Різниця між ціною приватизації і переоцінкою  'Чернівціобленерго' — 25 раз! НКРЕ запровадило методику, яка дозволить власникам обленерго отримувати 30 мільярдів надприбутків за рахунок споживачів

Різниця між ціною приватизації і переоцінкою "Чернівціобленерго" — 25 раз! НКРЕ запровадило методику, яка дозволить власникам обленерго отримувати 30 мільярдів надприбутків за рахунок споживачів

25.02.2018, 13:39

11 січня набула чинності опублікована напередодні в "Урядовому кур'єрі" нова методика встановлення тарифів для  обленерго. 

Це тарифне питання ціною понад 30 млрд грн на рік! 

Про це йдеться у матеріалі "RAB-тарифна сага на 30 млрд грн — за чий рахунок банкет?", опублікованому в газеті Дзеркало тижня.

"Класична мета цього методу тарифоутворення — створити механізми для залучення інвестицій і надати таким операторам мереж справедливу віддачу на їхні інвестиції у бізнес. Тобто завдання регулятора — оцінити, скільки компанія (її акціонери) інвестувала в бізнес, та забезпечити поворотність і дохідність таких інвестицій.

Ключове слово тут — інвестиції, які здійснені не за рахунок тарифу (споживача), а за рахунок компанії чи її акціонера, - йдеться у публікації. 

В Україні лише шість обленерго залишаються у власності держави, решта — у приватній власності. Фактично інвестиціями акціонерів були суми, виплачені під час приватизації цих компаній. А наша приватизація, як відомо, не вирізнялася конкурентністю та прозорістю: хто стане покупцем — розписувалося заздалегідь, і ціни, відповідно, були далекі від ринкових.

Практично всі інвестиції в обленерго здійснюються не за рахунок обленерго чи їхніх акціонерів, а за рахунок споживачів. У тарифі на електроенергію є спеціальна частина, яка йде на фінансування інвестиційних програм. Ще один спосіб, як обленерго приростають активами, — це коли нові споживачі при приєднанні до електромереж будують лінії та підстанції своїм коштом, а потім безплатно передають їх у власність обленерго.

В Україні різниця між цінами приватизації та сумою, на яку буде нараховуватися дохідність, може становити від 2,3 (що допустимо) до 25 разів (що вочевидь недопустимо). 

Світлина від BukNews.

Попри і так занадто велику різницю між ціною приватизації та переоцінкою, восени 2016 р. Фонд державного майна України (керівником тоді був Ігор Білоус) за погодженням із НКРЕКП змінив методику оцінки. Нова методика тепер дає майже на 100% вищий результат переоцінки, ніж передбачала попередня методика. Таким чином, різниця між приватизацією та переоцінкою деяких компаній стала зовсім фантастичною: "Вінницяобленерго" — 18 разів, "Чернівціобленерго" — 25 разів.

Щоб остаточно визначити, які ж прибутки отримають обленерго, потрібно враховувати ставку дохідності, що застосовуватиметься до бази активів.

...за часів головування у НКРЕКП Дмитра Вовка методика еволюціонувала, причому лише на користь обленерго...

...встановлювати високу дохідність на просто розрахункову переоцінку, що виконана за спеціальною гарною методикою, — це і є європейська практика "по-українськи".

Звичайно, при ставці 12,5% жодний раціональний інвестор (акціонер чи кредитор) добровільно не інвестуватиме своїх коштів. Тобто RAB-тариф не виконуватиме своєї головної і базової функції — залучення інвестицій. Жодних зовнішніх інвестицій не буде. А всі додаткові кошти буде забезпечено лише за рахунок підвищення тарифів.

...деякі обленерго вже надали розрахунки своїх тарифів згідно з новим підходом. Прогнозоване підвищення приблизно збігається із попередніми експертними оцінками: тариф обленерго на передачу (розподіл) зросте у 2–3 рази... 

Незважаючи на те, що голова НКРЕКП Дмитро Вовк обіцяв, що таке зростання становитиме до 10%, насправді найпоширенішим може бути збільшення на 30–35%. 

Звичайно, така методика є несправедливою, і окремі її параметри очевидно є штучно "натягнутими", щоб забезпечити стрімке зростання тарифних доходів обленерго. І хоча напередодні виборів підвищення тарифів з політичних мотивів хочуть приховати від населення, тому перекладають на бізнес і бюджетні установи, але за такі рішення все одно розраховуватиметься населення.

... підвищення тарифів для бізнесу збільшує собівартість усієї виробленої продукції, а отже, і ціни на товари і послуги... Завищені тарифи на електроенергію — значить, у бізнесу залишиться менше коштів для інвестицій у розвиток, на підвищення заробітних плат. Таке зростання тарифів — це інфляція, зниження конкурентоспроможності економіки та уповільнення економічного зростання. Не треба себе обманювати — за всі ці рішення платять усі українці.

 Джерело: https://dt.ua/energy_market/rab-tarifna-saga-na-30-mlrd-grn-za-chiy-rahunok-banket-270301_.html

1