Відбулася чат-конференція лідера 'Батьківщини' на Буковині Івана Мунтяна (додано питання і відповіді)

Відбулася чат-конференція лідера "Батьківщини" на Буковині Івана Мунтяна (додано питання і відповіді)

29.12.2011, 20:07

Доброго дня всім, радий можливості поспілкуватися з буковинцями – це зараз не так часто буває, на жаль. Шлях до ЗМІ опозиційним силам, скажемо так, не дуже відкритий (щоб не казати – у багатьох випадках просто закритий, як наприклад, з підконтрольними владі районними газетами). Але приклад Північної Африки надихає: інтернет – це велика сила. Тому сприймаю сьогоднішнє запрошення від сайту buknews.com.ua на чат-конференцію з великим ентузіазмом. Ну що ж, розпочнем підбивати підсумки року J))

Під час візиту на Буковину Анатолій Гриценко сказав, що голосування за закон про вибори депутатів був помилкою опозиції. Інші експерти припускали, що фракція БЮТ підтримала цей закон, бо не хоче  допустити до парламенту свіжі політичні сили. Що ви можете сказати на своє виправдання?

 Доброго дня всім, радий можливості поспілкуватися з буковинцями – це зараз не так часто буває, на жаль. Шлях до ЗМІ опозиційним силам, скажемо так, не дуже відкритий (щоб не казати – у багатьох випадках просто закритий, як наприклад, з підконтрольними владі районними газетами). Але приклад Північної Африки надихає: інтернет – це велика сила. Тому сприймаю сьогоднішнє запрошення від сайту buknews.com.ua на чат-конференцію з великим ентузіазмом. Ну що ж, розпочнем підбивати підсумки року))

 Гадаю, що в нас немає жодних підстав виправдовуватися. Хоч я і не є депутатом верховної ради, та маю всю інформацію з перших рук щодо цього голосування, і навіть давав прес-конференцію з цього приводу. Шкода, що не всі ЗМІ сьогодні можуть собі дозволити ходити на прес-конференції опозиції. Коротко відповім так: наша політична сила обирала з двох лих менше. Можна було або не голосувати і отримати цілком варіант закону такий, який написала влада, а можна, що ми й зробили, проголосувати з урахуванням наших, хоч і не всіх, пропозицій. Більшість з них була врахована, детальніше можна ознайомитися інформацією за результатами прес-конференції, ось посилання. http://bnbnews.com.ua/news/politics/ivan_muntyan_nashe_zavdannya_obednuvatisya_i_visunuti_na_magoritarnih_okrugah_edinogo_kandidata_2820/ Можливо, це не найкращий вибір, але «Батьківщина» його зробила і великою мірою убезпечила опозицію від фальсифікацій влади на майбутніх виборах. А час покаже, хто мав рацію, а хто ні. Інша справа, що крок пана Гриценка щодо виходу з Комітету опору диктатурі я не вважаю мудрим і порядним. Сподіваюся, що він також зуміє глянути на ситуацію по-державницьки, як це зробили, наприклад, Олесь Доній, частина наших депутатів та інші, які не голосували за закон про вибори. Не час влаштовувати «розборки» всередині опозиції. Треба переступати через дрібні непорозуміння і навіть через помилки (якщо хтось їх вважає саме помилками) і йти далі. Разом вперед.

 Попередня так звана помаранчева влада зберігала високі посади, в тому числі в Чернівецькій ОДА, за деякими представниками опозиційних партій. Шкробанець був одним з таких. Зараз члени "Батьківщини" займають якісь керівні посади на Буковині? 

 Поведінка попередньої влади була, мабуть, зразком європейського, цивілізованого поводження з опонентами. Хоча час показав, що дарма… По-європейськи і цивілізовано можна поводитися з гідними і цивілізованими опонентами. Нинішня влада, яка тоді була опозицією, такою не є. І свідчення цьому – те, як поводяться вони. Члени «Батьківщини» зараз не обіймають ніяких керівник посад на Буковині.Більше того, я думаю, що це ганебно – співпрацювати з такою владою. На жаль, у них брехня на брехні і брехнею поганяє. Починаючи від заяв, що в бюджеті нема коштів на чорнобильців, афганців, дітей війни і інші незахищені соціальні верстви населення – і в той же час беручи з бюджету на вертольоти, золоті унітази і неймовірні люстри в Межигір’ї. Усе, що вони роблять – винятково на їхній совісті. І на їхній відповідальності. А вона обов’язково настане, це точно.

 З Гасюком часто в сауну ходили? Це правда, що він міг за одни раз вижлуктати літр кОньяку?

 Увійдіть в коло друзів Петра Петровича, підіть з ним у сауну і дізнаєтеся. Я не вважаю за прийнятне обговорювати приватне життя людей за їх спинами, навіть якщо ці люди виключені з нашої партії. Про себе можу сказати, що з П.Гасюком близьких приятельських стосунків ніколи не мав. Наші стосунки були виключно у партійній площині.

 Це правда, що Сільва при Гасюку розжилася цілим будинком? Що їй пообіцяв Папієв, щоб вона зрадила Юлю?

 Аналогічна відповідь до попередньої. Я при розмовах Папієва і Віщук присутнім не був. Але очевидним є той факт, що Віщук зрадила не лише Юлію Володимирівну, вона зрадила ідею, якій служила, людей, які їй повірили. А що стосується її матеріальних надбань, то джерело їх походження мені не відоме, але зрозуміло, що якщо людина зраджує, то це свідчить про відсутність будь-яких морально-людських принципів, які б не давали у всьому шукати матеріальну вигоду.

 Опублікуйте список делегатів конференції на якій Вас обрано керівником обласної організації. Аналогічно опублікуйте хто обирав керіників організацій в районах. Ніхто із членів партії не знає звідки впали керівники, яких ніхто не обирав. Лише чесно

 З задоволенням надаю сайту buknews.com.ua ці списки, чим цілковито спростовую всі Ваші звинувачення. Хочу лише додати, що партійні конференції пройшли у всіх районах області, крім Сокирянського, і також відбулася обласна конференція. Такої явки, як цього разу, давно вже не було в облпарторганізації – це підтверджують працівники офісу, які вже не перший рік бачать партійну роботу. Ну що це за формулювання «звідки впали керівники…» Ви колись бували на партійній конференції, чи просто на зборах, де є більше десяти людей? Це люди, їх неможливо ні заставити, ні здурити! І вони бачили, що робилося в парторганізації досі! Тому вони давно готові були переобрати тих, кому перестали вірити. Ось і все.

 Чи буде Батьківщина висувати свого власного кандидата на посаду мера Чернівців, чи знову як і за часів гасюка просто підтримає Федорука? Чому на вашу думку люди, які пожертвували колись помаранчево-революційною репутацією БЮТ - Гасюк, Чесанов, Кедь, Жаровський, Віщук підтримавши свого часу на виборах мера Федорука, потім з такою легкістю його здали? 

 Щодо власного кандидата – питання ще в процесі вивчення. Хочу підкреслити, що в ситуації з міською радою  ми не «просто підтримуємо Федорука», як ви тут ставите питання. Ми дотримуємося позиції дотримання закону – незалежно від особи. Міського голову обирала громада, тож і знімати має право лиш громада. А депутатів обирали за списками, і той, хто йшов від «Батьківщини», має дотримуватися переконань цієї партії, а не йти у змичці з владою задля вирішення особистих питань. Не для того їх обрали люди. Але коли все крутиться навколо грошей і власної вигоди – тоді маємо те, що маємо, як казав колись президент Кравчук… Це така відповідь на Ваше питання «чому…».

 Це правда, що ви перебуваєте в приятельських стосунказ з главою адміністрації Януковича Льовочкіним і що він пропонував вам залишити посаду начальника служби автодоріг чи будь-яку іншу на вибір, якщо ви вступите в партію регіонів?

 Про Льовочкіна – ні, неправда. А пропозиції лишитися на посаді – так, були. Я про це також відкрито говорив на одній з недавніх прес-конференцій. Я ці пропозиції не прийняв.

Що вам пообіцяв Папієв, щоб Батьківщина не створювала йому проблем перед Києвом і так тихо вела себе в області? Влада боїться натовпів людей на вулицях і викриття своїх зловживань. Чому ви неоприлюднюєте правди про діяльність Папієва і його банди в області?

 Я з Папієвим торгів не веду. Зауваження про те, що «Батьківщина» веде себе тихо – це лише Ваше особисте і суб’єктивне сприйняття. У нас акції протестів відбуваються чи не щотижня – як не в обласному центрі, то в районах. Зауважу, що за минулий рік «Батьківщина» організувала чималу кількість пікетів та мітингів, які об'єднали буковинців у своєму спільному прагненні до справедливості. Такої кількості протестних акцій Буковина ще не бачила. Зараз в області наша політична сила веде найактивнішу боротьбу із владою. Сесії обласної ради проходять просто як бойові дії. Ми воюємо за кожну школу, за кожен лікувальний заклад, які закривають регіонали. Це не просто слова, це справді велика робота, до якої ведеться серйозна підготовка. І якщо сьогодні влада діє проти нас методом «проти лома нема прийома» - то це не означає, що цей метод буде дієвим і надалі. Не робіть передчасних висновків. Влада ще усвідомить, що таке відповідальність за все, що вони натворили.

 В одній з місцевих газет вичитав замітку, що той конгрес румунів Буковини, який нібито підтримує  Тимошенко очолює ваш бізнес-партнер. І тому там штампують заяви, які вигідні особисто вам. Щоб створювати видимість бурхливої діяльності. А ще там написано, що ви день не на публіку призналися, що ледве нашкребли кілька тисяч підписів на підтримку Тимошенко. Хоча спочатку заявляли про десятки тисяч зібраних підписів. Це все правда?

 Судячи з Вашого ніку, я здогадуюся, в якій газеті ви ото читали і навіть, можливо, писали)) Кілька акцентів хочу розставити. Перше: Конгрес румунів України,  а не Буковини. Відчуваєте різницю? Тобто це не лише Чернівецька область, а й, наприклад, Одеська, Закарпатська. Це я кругом так своїм бізнесом впливаю? Ну дякую за такий імідж J Пам’ятаю, коли Юлію Тимошенко підтримав під час її незаконного арешту Європарламент, то представники Партії регіонів теж розказували казочки, що Тимошенко мало не всю Європу підкупила. Ну погодьтеся, що це смішно. Так само і з Конгресом румунів України.  А щодо підписів – їх було 20 тисяч, я про це повідомив на прес-конференції з нагоди передання цих підписів до Єврокомісії. Це остаточна цифра. Усього було передано 100 тисяч підписів – разом з Київською областю. Так що наведені Вами чутки – це все неправда.

 З якою програмою буковинська Батьківщина йде на вибоори? Що ви можете запропонувати людям такого, що вас суттєво відрізняє від регіоналів. Якщо просто звільнити Юлю, то цього замало. Люди хочуть не так Юлю, як нормальне життя. Що ви обіцяєте своїм виборцям

 До місцевих виборів ще далеко – лиш рік минув від попередніх. Яка буде наша програма за 4 роки – рано говорити. Однозначно, що вона буде спрямована на розвиток краю і кожного буковинця. Зараз доречніше говорити про загальноукраїнський рівень (а вибори до парламенту вже менше ніж за рік). Що нас суттєво відрізняє від регіоналів – це те, що ми виконуємо дані обіцянки. Пригадайте, що при Тимошенко (в уряді Ющенка, ще при Кучмі) припинилося відключення сіл від електропостачання (що тепер, на жаль, відновлюється, лиш не знаю, з якою метою). Тимошенко запровадила великі виплати при народженні дитини. Тимошенко почала виплачувати знецінені заощадження Ощадбанку. Тимошенко впевнено вела країну до Європи. Тимошенко знижувала податки малому і середньому бізнесу. Тимошенко дала автотранспорт сільським лікарям (а не велосипеди, якими надавно хвалилися регіонали). Це все була робота великої і злагодженої команди, якою керувала і ставила завдання Юлія Володимирівна. Зараз є інша команда, яка виконує інші завдання – лише їх власне збагачення. Все! До речі, от така «дрібничка», як мовне питання. Ми в ньому різнимося корінним чином: ми вважаємо, що єдиною державною мовою в Україні повинна бути українська, вони обіцяли своїм виборцям запровадження другої офіційної мови – російської. І навіть це не виконали…

 Як ви ставитеся до того, що не реєструють групу " Спільними зусилями захистимо Чернівці"?

 Викручування влади в цьому питанні в якийсь момент були навіть смішними. Хоча насправді це все дуже серйозно – оце позбавлення чернівчан їх права вибору. Тому я, звісно, до дій влади і до рішень підконтрольних владі судів ставлюся дуже негативно. Ще раз підкреслюю: неважливо, яке прізвище у мера, обраного людьми, важливо, що його обрала громада. А вибір громади має бути захищений.

 Чого ви не повернули в партію виключених Гасюком Крайса і Довганича? Адже вони попереджали, що БЮТ на Буковині давно вже тільки перепустка до посад і дерибану бабок. Ви хоч пропонували їм?

 Вони не зверталися з цього питання. Але в даний час дуже багато людей повертаються до партії Батьківщина із тих, що минулими роками залишали її ряди. В цій ситуації повинна бути воля до такого кроку перш за все самих бувших партійців. В кінцевому рахунку ці питання вирішую не я особисто. Є Статут партії, є відповідні норми на цей рахунок.

 З коментів виглядає, що ви завжди вважали себе діячем обласного рівня. Наприклад, віддавали перевагу обласній раді перед міською. Деякий час, здається, навіть були заступником голови обласної ради. Проблеми Чернівців Вас менше хвилюють? 

 Проблеми області містять в собі і проблеми обласного центру. Чернівці – не якийсь окремий острів, і місто з областю дуже тісно пов’язане. Буде добре в області – буде й у Чернівцях добре. Завдання обласної влади – не вишикувати перед собою місто «по струночці» і віддавати накази та знімати мерів, як це робиться зараз. Завдання влади – створити умови для повноцінного життя і безпечної роботи на тій території, якою керуєш.

 Більшість виключених з "Батьківщини" – люди, вочевидь, не бідні. У разі проведення дострокових виборів депутатів Чернівецької міської ради, міського голови не бракуватиме фінансових ресурсів, які напевно надавали партії ці люди? 

 Ми ніколи не купували голоси. І завжди старалися зберегти прихильність і довіру тих, хто вже за нас голосує. Тому великих грошей нам і не потрібно. І вибори – це ж не тільки гроші, правда? Ви ж погоджуєтеся зі мною? Бо якби це було так, то всі місця у всіх радах вже давно би поділили Ахмєтов ще з кількома олігархами. Але бачимо серед депутатів ще багато інших  - чесних, порядних. Їх обирали не за гроші, а тому, що знають і довіряють. Наше завдання тепер – відродити довіру людей. І зробити так, аби край і вся Україна стали заможнішими. От про які ресурси треба думати, а не про банальні гроші на вибори. Це абсолютно серйозно.

 З колишніми однопартійцями з Чернівецької міської ради контактуєте? Чим вони пояснюють, що діяли всупереч лінії партії? Залишатися відданими передвиборчим обіцянкам, здається, кандидати у депутати від БЮТ свого часу присягалися в церкві? А ви сам віруюча людина? 

Та що ж вони можуть пояснювати… Зрозуміло, що на їх дії впливали і фінансові питання, і загрози їхнім бізнесам, і просто погрози. Не всі можуть протистояти тискові. Я їх не засуджую, нехай судить Бог. Якому вони, як Ви правильно зауважили, присягалися в церкві. Я віруючий. Тому знаю, що « не суди – і не судимий будеш». Справедливий суд є – у Бога, а я лиш констатую факт і роблю висновки щодо подальшого.

 Свої перші роботу і першу машину пам'ятаєте? 

 Перша робота – бригадиром в колгоспі в Кам’янці, це була садово-городня бригада. Перша машина – ВАЗ 2106, купив коли мені було 20 років. Батьки допомогли.

 Вас вважають людиною Турчинова. А Турчинов всіляко намагається «засунути» відданих особисто Юлі людей подалі або зовсім прибрати їх з партії. Причина - Банкова пообіцяла йому та його прибічникам місця в парламенті і відсутність кримінальних справ, якщо він  здасть Юлю і справжніх опозиціонерів. Вас теж, здається, не особливо турбує прокуратура?

 Таке питання… Мені навіть важко логічно скласти докупи все, що в ньому надумано… Ну, для початку скажу, що Олександр Турчинов з Юлією Володимирівною знайомий дуже давно, вони завжди були близькими друзями, тому говорити про якісь його кроки, спрямовані проти Тимошенко і відданих їй людей – це просто, як на мене, безглуздо. По-друге, місця в парламенті «Батьківщина» завжди здобувала сама, і ніколи не покладалася в цьому на владу – як тоді, коли тривало лише становлення партії, так і коли наші депутати складали мандати і добивалися розпуску парламенту. Тож і цього разу ніякої взаємодії з владою бути не може. На справді всі інсинуації із розколами в Батьківщині, ослабленням її рядів – це робота PR-агенства на Банковій. Робиться це спеціально для розгойдування ситуації довкола партії Батьківщина. Я не хочу скривати, що в цій роботі багато хто із наших партійців не витримують і стають на шлях зради або, навіть, і співпраці із владою.  Але останнім часом таких випадків стає дедалі менше. Спрацьовують старі Банківські проекти щодо розколу партії, але вони приречені і жодного успіху мати не будуть. Я маю на увазі проект із Королевською.

 А щодо прокуратури – ну я ж не ходжу з транспарантами щоразу, як мене туди викликають. А повістки носять часто. Я вже говорив і про те, що 52 перевірки найрізноманітніших служб – і прокуратури, і СБУ, і КРУ, і багатьох інших – я пройшов ще на посаді керівника Служби автомобільних доріг. Жодна з них нічого не знайшла! Чергове «запрошення» до прокуратури я отримав у той день, коли дав першу прес-конференцію на посаді в.о. голови обласної «Батьківщини». І після того їх ще було і було…

 Наскільки реальним є обєднання опозиції в сьогоднішніх умовах? Адже відомо, що наша країна вже давно страждає на хворобу піназвою "На двібулави три гетьмана"? Які умови ставлять передВами інші позиційні сили? Адже не секрет, що у Батьківщини рейтинги найвищі, а такі партії як Удар чи Гриценка підтримки взагалі майже не мають. Які, у звязку з цим, будуть розстановки у списку?

 Об’єднання опозиції сьогодні не лише можливе, воно життєво необхідне. І про це пише наша лідер, Юлія Володимирівна, у своїх посланнях з-за грат. Таку вона ставить нам задачу, і цього треба прагнути. Це єдиний шлях порятунку України від режиму. А про розстановки у списку говорити рано, та це  й не важливо. Це технічні питання, і вони будуть вирішуватися по мірі надходження.

 Після яких саме подій, що трапилися на Буковині, Тимошенко остаточно зрозуміла, що її тут кинули? А значить пора починати чистити партійні стайні. Ви мали з нею особисту розмову перед призначенням на посаду в.о.? Що вона сказала робити вам в партії? Чистки вже завершилися?

 Я не знаю, коли саме Юлія Володимирівна відчула зраду тих, кому довіряла. Але для всіх це розкрилося після голосування у верховній раді щодо дати виборів. Тоді було голосування нашого народного депутата всупереч рішенню фракції, а після цього багато що почало виявлятися. Та в Біблії написано, що немає нічого таємного, що б не стало явним. Потрібно було комусь за це братися – і за чистки, і за відновлення організації, і за утримання того, що залишалося. Мені партія доручила – я це роблю. Так виглядає, що непогано.

 Особистих розмов із Юлією Тимошенко в мене було кілька і кожний раз мова йшла про роботу в організації, роз’яснювальну роботу із людьми і про високі моральні якості партійців у складний для України час.

 Кардинальні чистки в облпарторганізації вже позаду. Але партійці мають знати, що кожен з них – це обличчя партії, кожен докладається до створення репутації нашої організації. І по кожному судитимуть навіть про Юлію Володимирівну. Тому кожен має прагнути бути найкращим. Зрештою, це стосується не лише партійців – до ідеалу мають прагнути всі люди.

 Зрадників, які голосували за скидування Федорука ви вигнали з партії, тоді чого досі у Батьківщині ті БЮТІВЦІ, які скинули Панчишина у Новодністровську? Ви ж тепер з Фронтом змін ніби разом?

 Ситуація в Новодністровську дещо відрізняється від тієї, що мала місце із звільненням Федорука. Ми детально вивчили настрої жителів Новодністровська, думку депутатів міської ради Новодністровська. Жодної політики в питанні звільнення міського голови не було. Ми робили спробу знайти спільний знаменник між депутатами та міським головою. Але, на жаль, нічого з цього не вийшло. Бувший міський голова не знайшов можливості налагодити ділові стосунки із депутатським корпусом. Ми продовжуємо відслідковувати ситуації в міській раді і крапки в цій історії ще не поставлено.

 Упродовж всієї президентської каденції Ющенка регіонали постійно наголошували, що вони, на відміну від помаранчевих лідерів, відають перевагу вирішенню економічних проблем, на яких особливо добре розуміються. І тому після повернення до влади займатимуться не ідеологією, а економікою. Як на Ваш погляд, майже два роки президентства Януковича і прем'єрства Азарова підтвердили життєвість цього прогнозу?

 Упевнений, що моя думка точно така сама, як і Ваша. Ніякою економікою Партія регіонів не займається. В принципі, і ідеологією не займається. Займається лише набиванням власних кишень за рахунок народу.

 Що ви робили і де були під час Помаранчевої революції? Скільки партій вже поміняли?

 Єдина партія, до лав якої я вступив – це партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Під час Помаранчевої революції була на Майдані. І в Чернівцях, і в Києві.

 Не остерігаєтеся, що виборці не пробачать партії тих скандалів, які супроводжували її діяльність останніх кілька місяців? 

 Було б неправдою сказати, що не остерігаюся. Скандали не на користь репутації. Але з будь-якого скандалу можна виходити з гідністю. Упевнений, що ми вийшли саме так, і вірю в мудрість своїх земляків, які розберуть у всьому і приймуть правильне рішення. Партія «Батьківщина» очистилась від випадкових людей, які йшли в політику виключно заради власних інтересів. Перевага нашої політичної сили в тому, що ми, хоч і важко, і болісно, але через таке очищення пройшли. Пройшли публічно, нічого не приховуючи від своїх виборців, визнали свої помилки, називаючи речі своїми іменами. Назвіть бодай ще одну політичну силу, яка так само відверто веде діалог з громадськістю.

 Чи розпочали роботу по підготовці до виборів, чи чекаєте грошового "вливання" та "відмашки" із Києва?

 Ми не «регіонали», щоб працювати за «відмашкою». Це лиш Чечетов у верховній раді і Галиць в обласній своїм депутатам «відмашку» дають. А ми роботу з підготовки до виборів і не припиняли. Так що нічого ми не чекаємо – працюємо.

 Вчора обласна рада знову не обрала голову, Папієв каже, що в цьому винна опозиція, бо залишила сесійну залу. Коли це нарешті припинеться? Від БЮТ виступала Віщук - це якийсь театр абсурду. Коли ви нарешті доб'єтеся, щоб їх або змусили називатися позафракційними, або не представляли як БЮТ? Це ж плутає виборців. Однак ажуть, що Батьківщина залишила залу, інші кажуть, що депутати лишилися. Ви що хочетет остаточно всіх заплутати?

  Усюди, де лиш можна, і сьогодні ще раз заявляю: єдина легітимна фракція «Батьківщина» в обласній раді – це фракція, яку очолює депутат, Заслужений лікар України Іван Савович Паламар. Усі решта можуть зватися як завгодно, тільки не «Батьківщина». Ті люди виключені з партії – за зраду і співпрацю зі злочинною владою. Вони навмисно намагаються заплутати людей, вони хотять втягнути нас у судові тяганини, аби відволікти від важливіших завдань. Але прошу вас, запам’ятайте і перекажіть тим, хто цього ще не читав: депутати облради від «Батьківщини» - це Паламар, Мунтян, Пуршага, Фочук, Шешур, Затірка. Всі решта – це самозванці.

 Очолювати обласну організацію партії, коли її лідер не просто при владі, а є прем'єр-міністром країни і тоді, коли сидить під арештом - дві великі різниці. Для чого цей клопіт особисто Вам?   Не жалкуєте, що впряглися у цього воза? А що взагалі змусило Вас податися у велику політику? Вважаєте себе важковаговиком у цій справі?

 Ви праві, коли лідер в опозиції, та ще й у в’язниці  - важко. Навіщо це мені? Хочу змінити свій край і країну. Я бачив багато країн, і хочу, аби наша була не гірша. Ні про що не жалкую. І якщо сьогодні я ще, можливо, не всім виглядаю важковаговиком, то сподіваюся, що вже завтра ним буду. Я швидко вчуся.

 Де б Ви жили, якби мали повну свободу вибору? Хто справив найбільший вплив на Ваше життя? У Вас важка вдача? Пригадуєте найкращу пораду, яку Вам дали мати чи батько?   

Жив би, мабуть, тільки на Буковині. Тут добре.  Найбільший вплив на життя справили батьки. Так, у мене нелегкий характер. Моя родина це знає. Я дуже запальний. Але швидко відходжу, і це добре J Найкраща порада – завжди бути чесним і все, що робиш – робити на совість.

 Які у Вас стосунки з колегами по фракції в обласній раді, більшість з яких Ви виключили з партії з ганебним формулюванням "за зраду"? Ви член фракції БЮТ-"Батьківщина" чи Вас з неї виключили?

 У мене практично немає стосунків з тими, про кого ви питаєте. Ми вітаємося на вулиці, але не більше. Це як у бізнесі – коли партнер ненадійний, то які можуть бути стосунки… Я член фракції «Батьківщина» в облраді, і мене з неї не можуть виключити ті, хто виключені з партії. Це абсурд.

 Тимошенко чітко написала з тюрми - Україні потрібен єдиний список опозиції на виборах з людиною тіпа Ліни Костенко на чолі. На базі нейтральної партії. Чому ви не виконуєте її вказівку? Домовилися з Яценюком про поділ сфер впливу? А для того, щоб пролізти у парламент вам Тимошенко навіть потрібніша у тюрмі, ніж на волі? Ті лідери, що сьогодні, за умов перебування Тимошенко за гратами, керують партією та блоком, не мають підтримки у більшості членів політичної сили.Вихід народного депутата Романа Забзалюка з парламентської фракції "БЮТ- "Батьківщина" може стати першою ластівкою, у подальшому з політичної сили можуть почати виходити ті, хто перебував там тільки за умов, що лідером є Юлія Тимошенко.Одумайтеся!!! Досить ставити особисті інтереси вище інтересів України

 Побійтеся Бога! Не звинувачуйте нас, і мене особисто, в тому, що Юлія Тимошенко нам потрібна в тюрмі. Я, чесно кажучи, навіть ворогам тюрми не бажав би!

 Вказівки лідера виконуються. Інша справа, що отримати ці вказівки стає все складніше. Ув’язнення – це, знаєте, не кабінет з інтернетом і факсом, щоб безперешкодно вказівки розсилати. У політиці, як у футболі чи медицині – всі розуміються і знають, як треба діяти. Тільки от чомусь коли туди приходять – як і попередники, зазвичай «ламають дров». Так от щоб дров не наламати, треба добре обдумати не лише ЩО робити, а й ЯК. Дуже сподіваюся, що Юлія Володимирівна зовсім скоро буде на свободі, і думати оце «Як» ми будемо під її керівництвом.

 Щодо Забзалюка – я не буду зараз коментувати цю ситуацію. Цей наш колега зараз перебуває на лікарняному, лікується від серйозного захворювання за кордоном. Коли він повернеться – сам скаже все, що вважає за потрібне.

 А щодо деяких «лідерів», які теж «керують» чи намагаються це робити на свою особисту користь… Скажу так: немає різниці, в якій формі людина зраджує. Зрада є зрада, які б не були виправдання. Якщо, наприклад, Королевська в той день, коли винесли вирок Юлії Володимирівні, проводить з’їзд своєї партії – це однозначно зрада, проект Банкової.

 Чому заходи за участі опозиції та на підтримку Юлі такі малочисельні. Де ваші 10 тисяч членів партії на буковині. Гасюк теж до революції ходив на мітинги тільки складом штабу. Це після приходу помаранчевих до влади у партію поналазило різної шушари. Ну вона так само й втікла з неї, щойно запахло смаленим. Знову хочете в"їхати до парламенту на Юліному авторитеті. 

 Не думаю, що Ви справедливі в своїх закидах. Якщо в робочий день майже щотижня знаходиться щонайменше 200 людей, готових прийти, вділити годину-дві свого особистого часу і висловити протест владі – то це цілком достатньо для того, аби нас почули. Якщо ми поставимо собі завдання, щоб нас не лиш почули, а й нас злякалися – буде інша кількість людей. Усе залежить від завдання, яке ми собі ставимо. А про авторитет я говорив вище – кожен з нас є складовою авторитету партії і її керівника. Тож практику «в’їзду» до рад на, як Ви кажете, Юліному авторитеті ми мусимо скасувати.

 Чому "кролі" спромоглися привезти Москаля в Чернівці на сесію, який зробив гучні викриття ригоанальної влади, а великі опозиціонери з Батьківщини не показують сюди навіть носа. Як після цього не повірити, що Тарчиноа змовився з Кролем, що віддає йому на відкуп Буковину. Коли в області чекати на Кожемякіна, Турчинова? Після такого провалу БЮТ, яки йтут залишив Гасюк, вони мали не авилазити звідси. 

 Не має жодного значення, хто запросив народного депутата. Геннадій Москаль, як відомо, вступив у партію «Фронт змін», тому й запросили його «фронтовики».  Тим більше він буковинець і проблеми нашого краю знає. Геннадій Геннадійович намагався достукатись до провладних депутатів. На жаль, не вдалося. Депутати-регіонали зганьбилися на всю Україну. Але в принципі, хоч і закінчилося все прикро, мета була досягнута: інформація, яку пан Москаль хотів, аби почули – її народ почув.  І ми вдячні і йому, і колегам  з іншої фракції за цю спробу зупинити абсурд. І показово, що в цьому прагненні ми були єдині, ми були разом. Ось що важливо. А не графік приїзду сюди чергових нардепів.

 Кажуть, що ви були правою рукою Бауера, разом займались лісом  ? Це правда? Чому ви в своїй партії тримаєте на керівних посадах Бауерівських прихвостнів Васю Мельника, Гуцулячку, інших? Які у вас сьогодні відносини з Бауером? Коли слід його чекати в Бюті?

 Я працював заступником голови облради в той час, як Теофіл Бауер був головою ОДА. Тобто він був моїм керівником. Між нами були суто професійні стосунки. Все решта – Ваші домисли, які Ви, до того ж, досить безпардонно висловлюєте.

 Зауважив, що у питаннях вас на диво мало поливають брудом. Навіть порівняно з попереднім учасником чату паном Подкидишевим. Ось і доводиться задуматися, чи то ви така хороша людина, що вам нема що закинути, чи ви не представляєте серйозної загрози для влади і того вона вас не мочить. Ну що то за політик без ворогів. У вас є вороги?

 Мене дивує, що навіть у переддень свят люди так хотять бруду. Не знаю, наскільки хороша я людина – збоку краще видно. У своє виправдання, чому мене не поливають брудом (смішно, що за це треба виправдовуватися J), можу додати, що коли насправді, по-серйозному «мочать», то не роблять це відкрито. Назовні з’являється лиш результат. А щодо ворогів у політиці… У цивілізованій політиці не має бути ворогів. У ній мають бути опоненти. Хіба би політика стала чимось іншим – як у нас зараз. Вона, на жаль, стала боротьбою майже на смерть. Я б не хотів мати ворогів. Принаймні ні до кого так не ставлюся. Бог велить прощати. Але підозрюю, що є люди, які розцінюють мене як ворога. Мені їх шкода, бо ненависть – це погане почуття.

 Партійні ряди за час роботи партії в опозиції не поріділи? Що в нашому житті, на Вашу думку, відбувається не так? На що людям сподіватися  найближчим часом? 

 Я б не сказав, що поріділи. Так, відбулося очищення. Але на місце виключених з партії прийшли інші люди. Думаю, що вступ до наших лав у часи скрути – це значно потужніше за масові вступи в ті часи, коли ми при владі. Зараз приходять саме ті, хто готовий до боротьби і знає, що за це не буде жодних преференцій.

 Що не так… Багато що, і не лише в політиці чи економіці. На жаль, люди перестають розрізняти важливе і другорядне. От приклад – позавчора в Рівному автомобіль збив на пішоходному переході двох людей. Та фактично трьох  - це були чоловік і його вагітна, на 8-му місяці дружина. І мене вразили заголовки в інтернеті: «Автомобіль збив бютівця»… Та яка різниця, до якої партії він належить – важливе його життя! І те, що його дружина з ненародженою дитиною загинули! А люди не на те звертають увагу… І так у всьому. Так само про Юлію Володимирівну чи про Луценка коли пишуть – «поки вони в тюрмі, у них рейтинги ростуть». Та Боже збав від рейтингів, якщо вони ростуть від в’язниці чи втрати здоров’я. Потрібно завжди пам’ятати, що ми насамперед – люди, а вже потім – партійці, лідери, ще там хтось… І чинити по совісті. Тоді все буде йти так, як треба. А сподіватися треба на краще. Тільки не просто думати, що його на блюдечку принесуть, а щось робити для цього. І тоді це краще точно настане.

 Чи визначилися Ви з людьми, які будуть представляти вашу партію на мажоритарних округах в Чернівецькій області? Є у Вас достойні люди? Назвіть конкретні прізвища претендентів...

 Дякую за запитання, пане Михайле. Достойні люди, повірте, є. Визначатися ми ще маємо час, а думати треба добре. Є домовленість з усіма опозиційними силами про висування єдиних кандидатів, тому з усіх треба обрати тих, хто стовідсотково переможе. Тому я не можу, просто не маю повноважень сьогодні відповісти  на Ваше питання уже з прізвищами. Коли мене на це уповноважать колеги з інших політичних сил опозиції, тоді – будь ласка.

 Іван Мунтян: Шановні співрозмовники, дорогі буковинці! Дякую вам за розмову, за запитання. Зауважу, що ми відкриті до спілкування і будемо й надалі співпрацювати з засобами масової інформації, щоб ви мали повну і об’єктивну інформацію про все, що вас цікавить у нашому партійному і політичному житті. Хочу привітати вас зі святами, що надходять – Новим роком, Різдвом. Нехай Україну і наш край супроводжує успіх, нехай настане в нашій державі торжество демократії. Бажаю нам і вам – перемоги. Разом ми справді її здобудемо. Гарного всім настрою, здоров’я і кохання ))



КОМЕНТАРІ (8)

класна розмова, гостра. не така присесана, як роблять для влади.

 

avatar

аналітик

30 грудня 2011 09:31

достойно. ПР не спатиме спокійно на свята :)

avatar

Петро

30 грудня 2011 10:42

Дуже уважно прочитала  всі питання та відповіді. Іване Миколайовичу, я горда за Вас. Це була щира та відверта розмова. Хай Вам щастить в подальшій боротьбі. З Новим роком та Різдвом Христовим і незхай Різдвяна зірка принесе нам всім і лідеру  Батьківщини перемогу !!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar

Зореслава

30 грудня 2011 13:20

Прошу редакцію опублікувати список делегатів, які обрали Мунтяна обласним дуче. Він вам передав ці списки

avatar

petro

30 грудня 2011 17:09

Уважно прочитав. От з кого Папієву треба брати приклад. Людині ставили гострі і навыть неприємні питання, але жодне він не проігнорував. Після такого починаєш поважати навіть політичного опонента. Це не те, що у Яника. підібрані журналісти задають підібрані питання. Гостра і відверта розмова. Цікаво.

avatar

Василь, Глибока

30 грудня 2011 18:12

Шановний! Маючи величезний досвід роботи в партійних органах скажу Вам,  що такому високому організаційному рівню , ідейному і патріотичним виступам делегатів на конференції коли обирала п. Мунтяна  головою могли би позаздрити і  колишні комуністи. Так що,  думаю Мунтян запросто може ознайомити зі списком делегатів і всі ми підтвердимо як з радістю одноголосно обрали його своїм керівником. До речі, скажу Вам, що він нас не розчарував , а напаки  зумів зорганізувати сильну команду, яка його не підведе.  Так що кусайте лікті собі ............ , або раджу Вам бути добрішим і стане легше жити.

avatar

Для petro - Один з делегатів конференції ОПО ВО "Батьківщина"

01 січня 2012 16:23

А хіба Мунтян зобовязаний перед кимось звітувати, крім того, що передбачає Статут партії. Вчіться у нього працювати.

avatar

Читач

01 січня 2012 17:26

Те що Мунтян "дуче" я почав усвідомлювати. Але,як член ВО"Батьківщина", маю право знати - хто його обирав, та ще відомого бауерозанвця Мелника в заступники.

avatar

petro

03 січня 2012 15:53