Роман Ванзуряк зустрівся із Саакашвілі у Будапешті

Роман Ванзуряк зустрівся із Саакашвілі у Будапешті

10.08.2018, 16:33

Про це екс-голова Чернівецької ОДА Роман Ванзуряк повідомив на своїй сторінці у ФБ.

7 серпня Чернівецька обласна організація Руху Нових Сил поширила заяву про те, що не буде брати участь у внутрішньопартійному праймеріз з визначення кандидатури для участі у майбутніх виборах Президента України та закликає Раду Партії розпочати перемовини з опозиційними демократичними політичними силами щодо узгодження єдиного спільного кандидата на пост Президента від усіх демократичних сил.

Таке рішення ми прийняли у зв’язку з недемократичним, волюнтаристським, негласним і втаємниченим нав’язуванням Юрієм Дерев’янком внутрішньопартійного прймерізу з «одним правильним претендентом». 

Ми не погоджуємось з рішенням про підтримку Юрія Дерев’янка як кандидата в Президенти від РНС. Процес обрання єдиного кандидата від демократичних сил для участі у виборах Президента має бути відкритим, прозорим і чесним.

Саме тому поширення інформації про набір «у команду Юрія Дерев’янка» з використанням символіки «Руху Нових Сил Михайла Саакашвілі» та зображенням Лідера ми закликаємо сприймати не інакше, як чергову провокацію.

Чернівецький Рух Нових Сил і надалі продовжить боротися за проголошені раніше принципи щодо відкритості, справедливості та відповідальності.

Довідково:

У Саакашвілі з'явився серйозний конкурент: яка доля чекає на партію Міхо

Юрій Дерев'янко хоче балотуватися в президенти

Партію екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі "Рух нових сил" (РНС) стрясають розбіжності. Член ради РНС, позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко хоче балотуватися в президенти, але не знайшов підтримки у частини партії, яка орієнтується на Міхо. Проти висунення Дерев'янка кандидатом від РНС публічно виступила низка обласних парторганізацій. Дивує мовчання Саакашвілі з цього приводу, хоча взагалі він присутній в інформаційному полі, активно коментуючи російсько-грузинську війну десятирічної давності. "Апостроф" розбирався, чи дійде до розколу в партії.

Кандидат від половини партії

Після видворення Міхеіла Саакашвілі з України у лютому роль Юрія Дерев'янка в РНС очікувано змінилася. Крім нього і близького соратника Міхо, колишнього заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе, в партії не залишилося розкручених політиків. Однак Дерев'янко має доступ до трибуни Верховної Ради і за рахунок нестандартних кроків на кшталт збору підписів депутатів за імпічмент президента утримує увагу преси. Паралельно зростав його вплив на РНС, як стверджували співрозмовники в партії. Чимало цьому сприяв той факт, що, за даними видання, сьогодні Дерев'янко (офіційний доларовий мільйонер) виділяє левову частку фінансування партії, включаючи центральний апарат партії.

На початку липня Дерев'янко заявив про плани на президентську кампанію. "Своєю боротьбою ми відкрили нове вікно можливостей. І тому зараз чи не останній шанс зробити все те, про що ми так довго мріяли, і нарешті змінити цю систему [влади в Україні]. Я не хочу витратити ще п'ять років, не хочу знову на когось сподіватися, не хочу потім знову боротися проти "кращого з гірших"... Я йду в президенти. Йду, щоб створити нову систему – систему неоекономіки і цифрової держави", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Далі Дерев'янко поїхав до областей. Партійний сайт регулярно повідомляє про конференції облорганізацій РНС, на яких його кандидатура отримала підтримку.  

Разом з тим низка обласних осередків заявила про відмову проводити конференції заради Дерев'янка, а заклик приєднуватися до його команди і використання партійної символіки та зображень Саакашвілі взагалі охрестили "черговою провокацією". У цих організаціях апелюють до рішення ради партії від 9 липня провести до 18 серпня внутрішні праймеріз у форматі відкритих обласних конференцій партосередків. Голосування за одного Дерев'янка, як заявляється, дискредитують саму ідею внутрішньопартійних виборів.

Але про це на офіційному сайті РНС – ані слова. Не прокоментував цей випад і сам Дерев'янко. Він не відповів на дзвінки та повідомлення "Апострофа" з проханням про коментарі. Прес-служба партії на момент публікації матеріалу відповідь на питання видання не надіслала.

Мовчать з цього приводу Саакашвілі і Сакварелідзе (останній, як і Міхо, теж перебуває у партійній раді). Хоча взагалі обидва зараз нарозхват через десяту річницю російсько-грузинської війни.

З іншого боку, коментуючи можливі сценарії для України, Міхо красномовно зауважив, що не бачить сенсу підтримувати окремих кандидатів на майбутніх президентських виборах, адже будь-який переможець, за його думку, все одно зіткнеться з існуючою "корупційно-олігархічною політичною системою", яка його поглине. Тому потрібно домагатися введення прямої демократії, тобто найбільш важливі для країни рішення, включаючи кадрові, ухвалювати на референдумі за швейцарським зразком. Мабуть, на цій ідеї зосередиться в найближчому майбутньому оточення Саакашвілі. У всякому разі Сакварелідзе на своїй сторінці в Facebook оголосив про пошук комп'ютерників для запуску "нового глобального проекту" на підтримку ідей Міхо. Додзвонитися до нього не вдалося.

"Висування Дерев'янка не обговорювалося на рівні політради або координаторів... Підтримали кандидатуру Дерев'янка в тих парторганізаціях, чиї координатори (голови осередків, - "Апостроф") були призначені за квотою депутата або змінені з його подачі нещодавно", - стверджує Микола Малий, координатор чернівецької облорганізації РНС, в якій також відмовились проводити конференцію заради Дерев'янка.

У свою чергу Петро Мокрій, координатор тернопільського обласного відділення РНС, де кандидатуру Дерев'янко підтримали, переконує: голосування за депутата – це і є праймеріз, які хотіла партія. В наявності незгодних з цим вибором він бачить ознаку внутрішньопартійної демократії.

"Якби 100% організацій висловилися за Юрія Дерев'янка, це було б навіть підозріло, чи не так? Якщо у них є своя кандидатура, нехай висувають на праймеріз. На сьогоднішній день вони цього не зробили. А Дерев'янко – чесна, гідна людина, один із наших лідерів", - прокоментував він "Апострофу".

"Воля або смерть

Співрозмовників "Апострофа" поза РНС президентські амбіції Дерев'янка не здивували. Народний депутат з так званої майданної опозиції, який добре знає ситуацію всередині РНС, каже: дії Дерев'янко – в його стилі. "Юра повів власну гру, нав'язуючи кандидатуру. Він так за життям іде. А оточення Саакашвілі ніяк не відреагувало, тому що Міша не знає, що робити. Гроші на партію дає Дерев'янко зараз..." – коментує не під запис парламентарій, в цілому оцінюючи ситуацію всередині РНС як "жахливу".

Найцікавіше, що співрозмовники "Апострофа" всередині партії намагаються уникати слова "розкол" щодо описуваних подій. Координатор Малий сподівається, що рано чи пізно Саакашвілі як визнаний лідер партії висловиться і розставить всі крапки над "i". "Тоді ми проведемо внутрішні партійні збори і будемо визначатися, як ми рухаємося далі..." – коментує він.

Однак координатор Мокрій впевнений: кандидатура Дерев'янка набере більшість голосів організацій, мовляв, число його супротивників менше. "А політрада порекомендує з'їзду підтримати найбільш рейтингову кандидатуру", - прогнозує він.

Песимісти в партії пророкують їй долю політичної сили "Воля": у 2014 році тодішні однопартійці Дерев'янка Вікторія Войціцька, Єгор Соболєв, Павло Костенко (сьогодні народні депутати від "Самопомочі") звинуватили його в юридичному присвоєнні партії. У квітні 2017 року "Воля" влилася в РНС.

"Насправді ми бачимо агонію партії Саакашвілі. Вона навряд чи переживе боротьбу двох центрів впливу", - резюмував у розмові з "Апострофом" політолог Кость Бондаренко.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Позавтракали галстуками.Лузеры.

avatar

Вторсырье

10 серпня 2018 17:33

Оце такий був у нас молодий губернатор?! Добре, що факір на годину!

avatar

Антон

12 серпня 2018 10:58

... ДВА МУДАКА - СИЛА !!!

avatar

12 серпня 2018 17:28

А все тому, що це не можна назвати партією, це черговий політичний проект під вибори.

avatar

ІМХО

13 серпня 2018 14:51