Путильщину відвідав праправнук легендарного Лук'яна Кобилиці

Путильщину відвідав праправнук легендарного Лук'яна Кобилиці

17.08.2023, 13:52

У середу, 16 серпня, на Путильщину прибув особливий гість - праправнук знаменитого Лук'яна Кобилиці - Петро Кобилиця.

Чоловік за все своє життя побував у різних країнах. Незважаючи на те, що Петро народився у Румунії і перші роки життя проживав там, він пам'ятає свої українські корені та гордиться ними.

Про історію життя Петра Кобилиці та його поїздку на Путильщину розповідає місцева газета "Карпати".

У 27 років Петро Іванович виграв зелену карту та переїхав з молодою дружиною з Румунії на постійне місце проживання до Америки. Через десятки літ, чоловік все ж вирішив відвідати малу батьківщину.

"Опинившись у рідному краї, чоловік не міг наговоритися гуцульською мовою з місцевими жителями, не міг надихатися свіжим повітрям та намилуватися природою. Він був приємно подивований і вражений гостинним візитом, який на честь його приїзду влаштували у Сергіях", - йдеться у матеріалі видання.

На фото: Лук'ян Кобилиця (громадський і політичний діяч, керівник селянського руху на теренах австрійської частини Буковини у 1840-х років)

Вирішив для себе, що решту життя проведе в Україні...

За день Петро встиг побувати і в музеї-садибі Юрія Федьковича, і в музеї вишивки поетеси та громадської активістки Валентини Буняк, і покласти квіти до підніжжя пам'ятника свого прапрадіда у Сергіях, і навіть піднятися до родинного обійстя на хуторі Красний Діл.

"Востаннє Петро Іванович був тут у 1975 році. У гостинному колі гуцулів чоловік відчув себе, як у великій родині. Тож і вирішив для себе, що решту життя проведе в Україні, на землі свого прапрадіда, за яку він все життя боровся і віддав..." - дописують у часописі.

Джерело: за матеріалами газети "Карпати", переказаними https://molbuk.ua/

1