Робот пройшов тест на самосвідомість

Робот пройшов тест на самосвідомість

18.07.2015, 01:05

У Нью-Йорку робот пройшов "Тест королівського радника".

Робот у Нью-Йорку пройшов "Тест королівського радника", який вважається класичним тестом на визначення самосвідомості, передає The Independent.

Опис "Тесту королівського радника" наступний: "Коли до короля прийшли три претенденти на посаду радника, він надів на голову кожному з них шапку таким чином, що кожен міг бачити шапки інших, але не міг бачити власну. Шапки були або блакитного, або білого кольору. Потім учасникам було сказано, що мінімум на одному з них надіта шапка блакитного кольору. Учасникам було заборонено спілкуватися один з одним. Перший учасник, який зміг правильно назвати колір своєї шапки повинен був стати радником короля".

Робототехніки з Політехнічного інституту Ранесселера провели подібний тест з трьома роботами. Роботам було сказано, що двом з них була дана "пігулка німоти", а потім було запропоновано сказати, який з їх трійки все ще здатний говорити. Всі три робота відповіли "я не знаю". Але після того як один з них почув свій голос, він відповів: "Вибачте, тепер я знаю".

Проходження такого тесту може бути свідченням наявності самосвідомості у робота.

Вчені Стенфордського університету представили технологію, яка описує те, що відбувається на картинці з точністю, що лякає.

Вчені зі Стенфордського університету представили програму NeuralTalk, яка з точністю визначає, що роблять люди на картинці або які предмети на ній зображено, передає The Verge. Програма і пов'язані з нею дослідження є роботою Фей-Фей Лі, директора Інситуту штучного інтелекту Стенфорда, та Андрія Карпати, випускника університету. Їх програмне забезпечення здатне подивитися на картинку зі складними сценами та з точністю визначити, що зображено на ній.

Наприклад, картинка, що зображувала чоловіка в чорній футболці, який грає на гітарі, визначалася програмою як "чоловік у чорній футболці грає на гітарі", а зображення чорно-білої собаки, стрибаючою через бар'єр, чоловіка у блакитному гідрокостюмі, який ковзає по хвилях і маленької дівчинки, яка їла кекс, описувалися одним реченням з неймовірною точністю. 

Фото: Кадр з фільму "Я, робот" Кинопоиск 

Більше читайте тут: http://dt.ua/

1