Писала для рідних онуків, а написала — для всіх дітей

Писала для рідних онуків, а написала — для всіх дітей

17.06.2015, 21:08

Писала для рідних онуків, а написала — для всіх дітей

„Онучата-маківчата” — таку оригінальну назву має нова книга Олени Рутецької, прем’єра якої відбулась днями у Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей.

Олена Рутецька — поетеса, педагог, відмінник освіти України, лауреат педагогічної премії Омеляна Поповича, премії імені Ольги Кобилянської (2005 р.). Довгий час жила і працювала у Глибоці, де й презентувала видання „Великдень”, „Рути цвіт”, „Барви життя”, „Я з вами не розминулася”. „Онучата-маківчата” — п’ята книга у творчому доробку Олени Василівни, проте перша дитяча. Над нею працювала на Тернопільщині, куди виїхала на постійне місце проживання. Як пише у передмові редактор Володимир Кравчук: „Це її давня мрія: вимережити свою любов — матері, бабусі, педагога — до найменших, аби вони росли добрими, співчутливими, працьовитими, щасливими… Одним словом, справжніми Людьми”. Власне, так про себе мовила й автор:

Віршики-візерунки —

Милим діткам подарунки,

Словенятками помережані,

Перевеслом із Любові підперезані.

Читання — віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе. Книга для дитини — дороговказ, а не розвага. Тому важливо створити її світлою, натхненною, мудрою. А це неможливо без художника-ілюстратора. Бо ж багатьом із нас у дитинстві книги подобались саме за їх чудові ілюстрації. Чарівна сила художника може прищепити любов до читання. Оформити „Онучат-маківчат” взялась відома майстер своєї справи, роботи якої, мабуть, найближче підходять дітям, бо дуже добрі та щирі, Раїса Рязанова. Їй належать більше 60 книг власного виконання та 150 комп’ютерного дизайну. Раїса Леонідівна вміє поєднати зовнішню та внутрішню естетику, бачити очима серця, у темряві освітлювати юним читачам шлях до книги. Бо ж саме слово „ілюстрація” з латинської перекладається як „освітлення”.

Під час презентації в Чернівецькій обласній дитячій бібліотеці учні ЗОШ №2 (м. Чернівці) декламували вірші книги „Онучата-маківчата”. А працівники книгозбірні підготували для них цікаве розгадування кросворду, лялькову виставу за презентованим літературно-художнім виданням, мультимедійну подорож. Також слово надали гостям заходу — ілюстратору книги Раїсі Рязановій, учням письменниці: педагогу, режисеру народного аматорського самодіяльного театру м. Кіцмань Ларисі Мірінчук та автору цього матеріалу.

Лариса Дущак.  

1