Територіальні громади розпочали офіційну процедуру об’єднання навколо Новодністровська

Територіальні громади розпочали офіційну процедуру об’єднання навколо Новодністровська

17.06.2016, 18:08

Відповідно до розпорядження Новодністровського міського голови Анатолія Болдашева від 6 червня, було створено спільну робочу групу з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад у складі 55 осіб. До неї увійшли: міський та сільські голови, депутати та члени виконавчих комітетів населених пунктів, що об’єднуються, та інші представники громад – фахівці різних галузей. Відповідно до чинного законодавства, спільна робоча група розробляє проект рішення про добровільне об?єднання, який має містити перелік територіальних громад, що об’єднуються, із зазначенням відповідних населених пунктів, визначенням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади та її найменування, а також план організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Забігаючи наперед, зазначимо, що обсяг повноважень, покладених законом на робочу групу, не задовольнив її членів, тому було вирішено, що також нею розроблятиметься проект Статуту територіальної громади. Саме він буде рекомендований до розгляду новообраному депутатському корпусу ОТГ.

Перше засідання

9 червня у місті енергетиків відбулося перше засідання спільної робочої групи, у якому взяли участь 42 особи. Першим на порядку денному розглянули питання про організацію роботи групи, відповідно до якого більшістю голосів головою робочої групи було обрано Наталю Іванівну Кримняк (секретар Новодністровської міськради), секретарем – Наталю Михайлівну Петрик (Ломачинецький сільський голова), заступником – Віталія Петровича Маркітана (представник громадськості с. Білоусівка.)

Наступним був розгляд плану дій щодо утворення Новодністровської ОТГ, під час якого виникло декілька принципових питань. По-перше, уточнення назви ОТГ та її очільника, оскільки, якщо вона містить слово «міська», це зумовлює проведення виборів за відмінною, ніж у сільській місцевості, системою. А отже – висування кандидатів у депутати відбуватиметься виключно від політичних партій. По-друге, внесення до плану дій розробки проекту Статуту ОТГ, у якому передбачатиметься можливість виходу населених пунктів із об’єднаної громади. Із цим проектом представники робочої групи хочуть ознайомити мешканців своїх населених пунктів на громадських слуханнях, бо ж людям надзвичайно важливо знати, на яких умовах вони об’єднуються із Новодністровськом.

Друге засідання

Як і було заплановано, друге засідання відбулося 14 червня, в роботі якого взяло участь вже 50 осіб. Перед початком роботи до присутніх звернувся заступник спільної групи В. П. Маркітан, котрий спростував чутки про те, що с. Білоусівка відмовляється від участі в утворенні Новодністровської об’єднної громади. Доброю новиною також стало і те, що Кабінет Міністрів вніс Новодністровську ОТГ в електронний реєстр, як перспективну, тож із 1 січня 2017 року можна розраховувати на державну підтримку новоутвореної громади. Разом із тим украй важливо, аби робота спільної групи та проведення сесій міської і сільських рад, громадських обговорень відбулися у терміни, що не перевищують зазначених у схваленому плані дій. Адже бюджет необхідно затвердити до 15 серпня, аби не втратити кошти на розвиток інфраструктури ОТГ, що може статися у разі затягування процесу.

Міський голова Анатолій Болдашев поінформував про результати поїздки до Чернівецької ОДА, яка відбулась напередодні. На нараді, за участю керівництва області, Сокирянського району, міських голів, зверталася увага на тезу Прем’єр-міністра щодо утворення великих громад. Хоча до кінця не зрозуміло, як її трактувати відносно нашої ситуації, якщо Новодністровська громада формується згідно із Перспективним планом, затвердженим облрадою та Кабміном? Анатолій Іванович наголосив, що у разі, якщо процес утворення Новодністровської ОТГ гальмуватиметься на обласному рівні, є можливість добиватися правди через рішення суду. А також закликав усіх іти до створення громади спільно – однією сім’єю, одним колективом. І зауважив, що найголовніше – це взаєморозуміння, і якщо разом рухатися до однієї мети, тоді вона буде обов’язково досягнена.

Голова робочої групи Наталя Кримняк поінформувала щодо остаточної назви громади. Відповідно до чинного законодавства, вона таки називатиметься Новодністровська міська об’єднана територіальна громада, рада – Новодністровська міська рада, а посада її очільника – Новодністровський міський голова.

Із приводу того, що у Сокирянах починають відмовляти мешканцям сіл, які проголосували за об’єднання із Новодністровськом, у наданні соціальних, медичних та інших послуг, Наталя Іванівна зазначила, що це незаконно і базується виключно на ініціативі керівництва.

Загалом засідання тривало близько трьох годин і в результаті було одноголосно схвалено проект рішення про добровільне об?єднання територіальних громад, який буде обговорено на громадських слуханнях в усіх населених пунктах перспективної ОТГ та винесено на розгляд відповідних сесій. Якщо усе відбуватиметься згідно із затвердженим робочою групою планом дій, процес завершення формування Новодністровської міської об’єднаної територіальної громади може завершитись 12 серпня цього року. До 29 серпня міський голова має звернутися до ОДА, а вона, відповідно, до ЦВК – для призначення перших виборів депутатів Новодністровської міської ради та міського голови громади, що утворилася внаслідок об’єднання.

Наступну зустріч було вирішено провести 23 червня. На ній заплановано розглянути перелік об’єктів та послуг соціально-економічного розвитку населених пунктів, які потребують першочергової державної та місцевої підтримки, а також обговорити пропозиції до проекту Статуту ОТГ.

Анастасія ЖАЛЮК

Джерело: НОВОДНІСТРОВСЬК ІНФОРМАЦІЙНИЙ

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Татьяна Михайлова

18 червня 2016 16:01