Реформа загрожує добити комунальну стоматологію на Буковині

Реформа загрожує добити комунальну стоматологію на Буковині

18.08.2020, 12:29

Після ліквідації профілактичного напрямку та розвалу мережі стоматологічної допомоги на селі дійшла черга до останнього оплоту соціальної стоматології – профільних комунальних закладів. Посилаючись на відсутність державної підтримки стоматології у розвинутих країнах світу, реформатори, вочевидь, взяли за мету й в Україні цілком переформатувати галузь на приватну. 

Як у нових реаліях працюється провідному закладу обласної стоматології, розмовляємо з генеральним директором ОКНП «Чернівецький обласний стоматологічний центр» Валентином Пріску.

– Дотепер на фінансування стоматологічних поліклінік місцевий бюджет отримував медичну субвенцію з Державного бюджету. Ці кошти йшли на зарплату медпрацівникам, оплату комунальних послуг та частково на закупівлю медикаментів і пломбувальних матеріалів, які ми могли докуповувати за рахунок символічних благодійних внесків. Разом із бюджетним субсидуванням на пільгове зубопротезування сукупно це дозволяло надавати безкоштовні послуги як пацієнтам пільгових категорій, так і всім іншим. Мали також право надавати платні послуги, відтак на засадах госпрозрахунку працювало відділення зубопротезування.    

– Що змінилося з 1 квітня? 

– Відповідно до реформи другого рівня, пройшли процес автономізації і перетворилися з комунальної установи в комунальне некомерційне підприємство. Тобто, тепер не одне відділення, а весь заклад має на себе заробляти самостійно. Підключилися до загальної медичної бази та уклали договір з Національною службою здоров’я України. Проте вона оплачує лише два пакети послуг: планову та ургентну стоматологічну допомогу дітям до 18 років (на неї, звісно, не контрактувалися, оскільки не обслуговуємо дитяче населення) та надання невідкладної стоматологічної допомоги дорослим. Однак гарантована державою сума і близько не компенсує всіх витрат. Наприклад, вартість одного випадку  ургентної стоматологічної допомоги за профілем «терапевтична стоматологія» оцінено у 9,19 грн., у той час як реальна ціна послуги складає 150-200 грн. Таким чином, за рік від НСЗУ маємо отримати близько 450 тис. грн., що для колективу з майже 100 осіб персоналу крапля в морі. Тому фактично всі кошти маємо заробляти. 

- Вдається?

- Розробили і затвердили прейскурант цін на послуги, але виникає колізія. Річ у тім, що безоплатне зубопротезування для пільгових категорій залишилося, наприклад, для пенсіонерів (малозатратними матеріалами) та учасників АТО (за сучасними технологіями), на це й надалі виділяють кошти. Проте за терапевтичну та хірургічну стоматологічну допомогу, яка зазвичай передує зубопротезуванню, їм тепер потрібно платити на рівні з усіма іншими категоріями населення. Люди цього не розуміють, адже до реформи для них безоплатним було все, тому виникають непорозуміння і вони здебільшого зволікають з пільговою послугою, внаслідок чого ми не отримуємо і цих грошей.  

Суттєво зашкодив закладу коронавірус, адже впродовж двох місяців карантину фактично не працювали, надаючи лише ургентну допомогу. З послабленням обмежувальних заходів потік пацієнтів не відновився. Одні бояться йти до медзакладу, в інших не стало грошей. У результаті фінансові надходження далекі від тих, на які могли розраховувати. З цієї причини у карантин персонал вимушено був у безоплатних відпустках, працівники почали звільнятися.

- Але ж розцінки Центру менші, порівняно з приватниками, при високій якості допомоги.

- Конкурентоспроможними ми є, насамперед, завдяки нашим професійним, досвідченим фахівцям і частково – за рахунок обладнання, яке вдалося оновити останніми роками. Незважаючи на скруту, в міру можливого намагаємося розширювати спектр послуг, однак через зубожіння населення та наявність фінансованих із бюджету закладів стоматології, де всі види допомоги залишилися фактично безоплатними, втрачаємо пацієнтів. 

- Чи є вихід з цієї ситуації?

- Ним могла стати місцева цільова програма з підтримки комунальної стоматології, які, до речі, прийняті і працюють у багатьох областях. Причому, ціна питання незначна: для повноцінної роботи в умовах реформи нам не вистачає 3,5 млн. грн. на рік. Зі свого боку, заздалегідь розробили таку програму, винесли її на погодження, проте на сьогодні вона в повній мірі (зокрема з фінансовим наповненням) ще не ухвалена. На наші неодноразові звернення до влади різних рівнів отримуємо однотипну відповідь, мовляв, грошей немає, заробляйте самі. Це було б простіше, якби, за прикладом інших регіонів, заклад попередньо профінансували на повне оновлення обладнання (за чотири останні роки нам вдалося це зробити тільки на 20%), на впровадження нових технологій і закупівлю витратних матеріалів для нормального старту у нових умовах. Проте без перелічених заходів із підтримки в умовах, погіршених наслідками пандемії, наш центр фактично приречений на безперспективне виживання. Через це можемо втратити фахові кадри, з іншого боку, соціально незахищені верстви втрачають останню можливість отримати якісну й доступну стоматологічну допомогу.   

Розмовляла Анна ГАРГАЛЯ

Світлина від BukNews.

1