Рада церков підтримала  буковинського священика, відстороненого у Росії  за проукраїнську позицію, а Павлюк заслухає звіт правоохоронців щодо нестачі 77 найменувань у храмах с. Біла Криниця

Рада церков підтримала буковинського священика, відстороненого у Росії за проукраїнську позицію, а Павлюк заслухає звіт правоохоронців щодо нестачі 77 найменувань у храмах с. Біла Криниця

30.03.2018, 18:23

Під час засідання ради Церков та релігійних організацій при обласній державній адміністрації, керівники релігійних конфесій області обговорили релігійну ситуацію у селі Біла Криниця Глибоцького району.

Окремо акцентовано увагу  щодо відсторонення у Російській Федерації священика Леонтія Варварича (Сергєєва) за проукраїнську позицію та допомогу органам державної влади у збереженні культурної спадщини.

Текст листа щодо ситуації в старообрядницьких громадах додається.

Довідково. Село Біла Криниця по праву вважається світовим духовним центром старообрядництва. Храми села є пам’ятками архітектури національного значення, а ікони та стародруки становлять особливу культурну та історичну цінність. Через недбалість церковного керівництва в період з 2001 по 2016 роки з храмів зникли 77 одиниць матеріально-культурних цінностей. 

На даний час національною поліцією в рамках кримінального провадження №12016260080000098 (ч.1 ст.191 КК України) щодо нестачі 77 найменувань культурно-історичних цінностей в білокриницьких храмах здійснюється досудове слідство.

Настоятель храму Різдва Христового м. Чернівці о. Леонтій ще у 2011 році виступав за збереження цих цінностей та доводив до московського керівництва думку мешканців села, що були занепокоєнні подібними процесами.

31 січня 2018 року Архієрейський собор Руської Православної Старообрядницької Церкви в м. Москва відсторонив від служіння Чернівецького священика о. Леонтія Варварича (Сергєєва).

2 лютого 2018 року перший заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк направив на адресу єпископа Київського Никодима відповідного листа, де наголосив на неприпустимості втручання клерикальних кіл країни-агресора у внутрішньоцерковні процеси Чернівецької області. На цей лист єпископ Никодим так і не надав жодної відповіді.

-    На наступному тижні заслухаю правоохоронні органи щодо цієї ситуації та ситуації у храмах с. Біла Криниця зокрема,  - прокоментував інформацію перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк.  

1