Рада не подолала вето Каспрука (оновлено)

Рада не подолала вето Каспрука (оновлено)

26.01.2016, 18:14

Чернівецька міська рада не змогла подолати вето міського голови Олексія Каспрука на рішення про формування міськвиконкому.

Нагадаємо, предметом конфлікту стало формулювання про те, що кандидатів у члени виконкому мають пропонувати фракції міської ради, що мер назвав порушенням закону.

На засіданні виникла суперечка — правильно чи неправильно було записано у текст рішення пропозиції під час голосування. 

- Громадяни на нас дивляться і не розуміють, що діється, - сказав мер. - У місті мільйон проблем, а ми тут сперечаємося — так сказав, не так сказав. Другий місяць не можемо утворити виконком, обрати секретаря.

Міський голова Олексій Каспрук заявив, що не бачить доцільності в таких, як сьогодні, засіданнях Чернівецької міської ради, коли «сперечаються за якісь коми», а не займаються вирішенням життєвоважливих питань в місті. Про свою думку він розповів після сесійного засідання журналістам.

Олексій Каспрук нагадав, що в серед депутатів є такі, які хочуть будь-якими способами заблокувати роботу міської ради.

«Є намагання частини депутатського корпусу такими дріб’язковими, процедурними питаннями, всілякими юридичними суперечностями затягнути роботу Чернівецької міської ради, заблокувати її. Ми чудово розуміємо, що в тій ситуації, яка є в Україні, годинами займатися і збиратися на якісь такі дурні пленарні засідання, де треба сперечатися за якісь коми, це точно не продуктивна й не конструктивна робота», - зазначив мер.

«Я завжди буду стояти на тому, щоб міська рада, міський голова, виконавчий комітет дотримувалися чинного законодавство. А законодавством передбачено, що пропозиції до персонального складу комітету вносить міський голова. До мене було багато звернень і від політичних партій, і громадських організацій, городян міста з пропозицією включити їх до складу виконавчого комітету. Це моє право і право депутатів відповідно до закону прийняти ці кандидатури, або відхилити їх. Тоді я шукатиму заміну», - сказав міський голова.

«Але минулого засідання депутат Чесанов вніс пропозицію і депутати проголосували про те, що саме депутатські фракції мають надавати мені кандидатури членів виконкому, за яких вони потім і голосуватимуть. Це суперечить чинному законодавству. І я призупинив дію цього рішення», - пояснив він.

Також депутати проголосували за кількісний склад виконавчого комітету, а саме 18 чоловік. Наступного пленарного засідання обранці розглядатимуть кандидатури запропоновані міським головою.

У роботі оголосили перерву, під час якої відбулася нарада мера з керівниками фракцій. Домовилися забрати з тексту суперечливе формулювання.

На продовженні засідання вето подолано не було — жоден з депутатів не проголосував.

«Це мабуть вперше в історії міськради таке голосування», - резюмував Олексій Каспрук, коли на табло з’явилася інформація, що з 39 присутніх взагалі не голосували 34. П’ятеро натиснули кнопку «Утриматися».

Натомість вирішили все ж сформувати виконком у складі 18 осіб та розглянути питання про його формування на наступному засіданні, яке має відбутися 28 січня.

Джерело: molbuk.ua та БукІнфо

1


КОМЕНТАРІ (7)

Вето не подолали, бо не було необхідності. Повернулись до редакції першочергової, а не тому що депутати не згуртовані. Якби Каспрук не перебивав весь час депутатів, то обрали б і секретаря і виконком. Олексій Павлович зніміть корону. Вже пора.

avatar

гостя

26 січня 2016 18:06

Треба цим горе-депутатам нагадати що вікна відкриваються і падати з другого поверху боляче дуже... 

avatar

Дмитро Пожарський

26 січня 2016 18:14

Виключна компетенція міських рад утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск стаття 26 Про місцеве самоврядування в Україні Тобто мер лише згідно статті 42 івиносить пропозиції а Міська Рада депутатським рішенням вносить зміни до складу як запропонованного міським головою , так й на протязі року скільки завгодно може змінювати склад виконавчого комітету !!! Виконаччий комітет це виконавчий орган міської ради , а не ручний та зручний інструмент для вирішення своїх питань міського голови !!! А міський гоолова внас амбітний та авторитарний !!! Керувати та знаходити спільні точки співпраці з депутатським корпусом не вміє !!! З громадкістю спільну точку не знайшов !!! Та опирається тільки на комплименти та ФБ ешні оплески !!!! Громада міста - це не 34 тис. Людей !!!! Зато мережи та дороги , та дахи , та фасади та багато інших питань які не вміє голова вирішувати торкаються не 34 тис. Мешканців !!!!! Я особисто почув багато обіцянок від ОП , конструктивної бесиди ні разу не було !!! Одні ємоції та поділяння людей ті що за нього та подобаються або такі що ні !!!!!

avatar

Solomon Ezekia

26 січня 2016 19:16

Щось в того Соломона проданівські вуха стирчать Мене особисто депутати вже задовбали. Ще трохи - і їх не з другого поверха скидатимуть, а з того місця, де сурмач "Марічку " грає.

avatar

Кирило

26 січня 2016 19:58

avatar

Ірина

26 січня 2016 20:01

Цей Соломон - є помічниом депутата Чесанова. Його позиція зрозуміла.

avatar

Воодимир

26 січня 2016 21:30

ой чувствую , я знаю эту частую "гостью"))) очень "разбирающуЮся" в черновицкой политике) и большую поклонницу регионалов и тушек)

avatar

Гостье

27 січня 2016 00:45