Питали у Божика: у Хотині дивуються, чому їхню районну лікарню не зробили опорною

Питали у Божика: у Хотині дивуються, чому їхню районну лікарню не зробили опорною

22.01.2020, 14:39

21 січня, відбулась зустріч стосовно утворення опорних медичних закладів області, народного депутата Валерія Божика, в.о. заступника голови Чернівецької ОДА Наталії Гусак з медиками, депутатами районної ради, сільськими головами, учасниками антитерористичної операції та громадськістю Хотинського району.

На зустрічі були запрошені депутати обласної ради Любов Годнюк та Анатолій Сухар та представники місцевих та обласних засобів інформації.

Головне питання зібрання це прийнята 15 січня 2020 року Кабінетом Міністрів України розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року»? якою визначено 5 опорних лікарень:

-Чернівецька обласна клінічна лікарня;
-Лікарня швидкої медичної допомоги, Чернівці;
-Сокирянська ЦРЛ;
-Сторожинецька ЦРЛ;
-Вижницька ЦРЛ.

У громади Хотинського району виникло багато запитань, адже попередньою постановою КМУ від 29 березня 2017 р. № 211-р «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Чернівецької області», медичний заклад Хотинського району входив до Східного госпітального округу, та передбачався як центр даного округу.

Результатом зустрічі є створення робочої групи, яка складатиметься з представників громадськості району, медичної галузі, представницької та виконавчої влади району для вжиття дієвих заходів щодо перегляду можливості надання статусу опорної лікарні Хотинській районній лікарні у 2021 році.

Довідково: 

 З 1 квітня 2020 року Друга ланка медицини фінансуватиметься за принципом «кошти за пацієнтом».

Опорна лікарня надаватиме пріоритетні види послуг, а це надання послуг пацієнтам з діагнозом інфаркт, інсульт. Також додаткові кошти для опорної лікарні надаватимуться з метою створення відділень екстреної медичної допомоги.

В Україні функціонуватиме 222 опорних заклади, які з державного бюджету отримають додаткове фінансування на суму 1 млрд. гривень.

1