Пуршага контролює добудову будинку культури і ЦНАПу в с. Мамалига Новоселицького району

Пуршага контролює добудову будинку культури і ЦНАПу в с. Мамалига Новоселицького району

05.08.2020, 14:48

На виконання доручення голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука керівник департаменту Олександр Пуршага провів робочу нараду щодо завершення робіт із реконструкції будинку культури з добудовою адміністративних приміщень та ЦНАП в с. Мамалига Новоселицького району.

Енергозберігаючі заходи  і реконструкція будинку культури: пріоритетні проекти Мамалигівської ОТГ

ДОВІДКОВО:

Мамалигівська об’єднана громада утворилась в 2015 році, тож, починаючи з 2016 року, почала отримувати субвенцію з держбюджету на розвиток інфраструктури.

Першого року ця сума була найбільшою серед інших десяти громад області і склала близько 8,7 млн грн. Ці кошти спрямували на енергозберігаючі заходи для навчальних закладів всіх сіл громади – Мамалигівської, Балківецької та Подвірнянської шкіл, Драницького, Стальнівецького та Несвоянського навчально-виховних комплексів, дитсадка «Колосочок» та музичної школи села Подвірне. Також придбали шкільний автобус та техніку для комунального підприємства.

У 2017 році громада отримала 5,8 млн грн субвенції. Якщо на першу субвенцію замінили всюди вікна, то другого року зосередились на заміні покрівель. Тоді новий дах зробили у НВК сіл Стальнівці та Несвоя. А в селі Подвірне відремонтували приміщення шкільної котельні та встановили нове обладнання, здійснили також ремонт приміщень пожежної частини.

У 2018 році субвенція на розвиток інфраструктури склала дещо більше 4 млн грн, які спрямували на 5 проектів. Минулого року продовжили замінювати покрівлі – роботи виконали у Мамалигівській та Драницькій школах, адмінбудівлі села Стальнівці. У селах Драниця та Негринці минулого року було замінено вуличне освітлення на центральній вулиці, що значно збільшило рівень безпеки на дорозі, яка є міжнародною і сполучає Чернівці зі столицею Республіки Молдова. 

Найбільш масштабним проектом, який розпочали втілювати в громаді минулого року, є реконструкція будинку культури в Мамализі, оскільки там запланована добудова адміністративних приміщень та центру надання адмінпослуг (ЦНАП). Цей проект отримав підтримку з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку), розрахований на три роки, а з коштів інфраструктурної субвенції минулого року на нього направили співфінансування. Цьогоріч Мамалигівська ОТГ також спрямувала 1,13 млн грн з коштів інфраструктурної субвенції на цей об’єкт. 

Загалом же громада у 2019 році отримала майже 3,8 млн грн інфраструктурної субвенції з держбюджету. Окрім співфінансування для реконструкції будинку культури в громаді реалізовують ще три проекти. У Мамализі розпочинають будівництво амбулаторії на умовах співфінансування державного та місцевих бюджетів, де громада має надати щонайменше 10%. Мамалигівська ОТГ з коштів інфраструктурної субвенції спрямувала для цих цілей 761 тис. грн. 

Майже півтора мільйона гривень спрямували для заміни теплотраси та батарей у школі села Балківці. «Через старі батареї та труби раніше були дуже великі втрати тепла. Тепер же ми ставимо нові, з утепленням, щоб використовувати найменше ресурсів для обігріву при максимальній віддачі», - прокоментував Аркадій Шова, голова Мамалигівської ОТГ. Також 435 тис. грн з інфраструктурної субвенції використали для ремонту в спортзалі школи села Стальнівці. Тут зробили нову підлогу, батареї, обшивку стін та поставили LED-лампи для якісного освітлення.  (Автор довідки Andrii Kuchuran).

1