Приміщення Чернівецького аеропорту деколонізували від 'русского лєтуна', який стрибнув з дзвінниці на очах царя Московії Івана Грозного

Приміщення Чернівецького аеропорту деколонізували від "русского лєтуна", який стрибнув з дзвінниці на очах царя Московії Івана Грозного

27.07.2023, 13:40

На сесії Чернівецької міськради ухвалили демонтувати напис "Первый русский летун", розміщений на стіні залу аеропорту "Чернівці".

Про це на своїй фб-сторінці повідомила депутатка Чернівецької міськради від фракції "Єдина альтернатива" Галина Абрам'юк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернівецькому аеропорті озвучили безглузде пояснення на захист "русского лєтуна", який стрибнув з дзвінниці на очах царя Московії Івана Грозного

"Ініціювала як депутат протокольне рішення щодо демонтажу цього "лєтуна" з приміщення Чернівецького аеропорту. Міський голова і депутатський корпус підтримали. Дякую!" - написала Галина Абрам'юк.

"Первый русский летун" – картина російського художника Олександра Дейнека, яку він написав на основі легенди про росіянина Ікара, який стрибув з дзвінниці на очах Івана Грозного.

До адміністрації аеропорту неодноразово зверталися мешканці та гості міста з проханням демонтувати пам’ятку, на якій "напис нібито російською мовою". Проте там відмовлялися, посилаючись на те, що споруда є "унікальною архітектурною пам’яткою XX ст", а напис на споруді "здійснений не російською, а церковнослов’янською мовою".

"Тому дана споруда несе певну історичну цінність та відноситься до музею Міжнародного аеропорту "Чернівці" імені Леоніда Каденюка", – повідомлялося у дописі на сторінці аеропорту ще у 2021 році.

1