З тіла загиблого дістали не «іграшкову» кулю: розслідування 'вашківської бійні' на особливому контролі у Гепрокурора Пшонки, - прокуратура області

З тіла загиблого дістали не «іграшкову» кулю: розслідування "вашківської бійні" на особливому контролі у Гепрокурора Пшонки, - прокуратура області

18.06.2012, 19:10

Сьогодні, 18 червня 2012 року, відбувся брифінг прокурора Чернівецької області Петра КОВАЛЯ щодо резонансного злочину, який стався минулої п’ятниці у м.Вашківцях Вижницького району Буковини. Як повідомили BukNEWS в прес-службі прокурора Чернівецької області, на самому початку прокурор зазначив: деякі засоби масової інформації поширили чутку, що даний конфлікт має політичне підґрунтя і пов’язаний з виборчими перегонами. Це зовсім не так. Двоє потерпілих, які є депутатами місцевих рад від партії «Фронт змін», під час допиту самі наголосили, що жодної політики в конфлікті не було, а виключно лише хуліганські дії. Слід зазначити, що батько одного з активних винуватців трагедії, є депутатом однієї з районних рад також від партії «Фронт змін».

А розгорталися події наступним чином. 15 червня увечері у приміщенні колишнього універмагу м. Вашківців група з 10 місцевих та приїжджих буковинців переглядала футбольний матч. Близько 21-ї години туди увійшли 17 осіб, і на ґрунті напередодні виниклих неприязних відносин, розпочали хаотичну стрілянину з револьверів, призначених для стрільби патронами калібру 4 мм типу Флобера поза спеціальними та спортивними майданчиками і застосували газовий балончик. В результаті було поранено трьох буковинців. Один із них – 39-річний приватний підприємець – після госпіталізації до міської лікарні помер.

За висновками судово-медичної експертизи смерть настала від механічної асфіксії, внаслідок аспірації шлункового вмісту. Двоє інших потерпілих теж були доставлені до лікарні з пораненнями. За фактом смерті та вчинення хуліганських дій УМВС України в Чернівецькій області порушило кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.115 (умисне вбивство) та ч.4 ст.296 (хуліганство) КК України.

В ході проведення слідчо-оперативних заходів встановлені особи, причетні до вчинення вказаних злочинів. В порядку ст.115 КПК України двоє, один з яких і здійснив постріли, затримані та поміщені в ізолятор тимчасового тримання. Ще двоє перебувають у розшуку.

Як зазначив прокурор області Петро КОВАЛЬ, досудовим слідством встановлено, що того дня в селі Чортория проводилося святкування з нагоди дня народження відомого українського кінорежисера Івана Миколайчука. В цей час винуватець трагедії займався там торгівлею і між ним та одним із потерпілих на ґрунті особистих неприязних стосунків виник конфлікт, під час якого останній вдарив кулаком в обличчя підприємця в присутності його 10-річної доньки та односельців. Опісля ображений чоловік організував групу з 17 осіб, які згодом прибули на трьох автомобілях у Вашківці і вчинили «розбірки» з кривдниками, застосувавши зброю.

Досудове слідство триває. Хід розслідування цієї резонансної кримінальної справи взято на особливий контроль Генеральним прокурором України В.Пшонкою.

1