Російські спецслужби намагаються поставити знак рівності між українськими патріотами та антисемітами, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Російські спецслужби намагаються поставити знак рівності між українськими патріотами та антисемітами, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

12.06.2018, 18:36

Російські спецслужби намагаються поставити знак рівності між українськими патріотами та антисемітами. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час пленарного засідання «Україна та Ізраїль: як зміцнити національну консолідацію» конференції «Досвід державотворення Ізраїлю: уроки для України», організованої Центром «Нова Європа» та Українсько-єврейською зустріччю.

Говорячи про ризики для співпраці між країнами, Іванна Климпуш-Цинцадзе торкнулася теми втручання Кремля. «Російські спецслужби неодноразово намагалися розіграти «єврейську карту» в Україні. Суть цієї стратегії полягає у тому, щоб поставити знак рівності між українськими патріотами та антисемітами», – сказала вона, підкресливши, що в критичні місяці 2014 року саме завдяки активній позиції українських громадських діячів та інтелектуалів єврейського походження російська стратегія зазнала поразки.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що Україну та Ізраїль поєднує багато спільного, - як історично, так і культурно та релігійно. Велика кількість видатних митців та політичних лідерів Ізраїлю мали українське походження. Також країни об’єднують і трагічні сторінки, причому мова не лише про історичні події, а й про сьогодення. «Україну та Ізраїль об’єднує не лише історія, а й схожі виклики. Ізраїль, як ніхто, може зрозуміти Україну, яка змушена жити у стані постійної напруги та військової загрози від вороже налаштованого сусіда», – підкреслила вона.

Ізраїль – це унікальна країна, яка досягла значного успіху в модернізації усіх сфер життя, перебуваючи в напрузі та маючи постійні воєнні загрози і невигідне географічне положення. Звісно, випадки не ідентичні, але Україні є чому повчитися. Сьогодні Ізраїль входить до першої десятки країн за рівнем інновацій і посідає перше місце у світі за рівнем інвестицій у дослідження, а також за кількістю дослідників. Україна у цьому рейтингу займає 46-те місце. «Наша країна є домівкою для найбільшої кількості талановитих та високоосвічених IT-спеціалістів у Європі, а IT-сфера сьогодні демонструє динамічний розвиток. Однак, щоб реалізувати цей потенціал, маємо, як Ізраїль, стати державою, що цінує та заохочує інновації. Необхідні спільні зусилля влади, бізнесу та вищих навчальних закладів у цьому напрямі», – додала Віце-прем’єр-міністр.

Також, за її словами, важливою є активізація двосторонніх контактів. Цьому має посприяти завершення переговорів щодо Зони вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Наприкінці квітня Угоду технічно парафували, наразі завершуються всі формальності.

Також присутні на засіданні Віце-прем’єр-міністр Ізраїлю в 2009-2013 роках Ден Мерідор, Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські та народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський висловили надію на посилення співпраці між країнами та підкреслили, що найбільший скарб Ізраїлю – люди, і розуміння цього підходу має стати ключем до розвитку України.

1