Приступити до виборів голови Чернівецької обласної ради депутати мали не раніше 3-ї години ночі у неділю, 25 грудня (додано ВІДЕО)

Приступити до виборів голови Чернівецької обласної ради депутати мали не раніше 3-ї години ночі у неділю, 25 грудня (додано ВІДЕО)

29.12.2011, 13:50

Призначена на вихідний день, суботу, 24 грудня, восьма сесія Чернівецької обласної ради віщувала інтригу вже задовго до її проведення. По-перше, на пленарне засідання у "будинку з левами", що на Грушевського, 1, депутати не збиралися вже добрих чотири місяці. Цікавості до майбутнього дійства також додавала публічна обіцянка губернатора Михайла Папієва, що саме на цій сесії Чернівецька обласна рада нарешті отримає нового голову. Проект порядку денного сесії, розданий депутатам і журналістам, справді містив питання "про обрання голови Чернівецької обласної ради". У списку воно значилося під останнім 59-м номером. На доповідь з цього питання, виступи та репліки депутатам пропонували відвести до 100 хвилин часу.

Щоправда, якщо сумувати весь той час, який згідно із запропонованим регламентом роботи 8-ї сесії депутати мали витратити на обговорення решти питань, що значилися перед обранням голови облради, то приступити до виборів вони мали не раніше ніж о 3 годині ночі вже у неділю, 25 грудня. Та й то, якби працювали усі ці майже 17 годин (!) без жодної перерви. Але ж місця для святкового фуршету у "Кнаусі", на який депутати збиралися ще з самого ранку, 24 грудня, певно, були замовлені на більш ранній час? Трапляється, звісно, що депутати не вибирають весь заявлений для розгляду того чи іншого питання час. Особливо, коли у залі працюють однодумці, які голосують на віру. Але ж і про ризик, що хтось таки скористається своїм правом і влаштує дискусію по кожному з заявлених питань, забувати також ніколи не варто. Що власне згодом й підтвердив керівник депутатської фракції "Фронт змін" Максим Бурбак. "Я теж готувався до звіту голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва... Вчора фракція засідала три з половиною години, ми готові до сесії по всіх питаннях, у нас є що сказати", - заявив він згодом на прес-конференції.

 Проте перевірити депутатський корпус на витривалість того дня так і не довелося. Розгляд цього питання запропонували перенести на друге пленарне засідання сесії. Однак дату його скликання поки що не визначили. Встигли вони також наскаржитися на непарламентську поведінку Геннадія Москаля за основним місцем роботи нардепа. У тому, що більшість ради вкотре не обрала собі керівника, голова Чернівецької облдержадміністрації, депутат облради Михайло Папієв вже традиційно звинуватив меншість. Свою позицію депутати більшості мотивували тим, що до роботи лічильної комісії, яка встановлюватиме результат виборів, без участі у ній представників опозиційних фракцій, згодом можуть бути претензії.  Пошуками відповіді на питання, чому більшість не створила таку лічильну комісію першочергово, ще до того, як опозиція на знак протесту покинула залу засідань, її члени не переймалися.