Провал єдиного кандидата від націоналістів у першому турі президентських виборів більше не дасть Росії лякати Захід

Провал єдиного кандидата від націоналістів у першому турі президентських виборів більше не дасть Росії лякати Захід

01.04.2019, 22:49

Україна знову увірвалася на перші сторінки європейських медіа. Заходу не байдуже, що станеться у нашій державі, але це – одна з дуже небагатьох гарних новин про реакцію світу на українські вибори.

Висновки у всіх виявилися схожими – і вони напевно не сподобаються чинному українському лідеру. "Голосування проти влади", "відплата за порушені обіцянки", "результат корупційних скандалів" тощо – на Заході не мають сумніву, що нинішня українська влада сама є винуватцем надвисокого рейтингу Володимира Зеленського.

Варто підкреслити: "хрест на Порошенку" на Заході не поставили. Критикуючи за численні провали, партнери визнають і позитиви його правління, а дехто навіть не виключає, що президент ще має шанси у другому турі – але тільки у разі, якщо доведе здатність діяти по-новому.

Цікавими є також характеристики лідера виборів, Зеленського.

І, нарешті, ще один безумовний позитив – демократичність українських виборів. Це вже чимало, і це "відрізняє Україну від Росії", наголошують партнери нашої держави.

(...)

Український дискурс переважно сконцентрований навколо імені переможця. Прибічники Порошенка наполягають, що програш нинішнього глави держави стане "перемогою Путіна"; прибічники Зеленського висувають аналогічні претензії щодо Порошенка...

На Заході російська тема не домінує навіть серед очевидних друзів України – як вже йшлося, мало хто з них має розуміння, якою буде політика Зеленського після обрання.

Та й щодо програшу Порошенка не всі мають однозначну певність, хоча є і ті, хто не лишає чинному президенту шансів на перемогу.

"Порошенко має розвинуту мережу на місцях і підтримку адмінресурсу по всій країні. Перемога комедіанта зовсім не є гарантованою", – зазначає ВВС. Німецький Zeit обережніший і вважає, що жодного адмінресурсу не вистачить і Порошенко для перемоги доведеться запропонувати виборцям щось принципово нове. А от французький Le Monde вже називає Петра Порошенка "президентом, який залишає посаду", хоча й зазначає, що у першому турі той виступив досить непогано. "(Порошенко) уник приниження, яке сталося би у разі поразки вже у першому турі. Ця доля виявилася уготована ветерану українських виборів Юлії Тимошенко", – зазначає видання.

Та повернемося до Росії.

Якщо в Україні часом лунають запитання "хто ті люди, що віддали 10% за пропутінського Бойка", то на Заході бачать у цьому результаті провал проросійських сил.

Переважна більшість українців проголосували за шлях до НАТО та ЄС, адже його (принаймні, на словах) обіцяли і Зеленський, і Порошенко, і Тимошенко, і Гриценко.

"Це перша гарна новина українських виборів, що руйнує російську пропаганду про "глибоко розділену державу": ключовий прокремлівський кандидат набрав лише 10%. А отже, ера, за якої Україна була російською колонією, безповоротно пішла у минуле!" – пояснив редактор Bild Юліан Рьопске.

А ще минулі вибори геть руйнують російський наратив про "шалену популярність українських націоналістів". Нехай для багатьох виборців результат Руслана Кошулинського (наразі – 1,7%) став сумним, але для проукраїнських політиків на Заході та для наших дипломатів він буде дуже доречним. "Наступного разу, коли російський посол почне нудіти моїм колегам з країн ЄС про владу націоналістів в Україні, у відповідь буду мовчки показувати результат єдиного кандидата від націоналістів у першому турі президентських виборів", – пояснив представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

І, до слова, шансу на російський реванш цей дипломат також не бачить.

"Порошенко гарантовано буде рухатися в НАТО і ЄС. З іншими є варіанти, але лише життя покаже. У розворот країни назад до Росії я не вірю незалежно від прізвища президента", – підсумував він одну з поствиборчих дискусій.

 Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

1


КОМЕНТАРІ (3)

Нічого-нічого, наші ще прийдуть до влади!

Слава Нації! Смерть Ворогам!

avatar

Тaras

02 квітня 2019 06:23

Пане Тарас, в Україні, слава Богу, крайні націоналістичні їдеї ніколи не перемагали і в найближчій перспективі, як на мене, і не переможуть. Ми біля великої Європи, ми хочемо В Європу, ми є Європа і тому крайній націоналізм, неонаціоналізм в будь-якому вигляді це така ж утопія, як і комунізм, і фашизм з нацизмом... 

avatar

Дьордій

02 квітня 2019 09:24

Дякую Вам за толерантне нагадування! Я і сам історію вивчав, але вважаю що в нашій країні "демократія" це хаос, а нам би не помішало б трохи дисципліни і порядку, як серед панів так і серед обдертих бо седнього класу нажаль не зосталося!

avatar

Taras

03 квітня 2019 04:24