Руйнівники чернівецького самоврядування не проти його очолити? (оновлено)

Руйнівники чернівецького самоврядування не проти його очолити? (оновлено)

28.04.2014, 19:07

Заява чернівецької "Свободи" про участь у мерських перегонах її кандидата стала нехай невеликою, але несподіванкою. Претендент, на якого поставили в партії, у переліку ймовірних учасників забігу теж ніколи не фігурував. Ні, справа звісно не в тому, що "Свобода" раніше ніколи не виявляла мерських амібіцій. Точніше не так власне "Свобода", як деякі її надміру амбітні члени. Інша річ, чи ці амбіції мали під собою реальні підстави. Та як би там не було, про бажання позмагатися за головне чернівецьке крісло не раз говорив колишній член "Свободи" Назар Горук. Ключове слово тут наразі - колишній. З відходом з партії амбітного Горука, здавалося, партія може претендувати лише на технічну участь в майбутніх виборах.

Власне вся діяльність організації крутилася переважно навколо всеукраїнських, а не місцевих проблем. Вряди годи з середовища "Свободи" лунали якісь політичні заяви, "свободівці" садили дерева,  інколи захищали бізнес, майже ніколи не критикували з важливих питань Папієва й Михайлішина. Принаймні не так гостро, як це робили деякі інші активні учасники чернівецької політтусовки. Щодо місцевих суто чернівецьких проблем, за винятком кількох лічених випадків, "Свобода", як правило, теж не висловлювалася. Всього цього явно недостатньо, щоб  саме цю партію і будь-кого з її представників чернівчани вважали виразником саме своїх інтересів.

І раптом таке несподіване рішення. Тим несподіваніше, що саме з "Свободою" стійко асоціювалося руйнування основ місцевого самоврядування у Чернівцях. Непорядна роль, яку члени фракції "Свободи" в Чернівецькій міській раді відіграла під час боротьби з легітимним мером, лише один з прикладів. 

"Не треба про «Свободу» згадувати! Вона мене ніколи не підтримувала, і голоси «Свободи» якраз дали змогу достроково припинити мої повноваження, все вирішили саме їх три депутати, - не приховував  в 2011 році емоцій достроко усунутий з посади мера Чернівців Микола Федорук. - Першопричина мого конфлікту з радою полягала в регламенті роботи міськради. «Свобода» проголосувала за новий регламент, давши змогу подолати вето міського голови. А далі моє зняття вже було справою техніки, можна було і бюлетені рвати, і влаштовувати маскарад.  Нагадую, що все почалося з того, що міськрада затвердила незаконний регламент, який позбавляв міського голову всіх передбачених законом про місцеве самоврядування функцій. Я наклав вето на це рішення, а профільний комітет Верховної Ради, який проводив на місці виїзне засідання, визнав рішення міськради незаконним. Але рада таки подала моє вето 42 голосами, з низ 3 вирішальні дала «Свобода». Тому не треба мені говорити про підтримку «Свободи» і порвані ними бюлетені".

І хоча чернівецький прецедент з ламання місцевого самоврядування під вертикаль Януковича і "смотрящих" згодом застосували по всій Україні, саме чернівецькі "свободівці" можуть сміливо вважати себе одними з батьків відпрацьованої схеми. І то без зернини сумніву щодо власної ролі в цьому непривабливому процесі.

 Звісно, на словах свою участь у спільному з регіоналами і "тушками" голосуванні за подолання вето мера Федорука на незаконне рішення ради "свободівці" могли виправдовувати несприйняттям постаті самого Федорука. Власне на цю обставину вказував також лідер партії Олег Тягнибок. Нинішній кандидат в президенти України не тільки не заступився за згвалтоване кількома десятками депутатів міської ради волевиявлення  чернівчан, які на власний розсуд ревізували 60 відсотків підтримки Федорука, але й виправдав його. 

Відповідаючи на запитання BukNews про «підігравання» «Свободи» владі у протистоянні тодішнього мера Чернівців і депутатів під час чат-конференції у мережі Вкурсі, Олег Тягнибок заявив: "У Чернівцях, якщо пам`ять не зраджує, міського голову «відставили» «регіонали» та «тушки» з НУ, БЮТ і «Фронту Змін». До чого тут «Свобода»?» Також Тянибок пояснив: «Регламент, який не підтримала фракція «Свободи» у міській раді, надавав міському голові («вічному комсомольцеві», який тривалий час намагався утискати діяльність «Свободи» у Чернівцях) майже необмежені повноваження, чотири пункти регламенту суперечили чинному законодавству (Микола Федорук відмовився їх доопрацювати)».

Чи є в цьому твердженні Тягнибока бодай якась рація нехай кожен вирішує згідно з власними політичними поглядами і уподобаннями. Зауважу лише, що коли горить вся хата, то перевіряти до якого віросповідання належить пожежник, який хоче її рятувати, як на мій смак, щонайменше безглуздо. Це як виказати нацисту єврея,  бо мама не вчила в дитинстві брехати. 

І ось після всього цього "Свобода" спробує переконати чернівчан, що завжди була хранителькою традицій місцевого самоврядування, а її представник - найкраща кандидатура, щоб його очолити.  Як на нашу скромну думку, не по Вітальці шапка. 

Можливо, що саме про це під зустрічі з чернівчанами буде  говорити  кандидат у Президенти України, голова Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок, який перебуває сьогодні на Буковині. 

Розуму в Тягнибока, вочевидь, не бракує. І нульові шанси кандидата від "Свободи" очолити Чернівців він розуміє, можливо, краще за багатьох інших. Тоді чому штовхає однопартійця на гарантований провал?

Про це трохи згодом. 

Далем НОВІКОВ

На фото: Олег Тягнибок і депутат Чернівецької міської ради  Мар'яна Кривич: Федорук - це «вічний комсомолець», який тривалий час намагався утискати діяльність «Свободи» у Чернівцях. 

А ось враження від живого спілкування з вже рафінованим, нішовим Тягнибоком, яке випадково потрапило на очі. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

федорук це КГБіст який з "сотнею кулявлоб" розкрадає та рекетую буковинців

чого "сотня кулявлоб" не на сході де сепаратисти?

avatar

знаючий

28 квітня 2014 17:55