Примарні парки дитинства: Деманта, Андруховича, нашого власного?  (Вечірній BukNews про ранковий диктант)

Примарні парки дитинства: Деманта, Андруховича, нашого власного? (Вечірній BukNews про ранковий диктант)

09.11.2021, 19:21
Можливо, саме у цьому і полягав задум Андруховича? Спровокувати, розбурхати інтерес до важливої справи, не дати заформалізувати? Несподівано багато відгуків сьогодні було про XXI радіодиктант національної єдності. Аж стільки, що не писавши разом з усіма, щойно написав його сам для себе. Дякую Vitalia Kozmenko за посилання ????
 
Напрацьовані під час конспектування лекцій (ще в часи студентської юності) навички - розгонисте, по одному-два слова в рядку, широке письмо не поєднаних між собою літер, які розрізнити часто можу тільки я сам - згодилися якнайкраще. (А, може, особливості почерку - це якась вада? Бракує терпіння нанизувати літери одна на одну не виступаючи за межі рядка ). У будь-якому разі, жодних проблем зі швидкістю диктування у мене не виникло. Навпаки, ще мав час коментувати написане ????
 
Щодо змісту. Ну, Андрухович знав напевно ???? Все пов'язане з деревами і парками, навіть формально, бо зміст тексту не стільки і не тільки про це, у мене рука не підніметься критикувати. Після того, як цілий розділ своєї власної книги присвятив парку на горі Габсбурґ у Чернівцях, хіба я міг встояти перед реченням: "Наш парк перевершував будь-який інший - він був чудесним лісом. Він існував поза часом і в позачассі тривав"?
 
Мій розділ про парк називається "Диво природи на околиці Чернівців". «Від моменту, щойно зійде сніг, і до пізньої осені ми потрапляли до парку або просто зі свого палісадника, перетинаючи дорогу і перестрибуючи через живу загорожу, або через один з трьох входів», – розповідав Демант... Улюбленим місцем для ігор і читання стала штучна скеля, на якій в австрійські часи був закріплений барельєф імператора Франца-Йосифа... Годі було віднайти краще місце, ніж ця загублена між деревами скеля, щоби крадькома ознайомитися з книжками, не рекомендованими мамою до прочитання...
 
Хто знає, чи це, бува, не перший альпіністський досвід, здобутий у дитинстві під час штурму колишньої «цісарської скелі», розташованої у «найпрекраснішому парку світу», згодом допоміг чернівчанину Петеру Деманту здолати життєву Голгофу? Можливо, цьому посприяли прочитані на кам’яних лавицях біля «постаменту» чи на ньому книжки, «ігри в індіанців», спогади про обкований залізним кільцем старезний каштан, що ріс біля входу у парк, розмови під час прогулянок із двома-трьома місцевими «ентузіастами чистого повітря» – Мері Красс (донькою інженера – будівничого тунелів), відставним професором-природолюбом Майєром, який повсюди носив за собою витончений шезлонг, – і навіть закарбований у пам’яті образ велетенського плямистого дога багатодітної фрау Бреннеке, який облюбував собі місцину під велетенськими ялинами.
 
Час, проведений у парку, – чи не найсвітліший спогад довгого і складного життя. «За кілька хвилин, оббігши полігон, я роздягнувся, звернув джгутом сорочку й піджак, пов’язав їх довкола талії – так я у дитинстві звільняв руки від непотрібного пальта, коли бавився у своєму рідному парку», – згадає Демант дитячу звичку вже в радянському таборі. Понад два десятиліття, навіть після звільнення, йому доведеться задовольнятися красою іншого парку – селищного скверу в Ягідному, що на Колимі. Таким собі острівцем неторканої тайги, який не викорчували під час будівництва табірних бараків. На відміну від багатьох інших поселень, у тому числі Магадана...
 
Хіба здатен навіть найміцніший граніт замінити таку людську пам’ять про примарний парк свого дитинства? Хоч Деманта, хоч Андруховича, а хоч і нашого власного? ????
 
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
 
ДОВІДКОВО: 
 
Першим, до складеного по пам’яті списку колишніх однокласників по німецькій гімназії, чернівчанин Петер Демант записує хлопця на прізвище Андрухович (sic!). Зважаючи, що склад класу часто змінювався залежно від успішності учнів, деякі з яких залишалися на другий рік, а на їхнє місце приходили колишні другорічники, очевидно, що запам’ятати вдавалося далеко не всіх однокласників. Тим більше, що свій список Демант складав вже після перебування у «білому крематорії».
1