Псяча пора

Псяча пора

17.02.2020, 15:59

Вельмишановна громада міста Чернівців вже дуже добре проінформована про те, яку небезпеку можуть нести не лишень безпритульні пси, але й хазяйські, зухвала поведінка яких може нести загрозу перехожим. Адже господарі мали б застосувати заходів до стримування своїх улюбленців від неадекватних, спричинених тваринними інстинктами, дій щодо мирних подорожніх, яким просто не пощастило потрапити у поле зору хорта, який з якоїсь радості вздрів небезпеку в тому, що хтось просто не сподобався його собачій величності. І ці дії можуть включати не тільки агресію щодо перехожих, а й простий собачий гавкіт. Раз по раз він може переполохати перехожих і за відсутності прямої загрози. 

Ось і сьогодні я йшов містом Порту – вулицею Кампу Лінду – майже повністю з будинків в стилі функціоналізму – точно як у старих добрих Чернівцях. Йшов я під балконами – аж ось – агресивний  гавкіт.   

Я стрепенувся. Гавкіт не припинявся. 

Я озирнувся в пошуках агресивного пса. Гавкіт продовжувався і став набувати більшої інтенсивності та загрозливості. Зо страху я мало не підгорнув ногу, переставивши її з тротуару на узбіччя (тротуар вузький). 

Гавкав бульдог, який знаходився на балконі другого поверху – десь у метрі наді мною. Фактично повторилася історія, що сталася зі мною в дитинстві на вулиці Сімовича.  Звичайно, в обох випадках подорожнім прямо нічого не загрожувало, але нащо так експериментувати над перехожими? Дехто може і не витримати! Ба навіть більше – хтось може подумати, що йому вже геть-чисто стало зле і став причуватися собачий гавкіт! 

Чому вельмишановні хазяї тримають пса у квартирі, а не у приміському будинку чи особняку за огорожею. Ах так, балконний парапет – теж огорожа... Але ж собаку можна розмістити на внутрішньому, а не зовнішньому балконі? І навіть якщо на зовнішньому, то у наморднику, щоби пес своєю поважною присутністю не наганяв «ніжний» страх на подорожніх!   А ще краще – поставили б таблички, на яких було б описано режим виходу пса на балкон, щоби ніхто не лякався у «псячу» пору.  

До речі, цьому експерименту є що протиставити. Було б цікаво розробити Android-додаток, який би моніторив присутність хазяйських псів на вулицях та балконах нашого міста! В деяких місцях він би точно не завадив. Бо випробовувати нерви і гратися в азартну гру «Cave canem» не хоче ніхто. Занадто жорстоко для декого з людей! 

Влад Горенюк 

Фото ілюстративне

1