Принципи паритетності й взаємності мають бути ключовимм при обговоренні питань забезпечення прав українців в Румунії та румун в Україні, - Павлюк

Принципи паритетності й взаємності мають бути ключовимм при обговоренні питань забезпечення прав українців в Румунії та румун в Україні, - Павлюк

14.09.2017, 09:43

У Києві відбулося засідання 6-ї змішаної міжурядової українсько-румунської комісії з питань забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин! Делегація Чернівецької облдержадміністрації, яку очолив перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, засвідчила продуктивну роботу, комплексний підхід до висвітлення ряду питань порядку денного відповідно до міжнародного та українського законодавства та конструктивний обмін  думками з колегами з Румунської сторони. До складу делегації Чернівецької області входили особи з числа державних службовців, науковців, громадських діячів та експертів-перекладачів. Сторони спільно працювали над Протоколом та рішеннями комісії. 

Як заступник голови українсько-румунської комісії на пленарному засіданні мав виступ про забезпечення інформаційних, культурних та освітніх потреб румунської національної меншини на території Чернівецької області, - прокоментував роботу комісії перший заступник голови Чернівецької ОДА Микхайло Павлюк. -  Переконаний, принципи паритетності й взаємності мають бути ключовимм при обговоренні питань забезпечення прав українців в Румунії та румун в Україні.

- Тому говорили про наявність на Буковині 20 друкованих місцевих видань, які забезпечують румуномовного читача, 63 садочків, 63 шкіл, де мова викладання румунська й фінансуються з місцевих бюджетів, 25% часу на місцевій філії суспільного звучить румунською, а головне, кожна думка представників румунської громади уважно вивчається, а кожна пропозиція має грунтовну відповідь. 

- Наші партнерські відносини особливі за сукупністю таких обставин, а питання поглиблення у економічній, транспортній, торгівельній площині мають хорошу динаміку.

- Окремо зазначив про основну мету прийнятого 23 травня 2017 р. Закону про обов'язкові щотижневі квоти передач й фільмів українською мовою, що було зроблено з метою захисту українських національних інтересів та відсічі російського пропагандистського кінопродукту. Час показав, таке рішення жодним чином не обмежило й не обмежить у подальшому використання мов національних меншин в українському інформаційному просторі.

- Пройде трохи часу, і ми усі - партнери по обидва боки Кордону зрозуміємо, що новий закон України "Про освіту" спрямований для підтримки державної української мови, конкурентності українського громадянина для здобуття вищої освіти чи працевлаштування та приводить наше, досить з дозволу сказати, ліберальне законодавство, до абсолютної більшості європейських практик.

ДОВІДКОВО:

Текст заяви про перезавантаження після 10-ти річної перерви роботи українсько-румунської мііждержавної комісії у додатку.

Світлина від Михайла Павлюка.

1