Родини українських політв’язнів, яких утримують в Росії, отримали по сто тисяч гривень державної допомоги, - Ірина Геращенко в Чернівцях

Родини українських політв’язнів, яких утримують в Росії, отримали по сто тисяч гривень державної допомоги, - Ірина Геращенко в Чернівцях

11.03.2019, 22:27

Сьогодні в Чернівецькій області з робочим візитом перебуває перша заступниця голови Верховної Ради України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. 

Її візит розпочався з того, що разом з в.о. голови обласної державної адміністрації Михайлом Павлюком схилили голови та поклали запалені лампадки перед стендами пам'яті Героїв Небесної Сотні України та буковинських атовців, світлини яких розміщені у Будинку з левами.

Під час протокольної зустрічі Ірина Геращенко та Михайло Павлюк обговорили питання впровадження ключових реформ в області. Також акцентовано увагу на соціальному захисті військових - учасників бойових дій, зокрема медичній, психологічній та соціальній реабілітації.

Чернівецькі журналісти, зокрема, поцікавилися, що робить українська влада для звільнення українських політв'язнів, заручників і військовополонених, яких утримує Росія

- Питання заручників є дуже важливим для суспільства і влади. Дехто вже понад чотири роки утримується на окупованих територіях. Тут ми готові до компромісів. Можливості витягнути людей шукаємо через церкву, міжнародних партнерів і посередників. Лідерів кримських татар, наприклад, звільнили завдяки посередництва президента Туреччини. І такі шляхи шукаємо. Під час візиту до ООН у лютому 2019 року Президент України передав Генсеку ООН тисячі підписів від українців з проханням тиснути на РФ щодо звільнення військовополонених моряків.  Ми тут використовуємо усі можливості. 

- Так само хочу вас проінформувати, що упродовж минулого року, тільки в Мінську, особисто я тринадцять разів передавала пропозиції російській стороні  передати 25 росіян, засуджених в Україні за важкі злочини на довгі терміни від 11 до 15 років, всі ці росіяни написали листи Путіну, з проханням забрати їх, в обмін на політв’язнів Кремля. Президент України також готовий помилувати більше 70 сепаратистів в обмін на 19 українських заручників, які знаходяться на окупованих територіях. Орки підтверджують тільки таку кількість заручників, хоча ми розуміємо, що їх там набагато більше. І на кожному Мінську я передаю списки, в яких 60 прізвищ. Але жодної відповіді від РФ наразі немає, - зазначає Ірина Геращенко. – Жодної відповіді від Гризлова, жодної відповіді від адміністрації Путіна, уповноваженої з прав людини РФ, вони фактично відмовляються від своїх росіян.

- В той же час українська влада усвідомлює нашу відповідальність за допомогу родинам заручників і політв’язнів. Минулого року, в тому числі завдяки моїм законодавчим ініціативам, до бюджету України було закладено відповідні кошти. Родини політв’язнів отримали по сто тисяч гривень. За ці гроші можна бодай квиток купити до Сибіру, зібрати передачу, щоб провідати рідних. Найтривожніша ситуація  з нашими політв`язнями з Криму - Сенцов та Кольченко. Російська Федерація примусово паспортизувала хлопців, як кримчан, і не допускає до них українських консулів. Жодного разу! Спілкування заблоковано, хоча раз на місяць я особисто через листи  контактую з Олегом Сенцовим. Таким чином вдається отримати достовірну інформацію.

- До полонених моряків є доступ наших консулів, бодай раз на місяць, але немає доступу рідних і Червоного Хреста. Не дають можливості передавати їм листи. Українська влада повністю оплачує послуги адвокатів для наших військовополонених. На жаль, немає точної інформації про стан здоров'я трьох поранених. Попри домовленості президентів Порошенка і Путіна, які були начебто досягнуті під час телефонних розмов, до політв’язнів і військовополонених Росія не допустила українського омбудсмена Денисову. По військовополонених в України одна жорстка вимога: негайне звільнення без всяких передумов. І такою ж є вимога всього світу, що засвідчила резолюція ПАРЄ у січні 2019 року.

На жаль, жодного позитивного сигналу від Росії щодо готовності просунутися у питанні політв’язнів, заручників, військовополонених немає. Очевидно, що це питання Росією заблоковано до виборів. Ключі від всіх в’язниць, чи вони в Криму знаходяться, чи в Москві, Ростові, Сибіру, чи на Донбасі, знаходяться в кишені Путіна. Вже очевидно, що принаймні до виборів, очікувати на  якісь позитивні сигнали чи на компроміси не доводиться. Це не значить, що ми опустимо руки. Найближчої зустрічі в Мінську  13 березня українська сторона знову поставить питання заручників.

Фото: ІА АСС 

1


КОМЕНТАРІ (1)

БрехливаЯ вальцмановская прошмандовка которая дорвалась к власти и страшно не хочет её оставить.Поэтому змея продажная приехала вихвалять рыгоблевотную власть.

avatar

12 березня 2019 07:55