Реальний шанс поборотися за посаду міського голови Чернівців мають лише Віталій Михайлішин та Роман Клічук: доктор політичних наук Сергій Федуняк про найцікавіші баталії на виборах 2020

Реальний шанс поборотися за посаду міського голови Чернівців мають лише Віталій Михайлішин та Роман Клічук: доктор політичних наук Сергій Федуняк про найцікавіші баталії на виборах 2020

17.10.2020, 20:33

На виборах голів обласних центрів України фаворити кампанії зазвичай відомі заздалегідь. Але ось уже другі місцеві вибори дивують несподіваним перебігом передвиборчої кампанії у деяких містах. У 2015-му це був Миколаїв. 

Цьогоріч на місцевих виборах  найцікавіша баталія розгортається на Буковині, де одразу три кандидати мають рівні шанси потрапити до другого туру. При цьому, один з трьох, який вже гарантував собі потрапляння до другого туру, є колишнім соратником Віктора Януковича.  Екс-регіонал Віталій Михайлішин, якого пов‘язують з опальний олігархом Дмитром Фірташем, є лідером перегонів на посаду міського голови.

Тож, кінець жовтня у Чернівцях очікується політично гарячим. Згідно даних дослідження, яке проводила компанія ACTIVEGROUP в період з 10-12 жовтня, шанс потрапити до другого туру виборів голови обласного центру мають лише троє кандидатів, розриви в рейтингах яких є меншими за похибку дослідження. Це  Віталій Михайлішин, якого готові підтримати 22,4%  тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, Роман Клічук  та   Олексій Каспрук з рівнем підтримки відповідно 21,4% та 20,9%. 

При цьому  Михайлішин у другому турі переміг би Олексія Каспрука з результатом 31,9% проти 27,3%, але у випадку виходу в другий тур Роман Клічук переможе обох. В парі Клічук проти Михайлішина, кандидат від «Єдиної Альтернативи» переміг би з результатом 33,4% проти 26,4%, а у парі Клічук проти Каспрука перший переміг би з результатом 36,4% проти 26,5%.

Таким чином виходить, що реальний шанс поборотися за посаду міського голови Чернівців мають лише кандидат від «Єдиної Альтернативи» Роман Клічук та лідер однойменної команди Віталій Михайлішин. Останній, судячи вже з другого поспіль жовтневого дослідження, гарантував собі потрапляння до другого туру. Інтригою залишається лише те, хто буде його суперником там. 

Враховуючи той факт, що Михайлішин наразі переміг би 15 листопада Олексія Каспрука, ідучи на вибори 25 жовтня чернівчани мають для себе вирішити –в другий тур має потрапити Каспрук, що робить Віталія Михайлішина мером, чи Клічук, що означає – появу нового  мера Чернівців від «Єдиної Альтернативи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сформувалась трійка лідерів мерських перегонів: політолог Анатолій Круглашов про чорні технології проти кандидатів і те, кого оберуть чернівчани (+ВІДЕО)

Незрозумілою залишається ситуація зі складом міської ради. Ще нещодавно мали шанс потрапити туди до дев’яти партій. Але згідно останніх досліджень, партія «Опозиційна платформа – за життя», якби вибори відбулися вже найближчої неділі, не потрапила би до складу міської ради. Так, серед всіх опитаних, партія ОПЗЖ має наразі лише 2,9%, а серед тих, хто прийде голосувати і визначився з вибором – 3,7% підтримки чернівчан. Хоча, згідно  нещодавнього опитування, ще тиждень тому серед тих, хто визначився і прийшов би на вибори, рейтинг ОПЗЖ був 5,1%.

Це може бути наслідком того, що лідер мерських перегонів екс-регіонал Віталій Михайлішин на особистому рейтингу вивів партію «Команда Михайлішина» на третє місце. Ймовірно відбувається перетікання електорату від ОПЗЖ до його команди – наразі вона з-поміж усіх опитаних має 9,2%, а з-поміж тих, хто прийде голосувати та визначився з вибором – 11,9% підтримки чернівчан.

Також з числа прохідних випадає партія «Чернівчан», яка з-поміж усіх набрала б – 3,6%, а з-поміж тих, хто прийде голосувати та визначився з вибором – 4,6%.

Це може бути пов’язано з тим, що перший номер списку «Чернівчан» колишній міський голова Чернівців Микола Федорук, який до старту виборчої кампанії входив до чільної четвірки лідерів симпатії чернівчан, не став балотуватися на посаду мера міста, а також з тим, що дедалі частіше позицію партії «Чернівчан» коментує не Микола Трохимович, а Максим Бурбак, до якого є неоднозначне ставлення  містян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Федорук пояснив, чому не балотується на посаду Чернівецького міського голови

Також суттєві проблеми з потраплянням в другий тур мають ще дві політичні сили – «Рідне місто» та «Пропозиція». Партія, лідером списку якої є виконуючий обов’язки міського голови– секретар міської ради Василь Продан, серед всіх опитаних має 4,6%, а партія відстороненого мера Олексія Каспрука «Пропозиція» – 4,7% підтримки. Але, на відміну від двох попередніх партій, які втратили шанс потрапити у міську раду, ці дві політичні сили свої шанси зберігають – з-поміж тих, хто прийде голосувати та визначився з вибором «Рідне місто» має 5,9%, а «Пропозиція»  – 6,0% підтримки чернівчан.

При цьому слід зазначити, що, на відміну від «Пропозиції», до якої нещодавно долучився Олексій Павлович, і яка другий місяць балансує на межі потрапляння в міську раду, «Рідне місто» – стрімко втрачає підтримку. У вересні партія Василя Продана потрапляла в трійку лідерів соціологічних опитувань, про що свідчили дані Соціологічної групи «Рейтинг». Тиждень тому вона мала з-поміж тих, хто прийде голосувати та визначився з вибором – 8,4% , будучи в рейтингу на 4 місці, а сьогодні – вона вже сьома за аналогічним показником  –  5,9% підтримки мешканців міста.

Цьому може бути два пояснення: по-перше – у вересні поруч з «Рідним містом» ставили прізвище Віталія Михайлішина, який тоді мав один з найвищих особистих рейтингів у Чернівцях. У жовтні, коли вже було відомо, що лідером у списку від «Рідного міста» є Василь Продан, поруч з назвою партії стояло прізвище секретаря Чернівецької міської ради, а останні результати вже були отримані після того, як Василь Продан зняв свою кандидатуру з виборів міського голови. З високою ймовірністю можна припускати, що велика частина колишнього електорату «Рідного міста» сьогодні підтримують «Команду Михайлішина», якого раніше асоціювали з партією Продана.

Гарантовано ж проходять до Чернівецької міської ради, згідно дослідження компанії ACTIVE GROUP, 5 партій: «ВО Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Команда Михайлішина», «Слуга Народу» та неочікуваний лідер перегонів – «Єдина Альтернатива». Так,  серед усіх опитаних, якби вибори відбулися найближчої неділі, партія Юлії Тимошенко отримала б 5,3%, а з-поміж тих, хто прийде і визначився з вибором – 6,9%. «Європейська Солідарність» на 4 місці рейтингу з 7,6% підтримки чернівчан, з-поміж усіх опитаних, та 9,8% з-поміж тих, хто прийде й визначився. Третя в рейтингу з вищенаведеним рівнем підтримки – «Команда Михайлішина». Партія «Слуга народу», яка ще у серпні мала підтримку чверті чернівчан і лідирувала у рейтингу, наразі друга. За партію Президента України Володимира Зеленського в найближчу неділю проголосувало би лише 12,4% , а з тих, хто прийде і визначився з вибором – 15,9% чернівчан.

Перше місце вже у другій поспіль публічно доступній соціології утримує сенсація цьогорічних місцевих виборів на Буковині – місцева новостворена політична сила «Єдина Альтернатива», яка позиціонує себе в якості  представника середнього класу та свідомих мешканців міста. Так, з-поміж всіх опитаних, за них проголосувало би цієї неділі 13,9%, а з-поміж тих, хто прийде голосувати і визначився з вибором – 18% мешканців міста. Це дещо менше оприлюднених минулого тижня даних, але знаходиться в межах похибки дослідження. Стабільно перший результат вже став тенденцією, що підтверджують численні бліц-опитування в буковинських пабліках у Фейсбуці та Телеграм-каналах. 

При цьому, досі залишається значна кількість невизначених у своєму виборі чернівчан, а саме –20%. Тому сьогодні мало хто наважиться прогнозувати фракційний склад Чернівецької міської ради. Якщо голоси невизначених розподіляться рівномірно, то ЧМР отримає представників семи партій , що сильно ускладнить життя будь-якому наступному меру. Якщо ж перетікання невизначених буде на користь партій, лідери яких зберігають шанси перемоги у виборах міського голови, то в міській раді буде 5 партій, а відтак збільшиться й договороздатність кожної з них.

Як воно буде – вирішать чернівчани вже 25 жовтня. Дуже важливо взяти участь у виборах, оскільки вони є одним із найважливіших атрибутів демократії. Крім того – це чи не єдина можливість вплинути на розвиток своєї країни та міста.

Сергій Федуняк, доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин ЧНУ

Джерело: https://day.kyiv.ua/uk/blog/polityka/vybory-2020-naycikavishi-bataliyi-v-chernivcyah

1