Регіональне обличчя Чернівецької облради

Регіональне обличчя Чернівецької облради

06.11.2015, 10:44

Журналісти вже повідомляли про попередні результати виборів до Чернівецької обласної ради.  Базуючись на цих даних, експерти КВУ спробували скласти регіональне обличчя нового складу крайового парламенту, щоб побачити яким чином в ньому будуть представлені райони та які сюрпризи подарувала нова виборча система.

Отож, коли відняти від загальної кількості обраних депутатів 10 осіб, які очолювали виборчі списки партій-переможців та не змагалися у територіальних округах, то побачимо, що обласна ТВК була змушена розподілити 54 мандати. Виборці та політична фортуна майбутніх депутатів розпорядилися таким чином, що кожна адміністративно-територіальна одиниця області, окрім міста Новодністровськ, отримала “своїх” представників у “будинку із левами”.

Згідно із правилами внутріпартійного рейтингування крісло отримували ті кандидати, які змогли отримати в себе на округах найкращі відсоткові показники підтримки. Ще до старту виборчої кампанії експерти КВУ прогнозували, що можуть бути округи, які стануть “ощасливленими” одразу кількома обранцями. Власне, так і сталося.

Одразу двоє депутатів змогли здобути собі перемогу у ТВО №4 (Вижницький район). Родзинка полягає в тому, що обидва мають однакове прізвище – Андрюк. Щоправда, перший із них – Михайло Іванович балотувався від БПП “Солідарність”, а другий – Андрій Васильович від ВО “Батьківщина”. Тепер головне, щоб виборці через два роки могли чітко розрізняти котрий із Андрюків і що саме для них зробив.

Два ТВО Герцаївського району за номерами 6 та 7 також дали квиток в політичне життя двом кандидатам. У першому перемогу здобув представник БПП “Солідарність”, чинний голова РДА Віорел Ястремський та представник “Опозиційного блоку” Іван Чорней. У другому знову бачимо “опоблоківця” Віктора Чуклю та “радикала” Мар’яна Заїца.

Не відстав від Герцаївського і сусідній Глибоцький район, де голосів виборців ТВО №6 вистачило голові РДА Георгію Придію (БПП “Солідарність”) та Георгію Коблюку (РПЛ). А в ТВО із “нещасливим №13” пощастило висуванцям БПП “Солідарність” та ВО “Батьківщина” – Миколі Салагору та Валерію Грижуку, відповідно.

Представники Радикальної партії (Андрій Штогрін) та ВО “Батьківщина” (Світлана Масловська) обралися до облради від ТВО №17, що на Заставнівщині. Намагалися не відстати від сусідів і горді мешканці Кіцманщини, адже відрядили до Чернівців від ТВО №34 “укропівця” Івана Костащука та “народного контролера” Василя Шемчука.

Не побажали залишилися у хвості й найбільш чисельні за населенням Сторожинецький та Хотинський райони.

Так, певна унікальність ТВО №42 (Сторожинеччина) полягає в тому, що  вподобань виборців вистачило двом прекрасним представницям ВО “Батьківщина” (Світлана Фочук) та БПП “Солідарність” (Оксана Білек), які трішки вирівняють представництво обох статей у крайовому парламенті. А в сусідньому ТВО №44 від тих же партій перемогу отримали, відповідно, Степан Мітрік та Василь Любимський.

Нарешті в хотинському ТВО №48 хоч і змагалися поміж собою, але сидітимуть поруч в зручних депутатських кріслах, представники партій “Наш Край” (Віктор Мотуляк) та “УКРОП” (Віталій Корчевий).

Загалом в Чернівецькій області налічується 10 територіальних виборчих округів із 64-х, які, як кажуть вправні мисливці, “вистрелили дуплетом”. Якщо врахувати, що в цій десятці округів було фактично обрано 20 депутатів із 54-х, то виявляється, що їхні виборців делегували до Чернівецької обласної ради 37% від складу, який обирався безпосередньо в округах, або 31% від усього складу цієї ради.

Джерело: buktoloka.com.ua

1