При прийняті рішення про недовіру Кабінету Міністрів України та відставку прем’єр-міністра Чернівецька міська рада вийшла за межі своїх повноважень, - прокуратура

При прийняті рішення про недовіру Кабінету Міністрів України та відставку прем’єр-міністра Чернівецька міська рада вийшла за межі своїх повноважень, - прокуратура

25.12.2015, 22:40

Чернівецька місцева прокуратура надала правову оцінку законності прийнятого рішення Чернівецькою міською радою про висловлення недовіри Кабінету Міністрів України та відставку Прем’єр- міністра України

 17 грудня 2015 року депутатами Чернівецької міської ради прийнято рішення «Про звернення до Верховної Ради України та Президента України про ініціювання недовіри Кабінету Міністрів України та відставки Прем’єр-міністра України А. Яценюка».  

При прийняті вказаного рішення Чернівецька міська рада вийшла за межі наданих їй повноважень, визначених ст.ст.19, 140 Конституції України та ст.ст.25, 26, 59 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки питання надання оцінки Уряду та ініціювання його відставки не відносяться до компетенції місцевих рад.

З  набранням чинності нового Закону України «Про прокуратуру» органи прокуратури позбавлені права здійснювати нагляд за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування.

Перевірка законності вказаного рішення органу місцевого самоврядування, відповідно до ст.ст. 25, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» покладена на Чернівецьку обласну державну адміністрацію. За результатами перевірки ОДА може оскаржувати його в судовому порядку.

  Відповідно до ст.23 Закону України «Про прокуратуру»  прокурор здійснює представництво у суді інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або не належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень.                               

Чернівецька місцева прокуратура Чернівецької області

 

1