'Розчаровує мала кількість молодих медиків на посадах в закладах області', - комісія Чернівецької облради з питань охорони здоров’я та підтримки учасників  АТО

"Розчаровує мала кількість молодих медиків на посадах в закладах області", - комісія Чернівецької облради з питань охорони здоров’я та підтримки учасників АТО

12.03.2016, 10:50

В Чернівецькому обласному центрі служби крові побувала сьогодні постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення, підтримки учасників АТО і членів їх сімей.

Служба переливання крові займається забором, заготівлею та переробкою донорської крові та її компонентів.

За час роботи центру служби крові почесними донорами на Буковині стали 2 тисячі громадян. Ця категорія громадян має певні соціальні пільги. Для отримання посвідчення почесного донора потрібно здати 18 літрів крові, це приблизно 40 процедур.

Обслуговує донорів та реципієнтів штат з 122 одиниць у Чернівцях та Хотині, де відділення станції має отримати ліцензію на переробку плазми в альбумін.

В штаті є 6 вакантних посад лікарів, існує потреба в медичних сестрах. Заклад працює цілодобово і реагує на всі виклики медиків в лікарні області.

В 2015 році установа зробила бюджетний запит на свою діяльність в розмірі 12 млн. 703 тис. грн., а отримала від держави 4 млн.885 тис. грн., в 2016-му році просили 13 млн. 767 тис. грн., а отримали з бюджету 5 млн.428 тис. грн..

Отримує обласний центр служби крові надходження і від продажу приватним закладам плазми та інших препаратів крові. Так, у 2015 році вони заробили 332,1 тис. грн..

Станція переливання крові має 32 холодильні установки і в рік обробляє біля 5 тонн крові. Цієї кількості вистачає на забезпечення всієї області, - каже керівництво центру.

В автопарку на балансі стоять 2 автівки.

В маніпуляційних кабінетах та операційних установи одночасно можуть обслуговуватись 5 чоловік. Після здачі крові донори отримують по 50 грн. і чай з печивом, в закладі є буфет.

Особливістю буковинського центру служби крові є ставка психолога. Не всі області забезпечені такими кадрами, - кажуть буковинські трансфузіологи.

Вся кров донорів ретельно аналізується в лабораторіях установи, адже випадків зараження СНІДом чи іншими небезпечними вірусами в Україні є вдосталь.

 В Чернівецькому обласному центрі служби крові діє унікальна лабораторія імуно-ферментного аналізу, яка робить дослідження матеріалу на наявність на ВІЛ, вірусних гепатитів та сифілісу. Ця лабораторія проводить 11 тисяч обстежень в рік і перевіряється комісіями з Києва.

Як висновок візиту в Чернівецький обласний центр служби крові, члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей, зазначають, - розчаровує відсутність молодих медичних кадрів у комунальних установах області, спостерігаємо це вже у декількох закладах. І це при тому, що вільні вакантні посади є. Відомо також, що випускники медичних учбових закладів звертаються до департаменту охорони здоров’я з проблемою працевлаштування, але чомусь не отримують робочі місця. Натомість, працюючі пенсіонери мають подвійні доходи. Та й розвиватися медицина має свіжими працівниками, ентузіазм яких ще не згас, - вважають молоді депутати-лікарі, члени профільної комісії Ігор Малишевський, Ольга Кобевко та Валентин Пріску.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Ось і відповідь, чим викликана небачена активність ЧЛЕНІВ комісії. Шукають місця для своїх протеже (бо собі, певно, нижче посади директора департаменту охорони здоров’я, голови облради чи ОДА, зайняти буде не гонорово). Та є питаннячко. Ви, НЕшановні, посади, просто так роздаватимете (надто знаючи вашу спадковість - успадковану від мами-тата непідкупність):-)

avatar

Зри у корінь

12 березня 2016 09:19

Молодці. Нарешті Буковина позбудеться старих пенькі-нездар, котрі самі нічого не вміють робити і молодим не дають

avatar

студент медуніверситету

12 березня 2016 13:16

Еще одна серия бразильського мыльного сериала - Малишевский и Ко ходит по закладах охороны здоровя и ищет КАРРУПЦИЮ ....и чмырит всех и вся......а кто не знает у него самого в Анамнезе жизни --- у мамаши посада имелась в департаменте освити....можно б и там че-то проверить......а костюмчики и пальпишка у депутатов недешевенькие....за депутатский оклад КУПИЛИ????

avatar

Vanzator

12 березня 2016 21:55

Комісія правильно працює, викриває те про що всі знають, але мовчать. Хватить вже розвалювати медичну галузь області, лише такі як Малишевський, який рік оперував в гарячих точках АТО та Кобевко, яка до сьогоднішнього дня возить допомогу в гарячі точки АТО, може навести лад в цій сфері. Молоді, справедливі, бачили чого вартує життя.  А медичні корупціонери хай пищать від того що їм прижимають я...!

avatar

обласна лікарня

12 березня 2016 23:07