Разом зі зміною маршруту потяга Чернівці-Київ зросла й вартість проїзду

Разом зі зміною маршруту потяга Чернівці-Київ зросла й вартість проїзду

15.06.2014, 17:01

Якщо їхати з пересадками - поїздка потягом може обійтися і на 100 гривень дешевше

Після довготривалих переговорів та обіцянок про те, що до столиці залізницею зможемо добиратися швидше, нарешті 7 червня потяг Чернівці–Київ змінив маршрут. До Києва тепер він їде через територію Республіки Молдова. Потяг прибуває до столиці на півтори години швидше, тобто за 12 годин, замість майже 14-ти, як було раніше.

Із Чернівців поїзд відбуває о 19.55, а до Києва приїжджає о 8.05. У зворотному напрямку – відправка о 18.42, прибуття до Чернівців о 6.31. Поїзд зупинятиметься на таких станціях: «Новоселиця», «Ларга», «Кам`янець-Подільський», «Гречани», «Хмельницький», «Вінниця», «Козятин» та «Фастів». Крім того, до ешелону додали ще два вагони, а це близько ста додаткових місць (було 14 вагонів).

За словами першого заступника голови Чернівецької ОДА Івана Рибака, зміна маршруту поїзда дозволила зробити графік руху більш зручним для пасажирів, адже час перебування в дорозі скоротили на дві години.

– Через територію Молдови потяг їде без зупинок, тому прикордонний контроль у пунктах пропуску не здійснюватимуть, – зазначив І. Рибак.

Однак, як уже повелося в нашій країні, за зручності треба платити. Разом зі зміною маршруту потяга зросла й вартість проїзду. Наприклад, квиток на плацкарт нині вже становить 170-200 гривень, купе – 270-305 гривень (!). До цього вартість квитків була на 40-50 гривень нижча.

На залізниці подорожчання проїзду пояснюють тим, що відтепер потяг Чернівці–Київ став міжнародним, адже кілька разів перетинає кордон з Молдовою. І тепер Укрзалізниця платить за користування їхніми коліями.

– Ми змушені платити за інфраструктуру іншої держави. Поїзд обслуговують чергові підстанції, диспетчери іншої країни, тому тут набувають чинності міжнародні розрахунки, – каже начальник Львівської залізниці Богдан Піх.

Пасажирка Ірина, яка часто їздить до столиці, каже, що з Чернівців добратись до Києва найдорожче. Тому краще їхати з інших міст, наприклад такий варіант: дістатися на маршрутці до Кам’янця-Подільського, а відтак потягом до Києва, так вийде на третину дешевше.

Можна також зекономити на проїзді, якщо купити квиток на поїзд Чернівці–Львів, який має причіпні вагони до Києва. Це буде майже на сто гривень дешевше (!). Щоправда, тривалість руху цим потягом становить – 18 год. 32 хв., і навряд чи комусь будуть до вподоби такі умови пересування.

Ольга МАКСИМЮК

Джерело: vidido.ua

1