цілі, при чому часто – політичні. Тим самим такі об’єднання лише дискредитують саму ідею боротьби з корупцією. Не кажучи вже про епізоди, коли члени таких антикорупційних комітетів, комісій і рад самі стають суб’єктами хабарництва, один з яких минулого року мав місце у Чернівцях. 

Насправді, світовий досвід боротьби з корупцією доволі чітко показує, що лише одного очищення владних структур від корупціонерів геть недостатньо. І для того, аби ця боротьба була дійсно ефективною, це очищення має супроводжуватися ще декількома важливими напрямками роботи, зокрема, створенням прозорих механізмів прийняття політико-управлінських рішень, спрощенням адміністративних процедур, забезпеченням належної оплати праці посадовцям та іншим особам, що можуть бути суб’єктами корупційних дій, запровадженням жорсткої відповідальності за будь-які прояви корупції. До того ж, в Україні вкрай важливою проблемою залишається зміна свідомості самих громадян. Адже як свідчать дані різних досліджень, корупція в Україні має насамперед добровільний характер, а значна частина українського суспільства абсолютно свідомо толерує корупцію в її найрізноманітніших проявах. 

У цьому контексті дуже би хотілося вірити, що настільки амбіційно й пафосно презентований «Рух за очищення» не стане черговою «мильною бульбашкою» або ж виключно передвиборним проектом, а зможе справді запропонувати комплексну стратегію боротьби з корупцією в Україні, а також чітку програму дій щодо втілення її в життя. 

Олексій Колесников, політолог, кандидат політичних наук

Джерело: http://bukpravda.cv.ua/

1